Матеріал даної презентації можна використовувати на уроках в 11 класі під час вивчення теми: "Біотехнологія, селекція та генна інженерія мікроорганізмів".
ТРАНСГЕННІ ОРГАНІЗМИ Трансгенними називають рослин і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології.
Номер слайду 3
ІСТОРІЯ Генетично модифіковані організми, одержані за допомогою методів молекулярної біології, з’явилися у 80-х роках ХХ століття. Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном у 1980 р. У 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.
Номер слайду 4
ВИКОРИСТАННЯ ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну.
Номер слайду 5
ВИКОРИСТАННЯ Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості.
Номер слайду 6
ТРАНСГЕННІ ТВАРИНИ На сьогоднішній день при створенні трансгенних тварин застосовують 5 методів: 1) введення ДНК у яйцеклітину 2) введення ДНК у стовбурові клітини 3) введення ДНК за допомогою векторів на основі вірусів 4) трансфекцію 5) введення ДНК за допомогою ліпосом
Номер слайду 7
ТРАНСГЕННІ МІКРООРГАНІЗМИ Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для виробництва великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприкл Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії.ад, генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва інсуліну.
Номер слайду 8
ТРАНСГЕННІ РОСЛИНИ Основною ціллю створення ГМ рослин є утворення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду. Прикладом таких ознак можуть бути стійкість до різного роду гербіцидів, шкідників, стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища чи набуття нових якостей харчового значення.
Номер слайду 9
ТРАНСГЕННІ РОСЛИНИ Переважна кількість генномодифікованих продуктів – рослинного походження. Станом на 2009 рік, комерціалізовано і допущено до вирощування 33 види трансгенних рослин: кукурудза, соя, папая, гарбуз, цукровий буряк, рапс…
Номер слайду 10
ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНА ЇЖА в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з геному споріднених видів (цисгенез). Генетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми набувають певних якостей завдяки переносу