Цілі проекту: Поглибити і розширити знання учнів про хліб в житті української родини (історія виникнення і використання);Показати, як саме ця тема висвітлена у фольклорі, народних традиціях, а також у сучасній літературі;Закріпити уявлення учнів про значимість хлібобулочних виробів в раціоні харчування;Навчити дітей роздумувати, робити висновки, аналізувати ситуації;Прищепити навички економного, бережного ставлення до хлібу;Довести до відома дітей, що хліб результат праці людей багатьох професій;Виховувати любов до праці й повагу до людей праці.
Результати проекту: Кожен учень класу підготував цікаву інформацію про хліб і виступив з повідомленням на класній годині “Слава хлібу і рукам, що його зростили”. Ми працювали з каталогами шкільної та сільської бібліотек і зробили тематичну викладку літератури присвячену хлібові - “Хліб – всьому голова”. Ми вивчили вислови великих людей про хліб, читали вірші, прислів'я, загадки, ознайомилися з традиціями різних народів. Ми оформили інформаційну стінгазету, щоб показати учням, що в усі часи хліб був і лишається основою життя людини. Ми випустили шкільну газету, номер якої присвятили хлібові. Ми провели виховний захід для учнів 1-5 класів “Хліб – всьому голова”. Ми провели конкурс загадок про хліб та професії людей які з ним пов'язані для учнів 1-3 класів. Ми організували конкурс малюнків серед учнів школи. Кращі роботи відзначили грамотами та подяками.
Цікаве про хліб. У музеї швейцарського міста Цюриха зберігається коржик, спечений близько шести тисяч років тому. Його знайшли при розкопках будівель на палях на місці висохлого озера. У давнину в останній день жнив у село приносили прикрашений стрічками сніп і зберігали його цілу зиму як запоруку майбутнього врожаю. Найбільші млинці - метр у діаметрі - пекли на народному гулянні, влаштованому на Марсовому полі в Петербурзі за ведінням імператриці Катерини ІІ. У давнину хліб оздоблювали насічками, рисунками. Найчастіше на хлібі зображали зерна, бойовий лук, стріли. Стріли і лук - захисники хлібного поля. З одного зернятка пшениці можна одержати близько двадцяти міліграмів борошна. А для приготування одного батона треба змолоти приблизно десять тисяч зернят. За давнім узбецьким звичаєм мати, проводжаючи сина в армію, розламує коржа надвоє - одну половину залишає собі, іншу дає синові: "Ти йдеш захищати свій дім, де на тебе чекають". У різних сортів пшениці "вуса" - остюки - мають свій колір. Вони бувають білі, жовті, червоні, фіолетові, чорні. Хліб із сіллю є символом гостинності. В Україні хліб,як і рушник , є оберегом. Кругла паляниця символізує сонце, якому поклонялися далекі предки. На весілля пекли коровай, калачі, шишки. Хлібом батьки благословляли молодих на щастя на долю. На зимові свята вносили в оселю дідуха (житній або пшеничний сніп). Готували кутю (обрядову їжу з пшениці з медом, горіхами, маком). На Великдень пекли зі здобного тіста паску, яку прикрашали фарбованим пшоном, маком. Хліб використовували в обрядах зустрічі весни: господарки пекли із тіста жайворонків, з якими діти закликали весну.
Кухарчині поради. Купуйте хліба не більше, ніж потрібно для вашої сім’ї на один-два дні. Не кладіть хліб у пакет разом з овочами, м’ясом, рибою, щоб запобігти інфекціям. Краще його класти в чистий поліетиленовий пакет. Бажано зберігати хліб білий і чорний окремо. Для того щоб нарізати свіжий хліб дуже тоненько, потрібно нагріти ніж в окропі. Не варто нарізати весь буханець хліба. Для однієї дорослої людини достатньо трьох скибок хліба, а якщо знадобиться, то можна дорізати під час трапези. Нарізаний хліб зі столу беруть руками. Хліб краще зберігається в дерев’яних хлібницях. Не рідше як раз на тиждень з хлібниці необхідно вибирати залишки хліба. Якщо в хлібницю покласти розрізане яблуко, шматочок картоплі або трохи солі, хліб буде черствіти повільніше. Не можна тримати хліб у темному, вогкому місці, у холодильнику. Черствий хліб можна зробити свіжим, якщо змочити його водою і поставити в духовку, нагріту до 160 ˚С, на 5 хвилин, щоб він пропарився.
Вислови великих людей про хліб:“Шануйте хліб, бо то праця людська”. Л. Українка“Шануйте хліб, бо він найдорожча ціннність”. В. Сосюра“В крихітках хліба — зерна життя, щастя людського цвіт”. Л. Рева“Хліб — це кров життя, политий рясно хліборобським потом”. Д. Луценко“Істинно, люди: живемо не хлібом єдиним. Істинно так... коли маємо хліб на столі”. Б. Олійник“Людина в світ добро нести повинна, як зерна носить людям колосок”. Г. Коваль“Хліб і сіль для друга й брата, а для ката – грім”. В. Коломієць“Хліб став для нас засобом єднання людей тому, що ним діляться за загальною трапезою. Хліб став для нас символом великої праці тому, що добувається в поті лиця. Хліб став для нас супутником співчуття тому, що його роздають, ним діляться в усі часи бід. Смак розділеного хліба не порівняний ні з чим”. Антуан де Сент Екзюпері
Вірші про хліб. Колосок Він виріс із зерниночки, З тоненької билиночки. Вітри блакитні віяли, А хмарки дощик сіяли. Волоссячко пишається, На сонці наливається, І під вітрами буйними Шумить, шумить воно. Ой, буде втіха кожному, Хто виростив і виходив Це золоте зерно! Л. Забашта Пахне хліб. Пахне хліб, Як тепло пахне хліб!Любов'ю трударів, І радістю земною,І сонцем, що всміхалося весною,І щастям наших неповторних діб. Духмяно пахне хліб. П. Воронько Хліб святий Це велике щастя на землі, Коли хліб вродив, шумить колосся… Він – святий на нашому столі, Споконвіку так вважати довелося. Хліб – святий, живий, від нього сила Від народження він з нами і до скону днів, Новосілля, сватання , хрестини… Чільне місце в Україні він посів. Хліб – святий, наш символ і, по праву, Це його цілуємо завжди, Щедрістю, гостинністю і славою В короваї нашому цвісти.
Прислів'я про хліб."На чорній землі білий хліб родить". "Зима із снігом – літо з хлібом". "Хліб та вода – нема голода". "Хліб –батько, вода – мати". "Хочеш їсти калачі – не сиди на печі". "Як є хліб, то і до хліба буде". "Хліб – усьому голова". "Коли хліб на возі – не буде біди в дорозі". "Посієш вчасно, збереш рясно". "Поки зерно в колоску – не засиджуйся в холодку". "Паляниця – хлібові сестриця". Сила від хліба, хліб від землі. Зима без снігу, літо без хліба. Не страшна біда, коли є хліб та вода. Лежачого хліба ніде нема. Сій вчасно – вродить рясно. Посій упору, будеш мати зерна гору. Яка пшениця, така й паляниця.
Загадки про хліб та професії людей які з ним пов'язані. - Народився у землі,Зарум’янивсь на вогніІ з’явився на століДо борщу тобі й мені. (Хліб)- Без рук, без ніг, а підперезаний. (Сніп)- Маю жовтий вусок,Запашний колосок. Буде з мене мука,І хлібина м'яка. (Пшениця)- Чашечка медку закопана в льоду до нового годку. (Озимина)- Виріс в полі дім, зерна повно в нім, стіни позолочені, ще не обмолочені. (Колос)- Залізний кінь, в животі вогонь. Сіна не просить, паше, сіє, косить. (Комбайн)- Занят важной он работой: Урожай – его забота,Чтоб сумели уродиться. Рожь, овёс или пшеница. (Агроном.)- Он похож на капитана,Но ведет корабль степной. Спорит он с волной упрямо,Только с золотой волной. (Комбайнёр.)- Встанем мы, когда вы спите,И муку просеем в сите,Докрасна натопим печь,Чтобы хлеб к утру испечь. (Пекари.)
Ми розучили фізкультхвилинку з учнями 1-3 класів. А ми зерно сіяли, сіяли. У земельку чорную, свіжую.І з’явилися першії листочки. І з них повні, гарні колосочки. До сонечка повернулись.І сонечку усміхнулись. Вітер колосочки хитає, До зерняток промовляє. Ви – і повні, й жовтороті,Буде урожай хороший
Ми склали пам'ятку для учнів. ПАМ’ЯТКАПам’ятаю, що хліб – святий. Бережу хліб, не викидаю. Пильную, що не падав додолу. Як упаде хліб, підніму його, перепрошу, поцілую і з’їм. Недоїденим хлібом пригощаю пташок. Беру хліба стільки, скільки подужаю з’їсти. Шаную працю людей, які виростили хліб.