Презентація ."Територія і кордони держави."Профільний рівень

Про матеріал
Презентація .Територія і кордони держави.Профільний рівень Територія і кордони держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ТЕРИТОРІЇ ТА КОРДОНІВ ДЕРЖАВИВЧИТЕЛЬ ГЕОГРАФІЇ: Гавриш Р. В.

Номер слайду 2

Територія держави - це частина земної кулі з властивими їй природними, а також створеними внаслідок людської діяльності, умовами і ресурсами, що перебувають під суверенітетом певної країни. Найважливішою і загальноприйнятою нормою міжнародного права, на якій засновується мирне співіснування, є принцип недоторканності й цілісності державної території, згідно з яким територія будь-якої держави є недоторканною від зазіхань із боку інших держав шляхом застосування військової сили або загрози силою. Цей принцип був уперше встановлений директивами ООН у 1945 р. Нині міжнародним правом забороняється насильницьке захоплення територій інших держав, порушення державних кордонів, використання їхньої території без узгодження з ними.

Номер слайду 3

Основні елементи державної території суходіл із його надрамиакваторія (до неї належать внутрішні й територіальні води)повітряний простір над суходолом і водами Юридично до державної території за міжнародними угодами також прирівнюють: морські судна, які належать державі й офіційно перебувають на певний момент за її межами, літаки, засоби зв’язку, посольства держави за кордоном тощо.

Номер слайду 4

існує певна кількість країн, які в односторонньому порядку оголосили своїми територіальними водами ширші смуги (до 200 миль), серед них Бразилія, Перу, Уругвай, Еквадор. У сер. XX ст. країни Латинської Америки були ініціаторами створення виключних економічних зон на морі (або морських економічних зон), які є районом поза межами територіальних вод завширшки 200 морських миль, у якому приморська держава має суверенні права на розвідування й розробку живих і мінеральних ресурсів моря (стаття 57 Конвенції ООН). На морські економічні зони припадає 40 % площі Світового океану.

Номер слайду 5

Типи країн за конфігурацією їхньої території:а) держави з компактною територією, що мають форму, близьку до квадрата або кола (Франція, Іспанія, Польща, Угорщина тощо);б) держави витягнутої форми (Чилі, Італія, Норвегія, Швеція, В’єтнам, Лаос тощо);в) фрагментовані держави, що складаються з кількох частин, розділених територією іншої країни або міжнародними водами (США, Туреччина, Японія, Індонезія, Малайзія тощо).

Номер слайду 6

Країни що мають назву анклав. У світі існує кілька країн, розташованих на території суходолу таким чином, що вони опиняються з усіх боків оточеними територією іншої держави. Анклавами є Сан-Марино. Ватикан Лесото. Напіванклав Монако

Номер слайду 7

Десятка найбільших за площею держав світу

Номер слайду 8

ПОМІРКУЙТЕКористуючись підручником ( і шкільним атласом, визначте регіони світу, у яких: а) усі країни мають вихід до Світового океану (або є лише континентальними); б) є країни-архіпелаги (або півострівні країни); в) є країни-карлики за площею (менші за 1 тис. км2). Ознайомтеся з поняттям «анклав» і з’ясуйте, які країни мають їх у своєму складі.rrrrr

Номер слайду 9

Державний кордон - лінія на поверхні землі (суходолу або водного простору) й уявна вертикальна поверхня, яка проходить через неї в повітряному просторі та в надрах землі, що визначає межу території держави і відокремлює її від інших держав і відкритих морів. Державний кордон Кордони країни та їхні функції. делімітація (визначення за угодою загального напрямку проходження державного кордону і нанесення його на географічну карту)демаркація (оформлення державного кордону на місцевості та позначення його відповідними прикордонними знаками). У сучасному міжнародному праві щодо державного кордону затвердилися два принципи - недоторканності й непорушності кордонів.

Номер слайду 10

функції розмежування (бар’єрна функція) об’єднання (контактна функція)фільтруючі (комунікаційні). Державний кордон• бар’єрна — полягає в достатньому відокремленні однієї країни від іншої. Наприклад, максималізовану бар’єрну функцію має кордон між Південною та Північною Кореєю із суцільною п’яти-метровою стіною, струмом високої напруги тощо. Для більшості сучасних держав характерна так звана м’яка бар’єрна функція відкритих кордонів;• контактна — створення на межі двох держав спільних природних заповідників, регіонів, відкритих економічних зон. Наприклад, це єврорегіон «Буг» між Україною, Польщею та Білоруссю, де прикордонні райони держав стали контактною зоною, яка дає змогу постійно поглиблювати багатостороннє співробітництво;• фільтруюча — роль своєрідної мембрани, що пропускає корисне та потрібне для певної держави з інших країн і затримує вороже, шкідливе, негативне.

Номер слайду 11

три види державних кордонів залежно від особливостей проходження лінії державного кордону:орографічні кордони (проходять по природних межах із урахуванням рельєфу місцевості, головним чином по гірському вододілу і руслу річок.

Номер слайду 12

геометричні кордони (пряма лінія, що з’єднує дві визначені на місцевості точки державного кордону без урахування рельєфу);

Номер слайду 13

географічні (астрономічні) кордони (лінія, що проходить через певні географічні координати і збігається з паралелями і меридіанами. Вони значно поширені в Африці й Америці).

Номер слайду 14

Реліктові кордони успадковані від минулих історичних епох. В Україні є такі реліктові лінії. Перекопський «Турецький вал» Річка Збруч довгий час була кордоном — спочатку між Австро-Угорщиною і Росією, потім між Польщею і Радянським Союзом.

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПідручник з Географії (профільний рівень). 10 клас. Довгань - Нова програма§ 7. Територія і кордони держави Чи з усіма країнами-сусідами Україна має однакові за функціями державні кордони? Відповідь обґрунтуйте.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сосновська-Калач Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 вересня 2021
Переглядів
3579
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку