Презентація "Трансформатор"

Про матеріал

Презентація " Трансформатор" містить відомості про будову, принцип дії і класифікацію трансформаторів , та практичне застосування трансформатора для передачі електроенергії та перетворення параметрів струму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕ ВАЖЛИВО, ЯКИМ ШЛЯХОМ ЛЮДИНА ОДЕРЖУЄ ІСТИННІ ЗНАННЯ, ВАЖЛИВИЙ РЕЗУЛЬТАТ. КОНФУЦІЙ розробив вчитель фізики сш №8 ЖВК-26 сш№5 Федько І. І. Трансформатор.

Номер слайду 2

Трансформатор - це пристрій для підвищення або пониження змінного напруги практично без втрати потужності досить високої ефективності . Уперше трансформатор створив 1878 року російський вчений Яблочков, а на початку ХХ ст. його удосконалив професор Усатін і професор Київського університету Доливо-Добровольський

Номер слайду 3

Первинна котушка Вторинна котушка Осердя Умовне зображення трансформатора на електричних принципових схемах. Трансформатор – стаціонарний електротехнічний пристрій, який складається з осердя та двох (і більше) обмоток. Осердя виготовлене з феромагнетика і набране з окремих пластин для зменшення в ньому вихрових струмів (струмів Фуко).

Номер слайду 4

Принцип роботи трансформатора грунтується на законі електромагнітної індукції: змінний струм на первинній обмотці створює змінне магнітне поле, яке індукує струм у вторинній обмотці.

Номер слайду 5

Коефіцієнт трансформації – числова величина яка дорівнює відношенню напруги на первинній обмотці до напруги на вторинній обмотці (відношення кількості витків на первинній обмотці до кількості витків на вторинній). Позначається коефіцієнт трансформації буквою k (ка) лат. алфавіту. k=ε1/ ε 2 k=U1/U2 K=N1/N2, де ε 1, ε 2-ЕРС в обмотках; U1,U2 –напруга в обмотках N1,N2 –кількість витків в обмотках; якщо k>1 - трансформатор знижувальний (U1>U2); якщо k<1-трансформатор підвищувальний (U1

Номер слайду 6

Коефіцієнт корисної дії (ККД) трансформатора – відношення переданої потужності (на вторинній обмотці) до початкової поданої потужності (на первинній обмотці): Вимірюється у відсотках або процентах. Коефіцієнт корисної дії трансформаторів досягає 97%, тобто потужність, споживана первинної обмоткою, майже без втрат передається вторинній обмотці: P1 =P2 де: P1 = I1хU1, P2 = I2хU2,

Номер слайду 7

Класифікація трансформаторів та їх застосування 1 Силові трансформатори - це основний вид, і який застосову­ється в системах передачі і розподілу енергії, для установок з перетворювачами струму, в колах управління електроприводами, в мережах місцевого освітлення. 2 Силові спеціальні - пічні, зварювальні, які мають високі зна­чення струмів вторинних обмоток. 3. Вимірювальні - для вмикання електричних вимірювальних приладів у мережі високої напруги або сильного струму.

Номер слайду 8

Класифікація трансформаторів та їх застосування Як існувала б наша планета, якщо люди жили б на ній без теплоти, магніту, світла та електричних променів? А. Міцкевич Збережемо енергію планети!

Номер слайду 9

Схема передачі електроенергії споживачеві

Номер слайду 10

Звичайно генератори змінного струму на електростанціях виробляють напругу, яка не перевищує 20кВ, оскільки за більш високих напруг різко зростає вірогідність електричного пробою ізоляції в обмотках генератора.

Номер слайду 11

Для зниження втрат потужності напруга в лініях електропередачі (ЛЕП) має бути максимальною, тому на великих електростанціях ставлять підвищувальні трансформатори. Використання електроенергії на промислових підприємствах вимагає значного зниження напруги, що здійснюється за допомогою знижувальних трансформаторів.

Номер слайду 12

Подальше зниження напруги до величини порядку 4кВ необхідне для енергорозподілу по місцевих мережах. Менш потужні трансформатори знижують напругу до 220В.

Номер слайду 13

де Р – потужність генератора, U – напруга, що передається, R – опір ЛЕП За великої довжини лінії електропередачі її електричний опір стає значним. Це призводить до значних втрат у підвідних проводах потужності, що передається. Втрати потужності в підвідних проводах становлять:

Номер слайду 14

Потреба в електроенергії постійно збільшується як у промисловості, на транспорті, так і в побуті.Задовольнити цю потребу можна двома способами. Найпростіший спосіб – будівництво нових потужніх електростанцій ( теплових, гідравлічних, атомних ). Передові технології дозволяють задовольнити потреби в електроенергії іншим способом. Пріоритет у зусиллях має бути відданий підвищенню ефективності використання електроенергії, а не зростанню потужності електростанцій.

Номер слайду 15

Бережіть природу! Дякуємо за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чепурна Оксана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 41. Трансформатор. Передача енергії змінного струму
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
17816
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку