Презентація "Тореадори з Васюківки"

Про матеріал
Презентація до вивчення та аналізу образів героїв твору В. Нестайка. Розрахована на учнів 6 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Тореадори з Васюківки». Мрія і дійсність, романтичне і буденне в повісті. Смішне і комічне у творі. Мовні засоби гумору. Характеристика улюбленого героя

Номер слайду 2

Павлуша та Ява — веселі невгамовні бешкетники, які своїми безкінечними вигадками завдають безліч клопотів дорослим. Але все це від відчуття ними повноти життя, життєрадісності, прагнення краще пізнати світ. Вони мріють, набираються досвіду, мужніють, і ми разом із ними сміємося та захоплюємося їхніми пригодами, стаємо досвідченішими та оптимістичнішими.

Номер слайду 3

Автор – Всеволод Нестайко. Роки написання – 1963—1970. Літературний рід: епос. Жанр: пригодницька гумористична повість. Тема: зображення пригод хлопців, які по-трапляли в захоплюючі ситуації й намагалися довести самостійність у їх вирішенні. Ідея: схвалення прагнень хлопців зробити життя цікавим і різноманітним; засудження легковажності, ліні, безвідповідальності. Головна думка: дружба – велика сила; кожна розпочата справа повинна мати органі-зований початок і логічне закінчення. Паспорт твору

Номер слайду 4

Проблематика творуповага до ближнього; вміння розуміти інших людей;турбота про власне здо-ров’я як одну з основ-них цінностей;бережливе ставлення до природи. Персонажі повістіЯва Рень – справжнє ім’я Іван. Павлуша Завгородній. Яриша – менша сестра Яви. Мама Яви – депутат, ланкова. Дід Яви Варава – любив полювати. Галина Сидорівна – вчителька хлопців.

Номер слайду 5

Ява Рень. Звідки таке незвичне ім'я - Ява? То він сам себе так назвав, коли йому було лише півтора року. Чи то воно, пискля мале, хотіло сказати: «Я – Ваня», а вийшло «Ява»..., але причепи-лося оте «Ява» до нього, як реп'ях до собачого хвоста. У Івана руде скуйовджене волосся, а обличчя хлопця рясно вкрите веснянками. Ява Рень - енергійний і відчайдушний хлопець. Зазвичай саме він є ініціатором різноманітних вигадок.

Номер слайду 6

Павлуша Завгородній. Павлуша Завгородній – кращий друг Яви. Це більш врівноважений і спокій-ний хлопець. Він за-хоплюється малюванням і мріє стати льо-тчиком, але, як і його одноліток Ява, полюбляє розваги, різно-манітні пригоди й та-ємниці.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

За допомогою яких засобів творення комічного автор досягає того, що, читаючи повість «Тореадори з Васюківки», ми не можемо стримати сміх?Надання предмету зображення невластивих йому рис. Уживання приказок прислів’їв, фразеологізмів: «Причепився, як реп’ях до собачого хвоста», «Міняв професії, як циган коні».3. Надання незвичних для тварин кличок: корова Контрибуція, бугай Петька, цап Жора, льоха Манюня. 4. Використання заниженої лексики, лайливих слів: «анциболотники», «шминдрики», «авантюрист шмаркатий».5. Використання літоти або гіперболи: «Батьки зробили нам чотириста двадцять восьме попередження по тому місці, про яке при дівчатах не говорять», «Життя в наших тілах лишилося процентів на п’ять, не більше».

Номер слайду 9

МРІЯ – те, що створене уявою, фантазією людини. ДІЙСНІСТЬ – те, що насправді існує або існувало. РОМАНТИЧНЕ – те, що приваблює, захоплює своєю незвичайністю

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чому не вдалося побудувати метро?Чим же закінчився бій биків?ВИСНОВОК. Гарні були МРІЇ у наших героїв, але кожного разу вони розбивалися об ДІЙСНІСТЬ, не збувались. Що треба робити хлопчикам, щоб їхні МРІЇ здійснилися?

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Знати зміст твору «Тореадори з Васюківки» В. Нестайка2. Підготуватись до характеристики героя повісті3. Заповнити гугл форму

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Олена Карпенко
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
1226
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку