ІСТОРІЯ Генетично модифіковані організми, одержані за допомогою методів молекулярної біології, з’явилися у 80-х роках ХХ століття. Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном у 1980 р. У 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.
ВИКОРИСТАННЯ ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну.
ТРАНСГЕННІ МІКРООРГАНІЗМИ Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для виробництва великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприкл Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії.ад, генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва інсуліну.
ТРАНСГЕННІ РОСЛИНИ Основною ціллю створення ГМ рослин є утворення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду. Прикладом таких ознак можуть бути стійкість до різного роду гербіцидів, шкідників, стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища чи набуття нових якостей харчового значення.
ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНА ЇЖА в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з геному споріднених видів (цисгенез). Генетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми набувають певних якостей завдяки переносу