Презентація " Тип Молюски"

Про матеріал
Презентація допоможе в проведенні уроку за темою: Загальна характеристика молюсків". Дуже багато цікавого матеріалу, відео, анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Молюски. Самко Г. М.

Номер слайду 2

Самко Г. М.“ Молюски» від лат. «mjlluskus” , що в перекладі означає м’який або м’якотілий. Проте не думай, що м’які ніжні й беззахисні молюски не здатні добре «влаштовуватися» в житті. Вони надійно утримують третє місце серед усіх тварин за кількістю видів. Хто такі молюски?

Номер слайду 3

Самко Г. М. Цікаві факти. Символ @, який ми називаємо «собачка», корейці називають «веселою завиткою». У давнину черепашки каурі в південних країнах слугували розмінною монетою. На Кубі знайшли незвичайний цікавий молюск, який випромінює світлові сигнали під час подразнення. Його відкрили іспанські та кубінські дослідники.

Номер слайду 4

Самко Г. М. У деяких з них є 1 нога, в інших – стулки, а ще в інших – черепашка. Одні - мешканці морів і океанів, інші - озер та річок, чи взагалі - сухопутні. Рухаються ці тварини теж по різному. Одні – повільно повзають, інші – швидко плавають (до 70 км/год), треті – взагалі ведуть нерухомий спосіб життя…

Номер слайду 5

Самко Г. М.

Номер слайду 6

Самко Г. М.

Номер слайду 7

Самко Г. М. Систематичне положення молюсків

Номер слайду 8

Самко Г. М. Середовища життя молюсків Це і прісні водойми (річки, ставки, озера), солоні моря та океани, а також – суходіл.

Номер слайду 9

Самко Г. М.кальмари

Номер слайду 10

Самко Г. М.

Номер слайду 11

Самко Г. М. У деяких молюсків відсутні: Голова (відсутня у двостулкових. Нога (щупальця у головоногих)

Номер слайду 12

Самко Г. М.

Номер слайду 13

Самко Г. М.

Номер слайду 14

Самко Г. М. За способами живлення молюски бувають. Молюски фільтратори- прокускають через тіло 70 літрів води за добу

Номер слайду 15

Самко Г. М. Травна система. Загальна схема травної системи ставковика така: рот – ротова порожнина – глотка – стравохід – шлунок – кишечник – анальний отвір. У ротовій порожнині і глотці їжа обробляється речовинами слинних залоз. Перетравлення їжі в шлунку відбувається за допомогою речовин, які виділяються травною залозою (печінкою). Великий ставковик – тварина рослиноїдні. Як він добуває їжу? У ротовій порожнині ставковика є м’язистий орган, укритий хітиновими зубчиками, - його називають терткою або радулою. Радулою і зіскрібає молюск м’які частини рослин і нальоти з водоростей на камінні чи інших предметах.

Номер слайду 16

Самко Г. М. Дихальна система. Ставковик живе у воді, але дихає атмосферним повітрям за допомогою легень. Щоб одержати нову порцію повітря, ставковик змушений підніматися до поверхні води, де він відкриває розташований на тулубі дихальний отвір. Через нього атмосферне повітря потрапляє в легеню, де і відбувається газообмін. Органи дихання двостулкових зябра.

Номер слайду 17

Самко Г. М. Кровоносна система великого ставковика незамкнена. У ній є серце, короткі судини і капіляри, що обплітають легеню. короткі судини,по яких кров переміщується до серця, називають венами, аті, по яких кров рухається від серця – артеріями. Серце складається з двох камер: передсердя і шлуночка. Двокамерне серце працює як насос, що перекачує кров. Судини, що несуть кров до серця – вени, від серця – артерії.

Номер слайду 18

Самко Г. М.

Номер слайду 19

Самко Г. М. Система виділення ставковика це нирка з сечоводом. З нирки продукти виділення рухаються до сечоводу і виводиться назовні через видільний отвір, розташований біля анального отвору. Нервова система. До складу нервової системи входять нервові вузли, нервові стовбури, що їх з’єднують, і нерви. Кожний вузол відповідає за певну ділянку тіла, їх спільна робота регулює і координує життєдіяльність усього організму. Окрім органів зору, нюху і дотику, у ставковика є орган рівноваги, який допомагає молюску визначати положення тіла в просторі.

Номер слайду 20

Самко Г. М.

Номер слайду 21

Самко Г. М.

Номер слайду 22

Самко Г. М.

Номер слайду 23

Самко Г. М.

Номер слайду 24

Самко Г. М.

Номер слайду 25

Самко Г. М.

Номер слайду 26

Самко Г. М.

Номер слайду 27

Самко Г. М. Як називають екзоскелет Молюсків? 2. Яка інша назва типу Молюски? 3. Яка симетрія тіла у ставковика? 4. З яких відділів складається тіло Двостулкових? 5. З яких відділів складається тіло Головоногих?6. З яких відділів складається тіло Черевоногих? Бліц опитування

Номер слайду 28

Самко Г. М. Домашнє завдання Прочитати §20, Прочитати §14 Підготувати цікаву інформацію про різноманітність молюсків

Номер слайду 29

Самко Г. М.

pptx
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
1156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку