Презентація "Теорії старіння"

Про матеріал

Людська осінь, як і природа, буває різною. В одних вона палахкотить розмаїттям барв, в інших – тихим бабиним літом, у третіх – суцільним присмерком, а то й нудьгою, яка пливе у прірву безнадії.

Але перш, ніж настане осінь, перш ніж посивіє коса і зовсім іншими стануть очі, бо колір із них кудись утік, у кожного ще буває весна і літо життя.

Вчені висунули близько 300 різних теорій старіння. Видатні уми людства, серед них Аристотель, Гіппократ, Бекон та інші, присвятили розробці їх багато років.

Про це обов'язково потрібно знати всім!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людська осінь, як і природа, буває різною. В одних вона палахкотить розмаїттям барв, в інших – тихим бабиним літом, у третіх – суцільним присмерком, а то й нудьгою, яка пливе у прірву безнадії.  Але перш, ніж настане осінь, перш ніж посивіє коса і зовсім іншими стануть очі, бо колір із них кудись утік, у кожного ще буває весна і літо життя.

Номер слайду 2

У житті людини виділяють три періоди: 1. Період росту-до 20 років2. Репродуктивний –до 45 років3. Старіння

Номер слайду 3

Вчені висунули близько 300 різних теорій старіння. Видатні уми людства, серед них Аристотель, Гіппократ, Бекон та інші, присвятили розробці їх багато років.

Номер слайду 4

Одну з перших, достатньо обгрунтованих експериментально наукових теорій висунув на рубежі XIX і XX століть наш видатний співвітчизник І. Мечников. Однією з основних причин старіння він вважав отруєння організму особливими отрутами-токсинами, продуктами гнильного розпаду, що відбувається в кишечнику. Токсини (отрути), всмоктуючись у кров, викликають отруєння організму. Хронічна інтоксикація (отруєння) сприяє старінню. Вчений запропонував вводити в організм молочнокислі бактерії, що ослабляють гнильні процеси в товстому кишечнику. Він радив вживати в їжу якомога більше кисляку, пояснюючи це тим, що молоко, заквашене на болгарській паличці, очищає кишечник, а отже, і весь організм від отруйних речовин. Експериментальні та клінічні спостереження, проведені самим І. І. Мечниковим і його учнями на існуючому в той час науковому рівні, підтвердили багато положень цієї теорії, яка стверджувала, зокрема, і шкідливість впливу на організм отрут, що надходять ззовні: алкоголю, нікотину, солей важких металів та ін Теорія І. Мечникова

Номер слайду 5

Однак подальші дослідження, проведені вже в 20-30-і роки нашого століття, показали, що роль кишкової мікрофлори як головного чинника у розвитку процесів старіння була дещо перебільшена. Але це анітрохи не применшує заслуг І. І. Мечникова в розробці теорії старіння. Його праці стали потужним стимулом до подальшого вивчення цієї проблеми. Багато гіпотез вченого отримали розвиток, і сьогодні у медиків немає ніякого сумніву в тому, що токсичні речовини, що викликають забруднення навколишнього середовища і потрапляють у харчові продукти, воду, повітря, а потім всередину організму, можуть викликати передчасне старіння. Не втратила свого значення і висунута Мечниковим теорія самоотруєння організму.

Номер слайду 6

Знайшла підтвердження й інша теорія старіння, розроблена відомим російським фізіологом академіком І. П. Павловим, його учнями і послідовниками. Відповідно до цієї теорії, нервова система регулює всі процеси в людському організмі, надаючи тим самим вирішальний вплив на обмін речовин, синтез білка, окисні й енергетичні процеси. Іншими словами, інтенсивність старіння визначається станом нервової системи. Теорія І. Павлова

Номер слайду 7

Вивчаючи клітини людського організму, вчені встановили, що серед них є як короткожителі, так і довгожителі. Наприклад, час життя деяких клітин легенів всього 812 днів, тривалість життя клітин печінки від 160 до 400 днів. І тільки клітини мозку, серця і скелетних м'язів можуть мати таку ж тривалість життя, як і організм в цілому. Але це довголіття не дається даром: деякі клітини мозку зовсім втратили здатність до поділу. Встановивши це, вчені висловили думку, що старіння організму якраз і обумовлено поступовою загибеллю нервових клітин, які втратили здатність до поділу та відтворення собі подібних. В результаті цього руйнуються нервові центри, що регулюють роботу органів і систем, порушується їх функція, відбувається розлад у роботі організму. Високе збереження нервових клітин – одна із запорук довголіття. Багато довгожителів мають хорошу пам'ять. А пам'ять, звичайно, залежить від стану і збереження нервових клітин.

Номер слайду 8

Останнім часом вчені схиляються до думки, що в'янення організму визначається генетичним апаратом клітин. Вперше цю думку висловив німецький генетик А. Вейсман. Він висунув припущення, що вихідна статева клітина прародителька всіх інших, може ділитися тільки певну кількість разів. Саме з цим, на його думку, пов'язано поступове уповільнення росту організму, затухання інтенсивності поділу клітин і старіння. Думка А. Вейсмана

Номер слайду 9

Цікаві спостереження Л. Гейфліка На підтвердження цієї думки цікаві спостереження були проведені в 1969-1977 роках американським вченим Л. Гейфліка. Він і його співробітники показали, що ізольовані клітини легенів ембріона людини і справді здатні ділитися тільки 50 разів, після чого неминуче настає їх старіння і загибель. Якщо так, то старіння, безсумнівно, обумовлено генетичним (спадковим) апаратом клітин, пов'язаних з функцією молекули ДНК, в якій "записані" всі основні властивості організму.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Доведення І. Аршавського. Радянський геронтолог І. А. Аршавський висунув ще одну теорію і довів, що тривалість життя у величезній мірі залежить від фізичної активності, яка, на його думку, є потужним чинником, який регулює рівень обміну речовин. Теорія І. А. Аршавського підводить нас до думки про те, що рухова активність необхідна для продовження життя, для підтримки здоров'я, так як фізичні навантаження покращують кровопостачання й обмін речовин в різних тканинах, тренують нервову й ендокринну системи. Теорія, розроблена І. А. Аршавським, вказує нам реальні шляхи, що ведуть до збільшення тривалості життя. Оптимізація рухового режиму - вірний шлях до зміцнення здоров'я і, отже, до довголіття.

Номер слайду 12

Теорії старіння. Теломерна теорія Вільнорадикальна теорія Репараційна теорія Мітохондріальна теорія Теломерна теорія Вільнорадикальна теорія. Title Репараційна теорія Мітохондріальна теорія

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

В даний час вчені прийшли до висновку, що такий складний процес, як старіння, не можна розглядати однобічно і пояснювати однією причиною, наприклад, тільки змінами в клітинах центральної нервової системи або самоотруєнням організму кишковими токсинами. До його вивчення й оцінок треба підходити комплексно. Старіння може бути нормальним, тобто повільно розвиваючим процесом, а може бути і дуже швидким, передчасним (в цьому випадку говорять, що людина здала на очах), це вже процес патологічний. І завдання науки, а також практич-ної медицини - визначити ті умови, які дозволяють людині жити довго, і з'ясувати причини передчасного старіння. Старіння під мікроскопом сучасності

Номер слайду 18

 Старіння час…Йому підлеглий кожен з нас. Все на землі старіє, гине, рветься,Старінню лиш душа не піддається.

Номер слайду 19

Ранньостаречий вік1 Середньостаречий вік2 Пізньостаречий вік3 Довгожительство4

Номер слайду 20

Ознаки старіння

Номер слайду 21

Вікові групи ризику. Якщо малюки з честю прожили перші місяці життя, ризик померти –дуже малий. У віці 10–12 років до наступного дня народження не доживають одиниці. У період з 12 до 30 років вірогідність смерті трохи підвищується, а вже потім – подвоюється кожні 8 років. Найактивніша фаза смертності – з 60 до 85 років. А потім починаються чудеса: по досягненні 85 років люди помирають рідше. Незбагненно. Виходить, процес старіння організму у стариків уповільнюється?

Номер слайду 22

Приходить старість, а вона жорстока,Ні згадки вже про вроду і красу. Уже сама біжить сльоза із окаІ сил нема утерти ту сльозу.

Номер слайду 23

Одного разу, виступаючи по телебаченню, поет Євген Євтушенко на запитання ведучої програми: "Що б Ви хотіли побажати телеглядачам?" відповів: "Мені хотілося б, щоб люди ніколи не вмирали". У цих словах він висловив одне з найпотаємніших бажань людини- мрію жити довго, зберігаючи молодість і здоров'я. Чи можливе це бажання?

Номер слайду 24

Хороша новина. Згідно останньої теорії старіння, люди не запрограмовані виключно на старіння і помирання, як думали раніше. Навпаки, ми запрограмовані на самовідновлення і довголіття.

Номер слайду 25

Суперечка геронтологів. У 2000 році два американські професори, які займаються проблемою старіння,засперечалися. Вони впевнені, що до початку XXII століття будуть знайдені способи значно продовжити людське життя. Питання– на скільки? «Максимум до 130 років, – утверджує Джей Ольшанськи із Чікаго. – На більше ресурсів людського організму просто не вистачить». Стівен Остад переконаний,що люди XXII століття зможуть доживать до 150 років. І це ще не рубіж. «Дехто із народжених на світ у 2000 році, – ствердує він, – доживе до 2150 року. І що важливо, це будуть не маразматики під капельницею, а люди в хорошій фізичній формі». Результати суперечки мають бути підведені 1 січня 2150 року. Якщо до того часу знайдеться хоч один здоровий 150-літній житель Землі, перемога за Остадом. Якщо рекорд довголіття складе не більше 130 років, виграє Ольшанськи.

Номер слайду 26

Не потрібно сліпо погоджуватися з нібито неминучими наслідками старіння. Треба навчитися зустрічатися з ними обличчям до обличчя і перемагати їх.

Номер слайду 27

Наше довголіття у наших руках

Номер слайду 28

Ключик ми чарівний маєм,Шлях здоров'я відмикаєм…

Номер слайду 29

Всі ПЕРЕМОГИ починаються з ПЕРЕМОГИ над САМИМ СОБОЮВіта Котяш

Номер слайду 30

Захочеш – знайдеш час, не захочеш – знайдеш причину. Віта Котяш

Номер слайду 31

Показуй правильний приклад

Номер слайду 32

Нехай їжа стане першими ліками. Гіппократ

Номер слайду 33

Насідайвітаміни. НА

Номер слайду 34

Відмовся від поганих звичок

Номер слайду 35

Номер слайду 36

І старість буде квітучою

Номер слайду 37

Нам невловимий біг років,Їх зупинить не в нашій власті…Нехай же буде так завжди: Більше років – то й більше щастя. Автор презентації –Котяш Людмила Лаврентіївна, заступник директора Залузького НВК

Номер слайду 38

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ганева Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ярошовець Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Мені сподобалась структура презентації,виклад матеріалу,приклади,ілюстації та зміст.Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
16442
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку