Презентація. Тема Проект "Хліб - всьому голова"

Про матеріал
Робота на обласний конкур проектів про хліб. Тема проекту "Хліб - всьому голова"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект “Хліб - всьому голова!”Підготували: учні 11 класу Урожайнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Керівник проекту: класний керівник Жеба Ірина Василівна2013-2014 навчальний рік

Номер слайду 2

Учасники проекту

Номер слайду 3

Цілі проекту: Поглибити і розширити знання учнів про хліб в житті української родини (історія виникнення і використання);Показати, як саме ця тема висвітлена у фольклорі, народних традиціях, а також у сучасній літературі;Закріпити уявлення учнів про значимість хлібобулочних виробів в раціоні харчування;Навчити дітей роздумувати, робити висновки, аналізувати ситуації;Прищепити навички економного, бережного ставлення до хлібу;Довести до відома дітей, що хліб результат праці людей багатьох професій;Виховувати любов до праці й повагу до людей праці.

Номер слайду 4

Результати проекту: Кожен учень класу підготував цікаву інформацію про хліб і виступив з повідомленням на класній годині “Слава хлібу і рукам, що його зростили”. Ми працювали з каталогами шкільної та сільської бібліотек і зробили тематичну викладку літератури присвячену хлібові - “Хліб – всьому голова”. Ми вивчили вислови великих людей про хліб, читали вірші, прислів'я, загадки, ознайомилися з традиціями різних народів. Ми оформили інформаційну стінгазету, щоб показати учням, що в усі часи хліб був і лишається основою життя людини. Ми випустили шкільну газету, номер якої присвятили хлібові. Ми провели виховний захід для учнів 1-5 класів “Хліб – всьому голова”. Ми провели конкурс загадок про хліб та професії людей які з ним пов'язані для учнів 1-3 класів. Ми організували конкурс малюнків серед учнів школи. Кращі роботи відзначили грамотами та подяками.

Номер слайду 5

Цікаве про хліб. У музеї швейцарського міста Цюриха зберігається коржик, спечений близько шести тисяч років тому. Його знайшли при розкопках будівель на палях на місці висохлого озера. У давнину в останній день жнив у село приносили прикрашений стрічками сніп і зберігали його цілу зиму як запоруку майбутнього врожаю. Найбільші млинці - метр у діаметрі - пекли на народному гулянні, влаштованому на Марсовому полі в Петербурзі за ведінням імператриці Катерини ІІ. У давнину хліб оздоблювали насічками, рисунками. Найчастіше на хлібі зображали зерна, бойовий лук, стріли. Стріли і лук - захисники хлібного поля. З одного зернятка пшениці можна одержати близько двадцяти міліграмів борошна. А для приготування одного батона треба змолоти приблизно десять тисяч зернят. За давнім узбецьким звичаєм мати, проводжаючи сина в армію, розламує коржа надвоє - одну половину залишає собі, іншу дає синові: "Ти йдеш захищати свій дім, де на тебе чекають". У різних сортів пшениці "вуса" - остюки - мають свій колір. Вони бувають білі, жовті, червоні, фіолетові, чорні. Хліб із сіллю є символом гостинності. В Україні хліб,як і рушник , є оберегом. Кругла паляниця символізує сонце, якому поклонялися далекі предки. На весілля пекли коровай, калачі, шишки. Хлібом батьки благословляли молодих на щастя на долю. На зимові свята вносили в оселю дідуха (житній або пшеничний сніп). Готували кутю (обрядову їжу з пшениці з медом, горіхами, маком). На Великдень пекли зі здобного тіста паску, яку прикрашали фарбованим пшоном, маком. Хліб використовували в обрядах зустрічі весни: господарки пекли із тіста жайворонків, з якими діти закликали весну.

Номер слайду 6

Кухарчині поради. Купуйте хліба не більше, ніж потрібно для вашої сім’ї на один-два дні. Не кладіть хліб у пакет разом з овочами, м’ясом, рибою, щоб запобігти інфекціям. Краще його класти в чистий поліетиленовий пакет. Бажано зберігати хліб білий і чорний окремо. Для того щоб нарізати свіжий хліб дуже тоненько, потрібно нагріти ніж в окропі. Не варто нарізати весь буханець хліба. Для однієї дорослої людини достатньо трьох скибок хліба, а якщо знадобиться, то можна дорізати під час трапези. Нарізаний хліб зі столу беруть руками. Хліб краще зберігається в дерев’яних хлібницях. Не рідше як раз на тиждень з хлібниці необхідно вибирати залишки хліба. Якщо в хлібницю покласти розрізане яблуко, шматочок картоплі або трохи солі, хліб буде черствіти повільніше.  Не можна тримати хліб у темному, вогкому місці, у холодильнику. Черствий хліб можна зробити свіжим, якщо змочити його водою і поставити в духовку, нагріту до 160 ˚С, на 5 хвилин, щоб він пропарився.

Номер слайду 7

Вислови великих людей про хліб:“Шануйте хліб, бо то праця людська”. Л. Українка“Шануйте хліб, бо він найдорожча ціннність”. В. Сосюра“В крихітках хліба — зерна життя, щастя людського цвіт”. Л. Рева“Хліб — це кров життя, политий рясно хліборобським потом”. Д. Луценко“Істинно, люди: живемо не хлібом єдиним. Істинно так... коли маємо хліб на столі”. Б. Олійник“Людина в світ добро нести повинна, як зерна носить людям колосок”. Г. Коваль“Хліб і сіль для друга й брата, а для ката – грім”. В. Коломієць“Хліб став для нас засобом єднання людей тому, що ним діляться за загальною трапезою. Хліб став для нас символом великої праці тому, що добувається в поті лиця. Хліб став для нас супутником співчуття тому, що його роздають, ним діляться в усі часи бід. Смак розділеного хліба не порівняний ні з чим”. Антуан де Сент Екзюпері

Номер слайду 8

Вірші про хліб. Колосок Він виріс із зерниночки, З тоненької билиночки. Вітри блакитні віяли, А хмарки дощик сіяли. Волоссячко пишається, На сонці наливається, І під вітрами буйними Шумить, шумить воно. Ой, буде втіха кожному, Хто виростив і виходив Це золоте зерно! Л. Забашта Пахне хліб. Пахне хліб, Як тепло пахне хліб!Любов'ю трударів, І радістю земною,І сонцем, що всміхалося весною,І щастям наших неповторних діб. Духмяно пахне хліб. П. Воронько Хліб святий Це велике щастя на землі, Коли хліб вродив, шумить колосся… Він – святий на нашому столі, Споконвіку так вважати довелося. Хліб – святий, живий, від нього сила Від народження він з нами і до скону днів, Новосілля, сватання , хрестини… Чільне місце в Україні він посів. Хліб – святий, наш символ і, по праву, Це його цілуємо завжди, Щедрістю, гостинністю і славою В короваї нашому цвісти.

Номер слайду 9

Прислів'я про хліб."На чорній землі білий хліб родить". "Зима із снігом – літо з хлібом". "Хліб та вода – нема голода". "Хліб –батько, вода – мати". "Хочеш їсти калачі – не сиди на печі". "Як є хліб, то і до хліба буде". "Хліб – усьому голова". "Коли хліб на возі – не буде біди в дорозі". "Посієш вчасно, збереш рясно". "Поки зерно в колоску – не засиджуйся в холодку". "Паляниця – хлібові сестриця". Сила від хліба, хліб від землі. Зима без снігу, літо без хліба. Не страшна біда, коли є хліб та вода. Лежачого хліба ніде нема. Сій вчасно – вродить рясно. Посій упору, будеш мати зерна гору. Яка пшениця, така й паляниця.

Номер слайду 10

Загадки про хліб та професії людей які з ним пов'язані. - Народився у землі,Зарум’янивсь на вогніІ з’явився на століДо борщу тобі й мені. (Хліб)- Без рук, без ніг, а підперезаний. (Сніп)- Маю жовтий вусок,Запашний колосок. Буде з мене мука,І хлібина м'яка. (Пшениця)- Чашечка медку закопана в льоду до нового годку. (Озимина)- Виріс в полі дім, зерна повно в нім, стіни позолочені, ще не обмолочені. (Колос)- Залізний кінь, в животі вогонь. Сіна не просить, паше, сіє, косить. (Комбайн)- Занят важной он работой: Урожай – его забота,Чтоб сумели уродиться. Рожь, овёс или пшеница. (Агроном.)- Он похож на капитана,Но ведет корабль степной. Спорит он с волной упрямо,Только с золотой волной. (Комбайнёр.)- Встанем мы, когда вы спите,И муку просеем в сите,Докрасна натопим печь,Чтобы хлеб к утру испечь. (Пекари.)

Номер слайду 11

Ми працювали з каталогами шкільної та сільської бібліотек

Номер слайду 12

Ми зробили тематичну викладку літератури присвячену хлібові – “Хліб – всьому голова”.

Номер слайду 13

Ми провели виховний захід для учнів 1-5 класів “Хліб – всьому голова”.

Номер слайду 14

Гра «Продовж прислів’я».

Номер слайду 15

Розгадування кросворду

Номер слайду 16

Ми розучили фізкультхвилинку з учнями 1-3 класів. А ми зерно сіяли, сіяли. У земельку чорную, свіжую.І з’явилися першії листочки. І з них повні, гарні колосочки. До сонечка повернулись.І сонечку усміхнулись. Вітер колосочки хитає, До зерняток промовляє. Ви – і повні, й жовтороті,Буде урожай хороший

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Із зібраного матеріалу ми оформили папки та подарували їх в шкільну та сільську бібліотеку.

Номер слайду 19

Всіх присутніх по закінченні заходу було нагороджено “чарівними колосками” та пригостили смачним короваєм.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ми склали пам'ятку для учнів. ПАМ’ЯТКАПам’ятаю, що хліб – святий. Бережу хліб, не викидаю. Пильную, що не падав додолу. Як упаде хліб, підніму його, перепрошу, поцілую і з’їм. Недоїденим хлібом пригощаю пташок. Беру хліба стільки, скільки подужаю з’їсти. Шаную працю людей, які виростили хліб.

Номер слайду 22

Ми оформили інформаційну стінгазету.

Номер слайду 23

Ми випустили шкільну газету

Номер слайду 24

Ми провели конкурс малюнків.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Переможці конкурсу.

Номер слайду 28

Зростає колос золотий,Налитий сонцем й небом,Щоб ми вклонилися йомуІ багатіли хлібом. Хліб – усьому голова,Хліб – як сонце, кажуть,Хліб – це спокій, мир, життя,Хліб – це справжня радість.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Дякуємо за увагу !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Круковська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2020
Переглядів
4848
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку