Презентація "Тип Членистоногі. Клас Ракоподібні."

Про матеріал

Це найбільший за кількістю видів (понад 1,5 млн) та абсолютною чисельністю особин тип тварин. Серед безхребетних членистоногі — це найбільш високоорганізовані й надзвичайно різноманітні двобічносиметричні тварини. Більшість членистоногих мешкає на суходолі, в наземно-повітряному середовищі і в ґрунті. Однак багато видів живе в морях, океанах і прісних водах. - See more at: http://shkolyar.in.ua/chlenystonogi

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тип ЧленистоногіКлас Ракоподібні

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ракоподібні Нижчідафнії, циклопи, карпоїди ВищіМокриця, рак річковий, омари, лангусти,Креветки, краби, водяні віслюки

Номер слайду 4

Хто такі ракоподібні?Переважно водні безхребетні (лише деякі види пристосувалися до існування в наземних умовах). Для них характерна наявність двох пар вусиків (антен) і двогіллястих кінцівок.

Номер слайду 5

Тип ЧленистоногіКлас Ракоподібні Клас ПавукоподібніКлас Комахи Ряди: ГіллястовусіВеслоногіРівноногіКоропоїди. Десятиногі Ряди: Павуки. КліщіСкорпіони. Сольпуги. Псевдоскорпіони. Косарки Ряди: Таргани. ПрямокриліКлопи. РівнокриліБабки. ТвердокриліЛускокриліДвокриліПеретинчастокриліБлохи

Номер слайду 6

Зовнішня будова. На прикладіРічкового рака

Номер слайду 7

Річкові раки населяють водойми з чистою водою, з високим умістом кисню. Тому їх можна вважати покажчиками незабруднених водойм. Удень раки ховаються в підводних норах, під колодами, каменями, серед коренів рослин тощо, а вночі виходять на полювання. Вони повзають за допомогою довгих ходильних ніг, а також можуть спиратись і на клешні. Живуть до 20 років і можуть досягати довжини до 25 см та маси до 200 г.

Номер слайду 8

Форми тіла і розміри Тіло розділено на окремі сегменти Має двобічну симетрію Має три основні відділи головугрудичеревце У деяких випадках голова і груди можуть нерухомо з’єднуватися, утворюючи головогруди Розміри варіють у широких межах від кількох міліметрів до 3 метрів

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У передній частині тіла на рухомих стебельцях розташовані складні очі. На головогрудях є дві пари вусиків, кінцівки, які утворюють ротовий апарат (три пари щелеп і три пари ногощелеп), та п’ять пар ходильних ніг. На першій парі ходильних ніг добре розвинені клешні. Вони слугують для захисту від ворогів, захоплення їжі та її шматування. Невеличкі клешні є й на наступних двох парах ходильних ніг. Шість пар кінцівок розташовані на черевці. Ніжки останньої пари розширені і разом з анальною пластинкою, якою закінчується черевце, утворюють віялоподібний хвостовий плавець. Підгрібаючи під себе воду, рак здатний швидко плавати, рухаючись заднім кінцем уперед. Загалом у нього 19 пар кінцівок.

Номер слайду 11

Покриви тіла Зовні тіло ракоподібних укрите хітиновою кутикулою, її основу становить хітин Час від часу рак линяє, змінюючи хітиновий покрив У молодому віці, коли рак росте, він линяє частіше Линяння пов’язане з ростом Затверділий хітин затримує ріст

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ОПОРНО-РУХОВА СИСТЕМА Скелет ракоподібних зовнішній, утворений хітиновою кутикулою Для пересування використовують ходильні кінцівки, хвіст, подовжені і розгалужені вусики Тіло рака забарвлене в темно-зелений колір, завдяки чому він погано помітний на дні водойм

Номер слайду 15

Травна система. Рот рака розташований на нижньому боці головогрудей. Клешнями і ротовими органами він роздрібнюють їжу та шматочками відправляє в рот. Через короткий і широкий стравохід їжа потрапляє в шлунок об'ємистий, що складається з двох відділів. Передній відділ, так званий жувальний шлунок на своїх стінках має три міцних хітинових зубці. З їх допомогою їжа у шлунку остаточно роздрібнюються. Від стінок другого відділу - цідильного шлунка - відходять численні хітинові волоски. Вони затримують недостатньо подрібнену їжу. Наступна частина травного каналу - середня кишка. У кишку відкриваються дві великі травні залози середньої кишки. Зокрема, соки, що виділяються травними залозами, перетравлюють їжу. Переварена їжа, проходячи по кишці, всмоктується її стінками і надходить у кров. Чи не переварені залишки їжі потрапляють в задню кишку і через анальний отвір, що знаходиться посередині нижнього боку останнього членики, видаляються з тіла раку назовні.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Органи дихання. Подібно до більшості водних тварин, річкові раки дихають за допомогою зябер. Ці органи поміщаються у нього з боків головогруди, у двох зябрових порожнинах. Зябра мають вигляд листочків та ниточок, прикріплених до підстав ніг. Бічні частини спинного щита захищають ці ніжні органи, через які постійно протікає струмінь води. Зябра його так добре захищені бічними частинами спинного щита, що довго не підсихають. Але як тільки зябра трохи підсохнуть, рак гине. У зябрах кров раку насичується киснем і звільняється від вуглекислого газу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Кровоносна система. Кров рака безбарвна. Вона пересувається по його тілу завдяки роботі серця. Серце розташоване на спинній стороні і має вигляд м'язового напівпрозорого мішечка. Скорочуючись, воно жене кров у кровоносні судини. Судини, що відходять від серця, розносять кров по всьому тілу; закінчуючись, вони відкриваються в проміжки між внутрішніми органами. Така кровоносна система, в якій кров тече не тільки по судинах, але і в проміжках між органами, носить назву незамкненої. Кров розносить до органів тіла поживні речовини і кисень. З органів тіла вона виносить вуглекислий газ (до зябрах) та інші утворюються там шкідливі речовини (до органів виділення). З зябер кров іде в серці і потім знову циркулює по тілу раку.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Видільна система. Органи виділення раку складаються з двох округлих зелених залоз. Вони лежать в голові у підстави довгих вусиків. Своїми вивідним трубочками вони відкриваються назовні на основний членик вусики.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Нервова система. Нервова система раку своєю будовою нагадує нервову систему дощового хробака. Як і в хробака, вона розташована на черевній стороні тіла і має вигляд нервового ланцюжка. Ланцюжок складається з потовщень - нервових вузлів, пов'язаних між собою перемичками. На кожен членик тіла доводиться пара таких вузлів, від яких відходять нерви до органів даного членики. Від подглоточного вузла, що знаходиться позаду стравоходу, перемички огинають ліворуч і праворуч стравохід. З'єднуючись з надглоткового вузлом, лежачим попереду стравоходу, вони утворюють окологлоточное нервове кільце. Від нього відходять нерви до органів чуття - очей і вусиками.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

За допомогою нервової системи здійснюється зв'язок тварини з зовнішнім середовищем. Річковий рак має значно складнішу нервову систему. Тому його поведінку, складається, як і у кожної тварини, з ряду рефлексів, значно складніше. Рак пересувається різними способами (повзає, плаває), шукаючи собі їжу; рятуючись від ворогів, ховається під камені або в нірки.

Номер слайду 28

Органи чуття. Зір у раку розвинене досить добре. Очі в нього розташовані в передній частині голови і сидять на рухомих стеблинках. Тому вони до певної міри рухливі, і рак може дивитися в сторони, не обертаючись. При неповороткості раку це має важливе значення: він може своєчасно помітити як здобич, так і ворогів. Кожне око є набором окремих очок, з'єднаних в одне ціле. Число очок в кожному оці дорослого раку може доходити до 3000. Такі очі називаються складними. Довгі вусики раку служать йому органами дотику, а короткі - органами нюху.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Розмноження. Розмноження у раків статеве. Вони роздільностатеві. Взимку і весною можна бачити раків, що несуть на плавальних ніжках яйця (їх часто називають ікрою). Після того, як з ікринок вилупляться молоді рачки, вони ще деякий час залишаються під захистом матері, чіпляючись своїми клешнями за щетинки на її задніх ногах. Таке пристосування має важливе значення, так як захищає рачків від численних ворогів. Раки розмножуються досить швидко, незважаючи на те, що ікри у них порівняно небагато: самка відкладає від 60 до 150 - 200 рідко до 300 яєць.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Значення Ракоподібних Важлива ланка в ланцюгах живлення Істотна роль у кругообігу речовин Біологічне очищення води Грунтоутворення Проміжні господарі збудників небезпечних захворювань Промислова сировина Продукт харчування

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Види занесені до Червоної книги України. Волохатий краб. Трав’яний краб. Широкопалий рак

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Ракоподібні – мешканці морів. Омар європейський

Номер слайду 40

Краб кам’яний. Рак-діоген самітник

Номер слайду 41

Паразитичні форми Коропоїд

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анциборова Вера
    Дякую за вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Моторна Леся
    дуже якісно, дякуємо)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
46301
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку