Презентація "Теплопровідність 8 клас"

Про матеріал
Навіщо жителі спекотних районів Центральної Азії влітку носять ватяні халати? Як зробити, щоб морозиво в літню спеку швидко не розтануло, якщо поблизу немає холодильника? У якому взутті швидше змерзнуть ноги — в тому, яке щільно прилягає до ноги, чи в просторому? Після вивчення матеріалу цього параграфа ви зможете правильно відповісти на всі ці запитання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Теплопровідність

Номер слайду 3

Знайомимося з механізмом теплопровідностіДослід, який демонструє теплопровідність металів. Пояснення цього явища знаннями з молекулярно-кінетичної теорії. Зверніть увагу: в ході цього процесу сама речовина (мідь) не переміщується від одного кінця стрижня до іншого.

Номер слайду 4

Теплопровідність — це вид теплопередачі, який зумовлений хаотичним рухом і взаємодією частинок речовини й не супроводжується перенесенням цієї речовини.

Номер слайду 5

Переконуємося, що різні речовини мають різну теплопровідність1 - Дерево, 2 - Скло, 3 – Залізо, 4 – Алюміній, 5 - Мідь

Номер слайду 6

Досліди показали, що найкращими провідниками тепла є метали. Деревина, скло, чимало видів пластмас проводять тепло значно гірше. Погано проводять тепло й рідини (винятком є розплавлені метали). Вода. Лід. Одними найгірших теплопровідників є — гази.

Номер слайду 7

Там, де потрібно швидко передати тепло, застосовують речовини з високою теплопровідністю. Щоб зменшити охолодження тіл (або зменшити їх нагрівання), застосовують речовини з низькою теплопровідністю

Номер слайду 8

Теплопровідність у природі

Номер слайду 9

Теплопровідність в житті людини

Номер слайду 10

Підбиваємо підсумки. Теплопровідність — це вид теплопередачі, який зумовлений хаотичним рухом і взаємодією частинок речовини й не супроводжується перенесенням цієї речовини. Різні речовини та речовини в різних агрегатних станах по-різному проводять тепло. Одними з найкращих теплопровідників є метали, найгіршими — гази. Люди широко використовують у своїй життєдіяльності здатність речовин по-різному проводити тепло.

Номер слайду 11

Контрольні запитання1. Що називають теплопровідністю? 2. Опишіть дослід, який демонструє, що метали добре проводять тепло.3. Як відбувається передавання енергії в разі теплопровідності? 4. У якому стані речовина гірше проводить тепло — у твердому, рідкому чи газоподібному?5. Чому тварини не замерзають навіть у досить сильний холод? 6. Які матеріали добре проводять тепло? Де їх застосовують?7. Назвіть матеріали, які погано проводять тепло. Де їх застосовують?

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 5. Теплопровідність
Додано
16 червня 2022
Переглядів
5456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку