Презентація "Типи даних, введення, редагування й форматування даних"

Про матеріал
Презентація розроблена за оновленою програмою для 7 класів під Windows, програма Excel
Зміст слайдів
Номер слайду 1

20.12.2019 Бондаренко Ольга Миколаївна. Типи даних. Введення, редагування й форматування числових і текстових даних, а також дат

Номер слайду 2

Форматування об’єктів електронної таблиціЩо таке формат? У чому полягає операція форматування об'єктів?Які властивості символів і абзаців ви знаєте? Яких значень вони можуть набувати?Які засоби для форматування символів та абзаців існують у текстовому процесорі Word?

Номер слайду 3

Форматування клітинок. В електронних таблицях можна використовувати дані різних типів: числа, тексти, формули. Подання чисел і текстів у клітинках електронної таблиці може бути різним. Наприклад, на рисунку наведено подання одного й того самого числа та однієї й тієї самої дати в різних форматах.

Номер слайду 4

Форматування клітинок. Числові дані можна подати в кількох форматах. Формат Числовий (клітинка В4) використовується для подання числа у вигляді десяткового дробу із заданою кількістю десяткових розрядів, до якої буде округлено число. У цьому форматі також можна встановити розділювач розрядів у вигляді пропуску.

Номер слайду 5

Форматування клітинок. У форматі Грошовий (клітинка В5) до числа додається позначення грошових одиниць(грн, €, $, £ тощо). Розділення розрядів установлюється автоматично.

Номер слайду 6

Форматування клітинок. У форматі Відсотковий (клітинка В6) дані подаються у вигляді числа, яке отримане множенням вмісту клітинки на 100, зі знаком % вкінці.

Номер слайду 7

Форматування клітинок. У форматі Дробовий (клітинка В7) дробова частина числа подається у вигляді звичайного дробу, який найменше відрізняється від даного десяткового дробу.

Номер слайду 8

Форматування клітинок. Формат Текстовий використовують для подання числових даних у клітинках як текст (клітинка В8). Наприклад, цей формат зручно використовувати для запису номерів мобільних телефонів, які є послідовністю цифр і виглядають як число, але над ними не виконують ніяких математичних дій.

Номер слайду 9

Форматування клітинок. Усі дати в Excel зберігаються як натуральні числа. Відлік часу починається з 01.01.1900, і цій даті відповідає число 1. Кожній наступній даті відповідає наступне натуральне число. Таке подання дат дає змогу виконувати обчислення з датами. Так, кількість днів між двома датами визначається різницею чисел, що відповідають цим датам. Наприклад, різниця:01.09.2015 - 01.01.2015 = 42 248 - 42 005 = 243 Для визначення числа, яке відповідає деякій даті, потрібно встановити для клітинки з датою числовий формат.

Номер слайду 10

Форматування клітинок. Установлення формату числових даних для поточної клітинки або для виділеного діапазону клітинок здійснюється з використанням елементів керування групи Число на вкладці Основне.

Номер слайду 11

Форматування клітинок1. Список для вибору формату даних з наведеного переліку.2. Відкритий список форматів.3. Кнопка відкриття діалогового вікна Формат клітинок вкладки Число4. Кнопка для зменшення розрядності чисел (кількості десяткових знаків)5. Кнопка для збільшення розрядності чисел (кількості десяткових знаків)6. Кнопка для встановлення числового формату з розділювачем розрядів7. Кнопка для встановлення відсоткового формату8. Кнопка для встановлення фінансового (грошового) формату

Номер слайду 12

Форматування клітинок. Для текстових і числових даних у клітинках можна встановлювати шрифт символів, їх розмір, накреслення, колір тощо. Цей вид форматування здійснюється аналогічно до форматування символів у текстовому процесорі Word, використовуючи елементи керування групи Шрифт вкладки Основне.

Номер слайду 13

Форматування клітинок. За замовчуванням дані в текстовому форматі вирівнюються в клітинці ліворуч, в усіх інших форматах — праворуч. Для зміненим цих значень можна використати елементи керування групи Вирівнювання вкладки Основне.

Номер слайду 14

Форматування клітинок1. Вирівнювання тексту по вертикалі зверху.2. Вирівнювання тексту по вертикалі по центру.3. Вирівнювання тексту по вертикалі знизу.4. Орієнтація тексту в клітинці.5. Перенесення тексту в клітинці по словах.6. Відкриття діалогового вікна Формат клітинок вкладки Вирівнювання.7. Об’єднання клітинок і розміщення тексту по центру.8. Збільшення відступу тексту зліва.9. Зменшення відступу тексту зліва.10. Вирівнювання тексту по горизонталі справа.11. Вирівнювання тексту по горизонталі по центру.12. Вирівнювання тексту по горизонталі зліва.

Номер слайду 15

Форматування клітинок. Наприклад, вибором кнопки Орієнтація можна змінити спосіб розміщеним тексту в клітинні: під кутом, вертикально тощо. На рисунку наведено список кнопки Орієнтація та приклади розміщення тексту в клітинці .

Номер слайду 16

Форматування клітинок. За вибору кнопки Перенесення тексту текст у клітинці відображатиметься в кілька рядків, уміщуючись у задану ширину стовпця.

Номер слайду 17

Форматування клітинокІнколи необхідно кілька сусідніх клітинок об'єднати а одну. В таку об'єднану клітинку, наприклад, можна ввести текст заголовка таблиці або кількох стовпців. Для цього клітинки потрібно виділити та вибрати на Стрічці кнопку Об'єднати і розмістити в центрі . Після такого об'єднання всі ці клітинки розглядатимуться як одна клітинка, адресою якої є адреса верхньої лівої з них. Дані, які містилися в клітинках до об'єднання, крім верхньої лівої, буде втрачено. Тому доцільно клітинки спочатку об'єднати, а потім уводити дані. Відмінити об'єднання клітинок можна повторним вибором кнопки Об'єднати і розмістити в центрі. Планети Сонячної системи

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка. Як здоровим хочеш будь. Про зарядку не забудь!Вправами займайся - Здоров’я набирайся!Руки за голову ставимо сміло І повертаємось вправо і вліво. Зробимо чітко, діти, цю вправу. Двічі наліво, двічі направо – Будемо мати гарну поставу.

Номер слайду 19

Працюємо за комп’ютером. Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм.

Номер слайду 20

Робота в зошитіЕАГДБВЧисловий. Числовий. Текстовий. Числовий. Грошовий. Числовий. Числовий, Дата

Номер слайду 21

Робота в зошитіБДГВЕА

Номер слайду 22

Робота в зошитіСотні та десятки. Довжина дати. Числовий та грошовий формат. Різні дроби. Різні відсотки. Вирівнювання

Номер слайду 23

Робота в зошитіОб’єднання. Курсив та вирівнювання. Курсив та орієнтація тексту. Курсив та вирівнювання. Текстовий формат. Вирівнювання по тексту

Номер слайду 24

Робота в зошиті

Номер слайду 25

Робота в зошитіС2 D2 E2 A2 H2

Номер слайду 26

Робота в зошитіAВБЕГД

Номер слайду 27

Ребуси. Підказка: мінімальний елемент таблиціКОМІРКАЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯПідказка: файл, створений в Excel. РОБОЧА КНИГАПідказка: її опрацьовує табличний процесор.

Номер слайду 28

Запам’ятай

Номер слайду 29

Підсумок уроку1. У яких форматах можна подати числові дані?2. Які формати даних потрібно встановити для таких даних: зріст учня, дата народження учня, прізвище учня, домашній номер телефону учня, вартість квитка на потяг, відсоток хлопців від загальної кількості учнів класу?3. Значення яких властивостей можна встановити для символів у клітинках? Які засоби для цього існують?5. Як об’єднати кілька клітинок в одну? Для чого це використовують?4. Які операції з форматування таблиці можна виконати? Які засоби для цього існують?

Номер слайду 30

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Rudnichenko Elena
    Корисна робота! Дуже дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Moroz Kate
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Левадній Сергій Павлович
    Поки найкраща презентація по електронним таблицям, що я тут бачив.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Med Para
    Дякую за Вашу роботу. Значно краще розкритий матеріал ніж в підручнику. Маю на увазі структурованість матеріалу й читабельність.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кіящук Назар Михайлович
    Дякую, колего! Зазвичай надаю перевагу в таблицях обходитись без презентацій. Але саме сьогодні, коли раптові повітряні тривоги не дають змоги провести навіть онлайн урок спокійно, Ваша розробка - саме те що треба для самостійного засвоєння, і як наочний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 грудня 2019
Переглядів
16356
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку