Презентація Тема: Леся Воронина. Фантастична, романтична, багатоепізодна повість про виховання гідності та мужності .«Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку №9». Сюжет.

Про матеріал

На початку уроку ми обговорювали, як ви ставитеся до боягузів. Більшість із вас висловили негативне ставлення до людей, які часто відчувають почуття страху. Але відомо, що боятися – це цілком нормальна реакція людини. Психологи стверджують, що відчувають страх усі люди, навіть ті, які здаються безстрашними і кожен їх день пов'язаний із переборенням того ж таки страху. Наприклад, рятівники, пожежники, охоронці й ін. Тема переборення почуття побоювання, страху постійно піднімається і в літературі, і образотворчому мистецтві. Ми тільки що подивилися ваші малюнки із асоціаціями до почуття страху.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література 6 клас Леся Воронина. Фантастична, романтична, багатоепізодна повість про виховання гідності та мужності .«Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку №9». Сюжет

Номер слайду 2

Мета: навчальна : аналізувати зміст повісті,розглянути і коментувати сюжет твору,поглиблювати вміння висловлювати власні думки та враження; розвивальна: практично розвивати навички виразного читання, уміння аналізувати, робити висновки; виховна: формувати почуття щирості, відкритості, наполегливості  в досягненні поставленої мети, відповідальності за свої вчинки.

Номер слайду 3

Формула уроку (у+о+в+с)*р=з у – увага о – організованість в – взаємодопомога с – спілкування р – робота з – знання

Номер слайду 4

Літературні псевдоніми: Гаврило Ґава, Ніна Ворон, Олена Вербна, Сестра Лесич. 

Номер слайду 5

(Олена Анастасіївна Вороніна, дружина Євгена Гуцала)

Номер слайду 6

Міні-інтерв’ю з Лесею Ворониною Пані Лесю, про що Ваша книжка «Таємне Товариство боягузів, або засіб від переляку №9»? Про те, як можна подолати свій страх, як навчитися навіть з найстрашніших і найгрізніших синьомордів сміятися. І про те, що дуже корисно думати. Як би Ви самі визначили жанр? Це пригодницько-фантастично-детективна історія. Чи має Ваша повість нагороди? - Книга стала лауреатом Міжнародного літературного конкурсу «Дитячий портал» 2006 р., за її мотивами створений радіосеріал.

Номер слайду 7

Жанр твору Це пригодницько-фантастично-детективна історія.

Номер слайду 8

Гра “Знайди код” записати послідовність (код) подій в творі. Бенкет космічних прибульців. Проникнення в банк. Напад на банкіра. Потаємний вхід у кабінеті директора банку. Повернення із логова блакитних жаб. Зустріч із Баксом. Паганіні стає Чаком Норрісом. Несподівана зустріч на будмайданчику Климка і велетенської синьої ропухи.

Номер слайду 9

Метод «Мікрофон» Яку мету ви ставите перед собою на уроці? Чого очікуєте від сьогоднішнього уроку?

Номер слайду 10

Епіграф уроку: Головне – це вміти здолати свій страх. Леся Воронина

Номер слайду 11

Лексичне значення слова СТРАХ Страх - це внутрішнє почуття, природна реакція людини на небезпеку.

Номер слайду 12

Дискусія Як ви вважаєте, чи соромно бути боягузом? Чому?

Номер слайду 13

Проблемно – пошукове завдання. Чи можливо повністю позбавитися від страху, чи це природне почуття, яке викоренити не можливо?

Номер слайду 14

Мозковий штурм. Мозковий штурм Чому, на вашу думку, ми розпочали урок розмірковуванням про страх і боягузів?

Номер слайду 15

Асоціативний ряд Які асоціації у вас виникають, коли ви чуєте слово «страх»?

Номер слайду 16

Як бачать страх художники Джон Генрі, П’єрретта Діас, Кіріл Роландо, Дейв Девріс.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Вправа «Довідкове бюро» Фантастичний твір – це будь-який художній твір, в якому введений елемент чудесного. Романтична твір – твір, у якому герой потрапляє у незвичайні обставини, переслідує благородну мету порятунку когось або чогось, виявляючи при цьому незвичайну кмітливість. Багатоепізодна повість - повість, у якій кожний новий розділ має свій сюжет.

Номер слайду 27

Повість – це епічний прозовий твір, жанровою особливістю якого вважається зосередженість оповіді на долі або значному епізоді з життя одного героя

Номер слайду 28

Поняття про сюжет Сюжет – послідовність подій, яка складає зміст художнього твору. Сюжет складається з певних частин:  експозиція – письменник розповідає про час і місце дії, знайомить з героями;  зав’язка – подія, від якої починається історія героїв твору;  розвиток дії ; кульмінація – найнапруженіший момент в житті героїв; розв’язка – чим закінчується історія.

Номер слайду 29

Робота в групі Доведіть, що «ТТБ» - це фантастична, романтична та багатоепізодна повість.

Номер слайду 30

Інтерактивна вправа «Зберіть літературний пазл». експозиція;  зав’язка; Кульмінація; розв’язка

Номер слайду 31

Вибіркове виразне читання тексту 1. Знайдіть та виразно прочитайте про переживання головного героя пронічну пригоду.  2. Знайдіть та виразно прочитайте епізод, у якому йдеться про те, що Клим жалісно співав пісеньку про гризуна.  3.Знайдіть та виразно прочитайте епізод про те, як хлопці проникли до банку.

Номер слайду 32

Робота з таблицею Заповніть таблицю, указавши реальні та фантастичні події, що мали місце в повісті. Реальне Фантастичне

Номер слайду 33

.Літературна гра «Плутанина» Виправте неточності в переказі подій

Номер слайду 34

Гра „Займи позицію” Чи можливо повністю позбавитися від страху, чи це природне почуття, яке викоренити не можливо?

Номер слайду 35

Вправа «Підіб'ємо підсумки» Чого вчить цей твір? Треба виховувати в собі силу волі, щоб перемагати свої вади, а саме: страх. Так можна допомогти і собі, й навіть планеті.

Номер слайду 36

Рефлексія. Рефлексія. Рефлексія Чи досягнуто мети уроку?Який настрій у вас зараз? Покажіть це за допомогою смайлика.

Номер слайду 37

Домашнє завдання Знайти в повісті цитати, які характеризують Клима Джуру та Сашка Смика. Вивчити відомості з теорії літератури про сюжет. Завдання «Вибери сам»: намалювати головних героїв, якими ви їх уявляєте; скласти родовідне дерево головного героя.

Номер слайду 38

Дякую за роботу!

ppt
Додано
25 березня 2018
Переглядів
13141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку