Презентація "Тиск. Сила тиску"

Про матеріал

Презентація до теми "Тиск твердих тіл. Сила тиску". Використовується як мультимедійний супровід до уроку. Презентація також може бути використана і окремо, як наочність для подачі навчального матеріалу або повторення з даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тиск. Тиск. Сила тиску. Вимірювання тиску

Номер слайду 2

Пригадай!.. Наведіть приклади дії одного тіла на інші. Яка фізична величина характеризує цю дію?Яка основна одиниця вимірювання сили? Що означає, що сила – векторна величина? Які напрямки може мати сила? Наведіть приклади. Що називають вагою тіла? У яких вона одиницях вимірюється ? Як можна визначити вагу тіла ?

Номер слайду 3

Що ж називають тиском?- Як ви думаєте, що чинить більший тиск: жало бджоли під час укусу людини чи танк на поверхню дороги?Бджола чинить тиск у 500 разів більший ніж танк.

Номер слайду 4

Дія сили залежить від…її модуля, напрямку та точки прикладання,площі поверхні, на яку вона діє.

Номер слайду 5

Запам’ятай. Тиском називають величину, що визначає відношення значення сили тиску до площі поверхні, на яку вона діє

Номер слайду 6

Обчислення тиску. Тиск позначають літерою р і визначають за формулою:де F – діюча сила (сила тиску), Н; S – площа поверхні, м2 ; р – тиск, Па.  

Номер слайду 7

Одиниці вимірювання тиску. Одиницею тиску є 1 Паскаль. На практиці ще використовують кратні одиниці тиску:1 Паскаль — це тиск, за якого на площу, що дорівнює 1 м2, діє сила, що дорівнює 1 Н. Гектопаскаль: 1 г. Па=102 Па. Кілопаскаль: 1 к. Па=103 Па 

Номер слайду 8

Знаючи тиск можна визначити й силу:𝐹тиску=𝑝𝑆  З визначення тиску виходить, що змінити тиск можна двома способами: змінивши силу тиску або змінивши площу, на яку діє ця сила.

Номер слайду 9

Практичне застовуння. У техніціНа будівництвіУ транспорті З іншого боку, тиск можна збільшувати завдяки зменшенню площі поверхні. Це використовується в техніці при виготовленні інструментів (зубило, свердло, різець й т. п.).

Номер слайду 10

Знання за плечима не носити…Вибравшись з ополонки, не можна ставати на ноги, а слід перекотитися чи переповзти на безпечне місце, пам'ятаючи, що вага тіла стала більшою через мокрий одяг. Допомогти тому, хто провалився під лід, можна, якщо з безпечного місця подати потерпілому довгу жердину, гілку, кинути мотузку, зв'язані паски, шарфи. Підбиратися до потерпілого найкраще, прив'язавшись мотузкою, лігши на лижі або дошку й обережно просуваючись до ополонки.„Безпека на льоду. Допомога потерпілому ” Тому, хто провалився під лід, дуже важко вибратися з ополонки, адже лід кришиться під вагою тіла. Щоб запобігти цьому, треба широко розвести руки в сторони, розпластавшись на льоду, і перекотитися на спину, щоб витягти ноги. Чим більше ти розпластаєшся на льоду, тим менше тиснутимеш на нього.

Номер слайду 11

1. Не зовсім сумлінна учениця, бажаючи визначити свій тиск на стілець, ділила площу поверхні стільця на свою вагу. Твоя порада:а) продовжуй далі; б) діли вагу на площу; в) не знущайся зі стільця.2. Порадь своїм однокласникам, у яких одиницях вони мають вимірювати тиск.а) У ньютонах; б) у Паскаля; в) у кілограмах. Поміркуй!

Номер слайду 12

3. Порадь, як можна змінювати тиск.а) Змащувати поверхню мастилом;б) змінювати силу й площу поверхні тіла;в) змінювати колір тіла.4. Учениця першого класу хотіла залишити ще глибший слід на вогкому піску. Що ти їй порадиш?а) Надіти лижі; б) взути туфлі на підборах; в) не займатися дурницями. Поміркуй!

Номер слайду 13

Презентацію підготував:учитель фізики та математики. Малобакайської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Коваленко Ігор Олександрович

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 25.Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
12243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку