Презентація " Традиції і звичаї народів світу. Різдво."

Про матеріал
Цікавий і корисний матеріал для проведення уроку Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ з теми "У кожному куточку світу традиції і звичаї. Різдво." Матеріал підібрано для учнів 4 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРАДИЦІЇ І ЗВИЧАЇНАРОДІВСВІТУРІЗДВО

Номер слайду 2

Що може бути тепліше та ніжніше Різдва? Улюблене всіма свято – Різдво – синонім слова «традиції» в усьому: різдвяна випічка, різдвяна ялинка, різдвяні подарунки та Святвечір в колі близьких та найрідніших. І як же легко перейнятися духом Різдва

Номер слайду 3

І не дивно, що це свято є одним з найулюбленіших у дітей. Діти роблять снігових ангелів, ліплять сніговиків і грають в сніжки, прикрашають дім сніжинками з паперу і разом із сім'єю розмальовують різдвяні пряники. А у ввечері всіх чекає затишний и теплий перегляд традиційних різдвяних фільмів. У всьому світі різдвяні традиції різні, але об'єднує їх одне – відчуття Різдва.

Номер слайду 4

Австралія. В Австралії Різдво припадає на середину літніх шкільних канікул. Тож не дивно, що деякі люди зустрічають це свято на пляжі. Однією з унікальних австралійських традицій є «Колядування зі свічками» ― вуличні концерти, на яких люди зі свічками у руках співають святкових пісень. Зважаючи на літо, слова колядок про сніг та холодну зиму часто замінюють на більш «теплі». Наближаючись до Австралії, Санта змінює оленів в упряжці на шість білих кенгуру. Ну і, звісно ж, перевдягається у літнє вбрання.

Номер слайду 5

Іспанія. Більшість людей Іспанії на Різдво збираються на опівнічну месу. Після служби вони ідуть вулицями зі смолоскипами, грають на гітарах, б’ють в тамбурини та барабани, вигукуючи: «Сьогодні чудова ніч і вона не призначена для сну!»В Іспанії Різдвяні подарунки приносять Три Мудреці. Напередодні Богоявлення 5 січня діти виставляють своє взуття на ганок у ніч, а Три Мудреці кладуть у нього подарунки.

Номер слайду 6

Норвегія. Норвежці щорічно обирають найгарнішу ялинку і надсилають її до Великої Британії. Це знак подяки за допомогу, яку надала Велика Британія Норвегії під час Другої світової війни. У Лондоні її встановлюють на Трафалгарській площі, і сотні людей приходять побачити, як на ній запалюють вогні. Традиційно ялинку в Норвегії прикрашають паперовими кошиками у формі серця. Говорять, що таку прикрасу вигадав відомий дитячий письменник Ганс Християн Андерсон.

Номер слайду 7

Швеція. Різдво у Швеції – найбільше і найдовше свято року. Святкування починається 13 грудня у день святої Люсії. Люсія, або Королева Світла, одягається в білий одяг, на голові у неї корона зі свічок. Люсія приносить дітям подарунки, а вони залишають їжу для неї та для віслюка, який їй допомагає.

Номер слайду 8

Після вечері усі збираються довкола ялинки і відкривають подарунки. У Швеції їх приносить Юльтомтен – гном, який живе у коморі і піклується про сім’ю та домашніх тварин. Часом у будинку ставлять солом’яну козу, щоб вона охороняла різдвяне дерево. Соломою також прикрашають будинки як нагадування про те, що Ісус народився у яслах. Із соломи виготовляють навіть ялинкові прикраси.

Номер слайду 9

Різдво в СШАРіздво - найулюбленіше і значиме свято всіх віруючих американців. Тільки Америка - це країна безлічі національностей і народностей, кожна з яких дотримується власних традицій. Як правило, святкування Різдва починається в Святвечір із Різдвяної служби і переходить в рясне застілля. Американці з польським корінням прикрашають будинок пучками сіна, які акуратно кладуть на підлогу або під святкову скатертину на згадку про ясла і хлів, де народився Христос.

Номер слайду 10

Різдво в ЛатвіїЛатвія стала першою країною, яка нарядила і прикрасила різдвяну ялину. Латиським дітям Дід Мороз дарує подарунки 12 днів поспіль, починаючи з дня Святвечора. Звичайно подарунки він кладе під різдвяне дерево. Традиційними стравами в Латвії на Різдво вважаються горох з беконом в соусі, маленькі пиріжки, сосиски і капуста.

Номер слайду 11

Різдво Христове у Франції - свято сімейне, але відзначають його лише один день. До святкового столу подають індичку. Проте найчастіше сім’я збирається не вдома, а в ресторані. Традиційний французький десерт – «різдвяне поліно» (рулет з кремом або морозивом, политий шоколадом) і тістечка з родзинками та мигдалем. Найкращим подарунком під ялинку для французів є шоколад.

Номер слайду 12

Напередодні Різдва Христового 6 січня український народ сідає за щедрий, але пісний стіл. Одна з головних традицій святкування Різдва — Святий Вечір. Після наведення порядків у будинку українці готують дванадцять святкових страв на честь дванадцяти апостолів.

Номер слайду 13

Різдво в БразиліїУ Бразилії свято Різдва позбавлене звичних нам атрибутів: морозу, снігу та діточок на санках. У цю пору року в Бразилії 35-градусна спека. Ялинку, як правило, прикрашають грудками вати і штучним снігом. Бразильці дуже побожна нація і святкування Різдва починається з Різдвяної меси або "Меси Півня", бо саме півень своїм "кукуріку!" оголошує прихід Різдвяного ранку. Бразильці люблять відзначати Різдво не у вузькому сімейному колі, а масово прямо на вулицях. У порядку речей - вуличні гуляння, запальні танці та пісні. А ось Святвечір, який відзначається 24 грудня, є родинним святом, коли під одним батьківським дахом збирається вся численна бразильська сім'я. Бразильського сивобородого Діда Мороза звуть Пай Натал, і одягається він в червоний жупан і традиційний ковпак. І приїжджає на свято до Бразилії з далекої північної Гренландії. Головною різдвяною стравою є кутя, яка являє собою пшеничну, ячмінну чи рисову кашу, змішану з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов’язково має стояти узвар. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити. На Різдво всі члени родини повинні бути вдома, діти повинні допомагати старшим у святкових приготуваннях. Снідати й обідати 6 січня не прийнято, легкий перекус дозволений тільки дітям.

Номер слайду 14

12 страв на Святий Вечір. Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.

Номер слайду 15

Кутя. Борщ з вушками. Грибова юшка. Вареники. ГолубціМаринований оселедець. Мариновані гриби. Заливна риба. Тушкована капуста. Квасоля. Узвар. Пампушки

Номер слайду 16

Знати українські колядки має кожен, адже це – наші традиції! Новий рік та Різдво Христове вже на порозі, тож, саме час повторити слова улюблених колядок.

Номер слайду 17

Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!Застеляйте столи, та все килимами, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!А той перший празник – Рождество Христове, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!А той другий празник – Святого Василя, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!А той третій празник – Святе Водохреща, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!Хай святкує з нами вся наша родина, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!Вся наша родина, славна Україна, радуйся!Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Номер слайду 18

Різдво. СЕНКАН

Номер слайду 19

Вікторина

Номер слайду 20

СВЯТВЕЧІРНа столі — свята ….... Вся родина — за ……. Відчиняє ангел ………. Позолоченим…………. Благу вість нам ………. Про народження……... В хаті свято ………………,Гріє душу …………………. Пахне сіном і ……………... Сяє зірка. Сніг ……………….І колядка над ………………. З білим ангелом………….. Надія Гуменюк ГРА «Віднови вірш»СВЯТВЕЧІРНа столі — свята вечеря. Вся родина — за столом. Відчиняє ангел дверіПозолоченим крилом. Благу вість нам сповіщаєПро народження Христа. В хаті свято розцвітає,Гріє душу доброта. Пахне сіном і кутею. Сяє зірка. Сніг скрипить.І колядка над землею. З білим ангелом летить. Надія Гуменюк

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
5546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку