Урок "Олесь Гончар "Бригантина", сюжет у таблиці"

Про матеріал

Маетеріал допоможе структуризувати зміст повісті. Усього 30 розділів. Вічний трикутник: учні, батьки, вчителі. Проблема волі також порушено. .


Перегляд файлу

СЮЖЕТ, ніби план

І

Ще одне дитя розшаленілого світу. Порфир Кульбака. На лимані воля! Галáсвіта. Знайомство з учителями-вихователями: Валерій Іванович – директор; Ганна Остапівна Дудченко – завуч; Марися Павлівна Ковальська; Борис Савович. Вбитий радгоспний лелека. Школа режимна. Людиною, розумієш?

ІІ

Комишанка. Мати Оксана. Прибігла мати, розмова. Слухався дідуся, доки живий був.

ІІІ

Режим напівсвободи. Плем’я маленьких стрижених людей. З душової через кватирку хотів випурхнути на волю. Начальник служби режиму – Тритузний Антон Герасимович (щіточка вусів). Розмова в карцері. Лелеки, жайворонята, бджоли мертві. За що я тут? Який на мені злочин? І коли ви мене випустите звідси? Згадка про дідуся-фронтовика з однією легенею в грудях. «Якийсь недовірок велосипед украв...» (Порфир вернув). «Ей ти, Оксанич!..», «Горе ти моє! Тиран мій вічний!». Сеньйор Помідор, бійка. Сто разів тікатиму, а втечу!

ІV

У штрафній. Дядько Іван.

V

Урок Марисі Павлівни. Глобус. Додому із зав’язаними очима втраплю. Цуценя скавчить. На уроці в Ганни Остапівни. «Мені тринадцятий минало...». трудолюбство, чесність, старанність.

VI

На перерву. Цілюсь в ліве око. Виколюй! Пожартував я. на волю, хоч умри! Лагідність і підступність. Коли хлопці сплять.

VII

Комісія. Марися Павлівна заступилася за Порфира.

VIII

В учительській. Артур Пилипович Берестецький («навчитель красних мистецтв»).

  • У малому тілі – великий дух (про Марисю).
  • Перекуєм ... мечі на орала (Борис Савович).
  • Хватка завтрашнього злочинця! (Тритузний)

Прізвиська вчителів: Саламур – Тритузний, Будда – Ганна Остапівна, Боцман – Борис Савович, Марися, Кручена, Відзігорна – Марися Павлівна.

IX

Навесні. Неконтактність. Ревнощі (це такий звір, що до старості людині пощади не дасть) «пані директорóвої» Зінаїди Петрівни. Про директора.

X

Жилка трудова.  Все прийметься. Аби тільки з любов’ю. Евакуатор – ловить утікачів.

Заповіді вихованця: не вмієш – навчать, не хочеш – примусять; слухайся вихователів; будь правдивим і чесним; розпочату справу доводь до кінця; не журись! Вікно. Вгледів очерет!..

XI

В «ногомийку». Жаргонізми: урок – ходіння по муках; школяр на екзамені – живий труп!; двійка – звичайна історія; новий вихованець – підкидьок; вартовий – непроханий гість; п’ятірка – невловимий Ян, фата моргана. Бумеранг: добро і зло. Ліг Порфир спати.

XII

Утік. В автобусику вихователі. Щоб бар’єр квітковий навколо школи. Тритузний обурений.

XIII

Хлопець вдома. Їж, синку, молодесенький господар. Хто мій тато?

XIV

Природа. Право-воля. Дико, тихо, безлюдно серед кучугур.

XV

«Українські Каракуми». Шукають гектарницю Оксану. На судні вгледіли Порфира. Лóви. Перед ясні очі Марисі Павлівни: «Пустіть його». «Без ваших жалощів обійдусь!..» «Людохвати!» – мати. Знову у школі. Мак? Воронець цвіте...

XVI

Розмова віч-на-віч із директором. Вмієм цінувати, лише коли втрачаємо. Свобода. Карцер? Йди на те місце, звідки втік.

XVII

Гена Буткевич. Відвага мед п’є. Решітки на вікнах тепер.

XVIII

У майстернях. Літо. Ящики для черешень. Пальці пооббиваєш. Директор і батько Гени, архітектор. Зневажив хлопець батька при всіх: не вийшов.

XIX

Буткевич-старший плаче. Його сповідь директорові. Міряти людину маємо не по її падіннях, а по її висотах. Марися Павлівна тримала за руку Гену. Спрагло припав щокою до батькової руки.  Згодом у батька розірвалося серце.  

XX

Навперегінки ... в мішку. Порфир виграв в Антона Герасимовича. Тритузний з осколками в ногах. Дощ.

XXI

Гена лежав із температурою. Провідує Порфир. Ненавиджу браконьєрів.

XXII

Місце для літнього табору. Ніякої загорожі. Ромашковий бордюр, смужка нескошених диких квітів: межа сумління. Табір «Бригантина». Керівник Марися Павлівна. Її уявлення. Про неї, любительку лижного спорту, гімнастку. Коханий Костя Степашко. Соловей в урочищі.

XXIII

Про Ганну Остапівну. Праця, правда, любов – три чесноти. У кіно з Костею. Бійка з ножем (Порфир і Бугор). Їдь. Я залишаюся.

XXIV

На черешнях. Новий доглядач «алігатор». Фальш-підстава. Бугор: роби що хоч, тільки не попадайся!..

XXV

Мати Оксана про сина. Механік Юхим Обертас вдівець, Оксану сватають.

XXVI

Оксана розмовляє з Саламуром (Тритузним). Праця – найкращий лікар, мудрість людини – в парці. Чомусь погане до дитини саме липне, а добре так важко доводиться прищеплювати. Людині мало качиного щастя (наїстися). Юність – найкраща кращі. Втеча! Групова!

XXVII

Усі повернулися, окрім трьох: Порфир, Гена, Бугор. Почалися жнива! Ночами степ не спить. Зупинка серед степу. Квітник. Бійка. Хоч роси не напивсь, так землі наїжся! Бугор уїхав.

XXVIII

Дядько Іван. Браконьєри. У порту. Господар планети – людина.

XXIX

Табір «Бригантина», табір праці та відпочинку. Жити неробою – то ж найбільша ганьба!  Ганна Остапівна на прополці з вихованцями. Вийшли Кульбака і Гена. Інопланетники? Юна своя спокута.

XXX

Кавуни на баржу, 300 тонн. Бригантина його уяви. Звідки?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сафонова Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
5255
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку