Презентація "Тертя в житті тварин"

Про матеріал
Ця презентація допоможе учням краще зрозуміти, як тварини використовують тертя для власних потреб та як це впливає на їхнє життя та адаптацію до середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тертя в житті тварин

Номер слайду 2

Риби. Тіло риб має обтічну форму і покрито слизом, що дозволяє їм розвивати при плаванні велику швидкість.

Номер слайду 3

Дельфін Дельфіни міняють свою шкіру кожні 2 години. Їхня шкіра володіє особливою пом’якшувальною дією, що дозволяє гасити турбулентність. Передня частина тіла дельфіна обтічна ламінарно, а позаду спинного плавника поверхня стає турбулентною. Таким чином, «м'якість» або «хвилястість» шкіри дельфінів допомагають їм значно зменшувати тертя при ковзанні у воді, а втрата частинок шкіри по всьому тілу створює в процесі руху струмені води, які згладжують тертя з потоком навколо дельфіна.

Номер слайду 4

Моржі та тюленіЩетинистий покрив моржів, тюленів, морських левів допомагає їм пересуватися по суші і крижинах.

Номер слайду 5

Птахи. Щоб збільшити зчеплення з стовбурами дерев, на кінцівках птахів є кігті.

Номер слайду 6

ПарнокопитніЩоб збільшити зчеплення з грунтом на кінцівках тварин є гострі краї копит

Номер слайду 7

Плазуни. Щоб збільшити зчеплення з грунтом тіло плазунів вкрите горбками і лусочками.

Номер слайду 8

Жук, рак, мавпа, слон. Дія органів хапання жуків, клешні рака, передні кінцівки і хвіст деяких порід мавп, хобот слона теж тісно пов'язано з тертям. Адже предмет або живу істоту буде тим міцніше схоплено, чим більше тертя між ним і органом хапання. Величина сили тертя знаходиться в прямій залежності від прикладання сили.

Номер слайду 9

Дощовий черв’як. У дощового черв’яка існує пристосування, завдяки якому тертя виходить невеликим при русі в одному напрямку і різко збільшується при русі в зворотному напрямку. Це відбувається завдяки шерсті і лусочкам, що ростуть похило до поверхні шкіри. Щетинки, спрямовані назад, вільно пропускають тіло хробака вперед, але гальмують рух назад. При подовженні тіла головна частина просувається вперед, а хвостова залишається на місці, при скороченні головна частина затримується, а хвостова підтягується до неї.

Номер слайду 10

Павуки, мухи. На ніжках павуків, мух, жучків можна помітити покрив, який має велику кількість менших чи більших колючок. Вони допомагають збільшити силу тертя спокою. Збільшення тертя в даному випадку відіграє корисну роль.

Номер слайду 11

Суглоби тварин. У тварин суглоби покриті суглобовим хрящем, а по краях хряща прикріплюється синовіальна оболонка, в якій є рідина, яка зменшує тертя між суглобовими поверхнями.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
9 січня
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку