Презентація "Транспорт речовин у тварин. Незамкнена та замкнена кровоносні системи. Кров, її основні функції"

Про матеріал
Презентація з біології для 7 класу. Розроблено для учнів 7-х класів середніх загальноосвітніх шкіл, відповідно Програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів (оновлена), затвердженої наказом МОН України від 07.06.2017 року №804, відповідно до положень «Концепції Нової української школи». Відповідно до підручника: Біологія: підручник для 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Валерій Соболь.– Камянець-Подільський: Абетка, 2015. – 288 с.: іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Транспорт речовин у тварин Тема 2. «Процеси життєдіяльності тварин» Учитель біології Важинська Ю.Г.

Номер слайду 2

Основні поняття й ключові терміни: ТРАНСПОРТ РЕЧОВИН У ТВАРИН. КРОВОНОСНА СИСТЕМА. Незамкнена і замкнена кровоносна система. КРОВ.

Номер слайду 3

Знайомтеся Вільям Гарвей (1578–1657) – англійський лікар і природознавець, засновник сучасної фізіології тварин. У 1628 році у Франкфурті була опублікована наукова праця Гарвея «Анатомічне дослідження про рухи серця та крові у тварин», у якій він вперше сформулював теорію кровообігу й експериментально її довів.

Номер слайду 4

Кров = вода + солі + білки + вуглеводи + пігменти Гемоглобін (містить залізо) Гемоціанін (містить мідь) Кров - це рідка сполучна тканина, що рухається кровоносною системою та здійснює транспорт речовин

Номер слайду 5

ТРАНСПОРТ РЕЧОВИН – це сукупність процесів, що здійснюють в організмі перенесення різних сполук для забезпечення його життєдіяльності.

Номер слайду 6

КРОВОНОСНА СИСТЕМА – це сукупність утворів, що забезпечують транспорт речовин в організмі тварин. Незамкнена система, судини якої перериваються щілиноподібними просторами порожнини Замкнена система, у якій кров циркулює по неперервній сітці судин

Номер слайду 7

У тварин, які перейшли до наземного способу життя, серце три- або чотирикамерне й два кола кровообігу: мале (або легеневе) і велике. Мале коло кровообігу – це рух венозної крові зі шлуночка через легені, де вона перетворюється в артеріальну, до лівого передсердя. Велике коло кровообігу – це рух артеріальної крові зі шлуночка через тканини й органи, де вона перетворюється у венозну, до правого передсердя.

Номер слайду 8

Кровоносна система безхребетних Кільчасті черви - Замкнена кровоносна система, спинна і кільцева судини, рух завдяки пульсації цих судин, ці дві судини з'єднуються кільцеві судини в кожному сегменті.

Номер слайду 9

Кровоносна система комах судини Серце –спинна судина. Гемолімфа безбарвна, жовта. Кровоносна система – незамкнена.

Номер слайду 10

Кровоносна система молюсків черевоногі, двостулкові Незамкнена кровоносна система, серце (у молюсків серце складається з шлуночка і передсердь, притому кількість камер серця може бути різною) і судини, кров.

Номер слайду 11

Кровоносна система ракоподібних Незамкнена кровоносна система, серце мішкоподібне з кількома парами отворів на спинному боці голово грудей. Від серця по судинах тече гемолімфа (переважно голубого кольору) витікає у порожнину, віддає кисень і поживні речовини, прямує по судинах до зябер, збагачується киснем і надходить до серця.

Номер слайду 12

Схеми кровообігу хребетних тварин 1) Риби 2) Земноводні 3) Плазуни 4) Птахи 5) Ссавці

Номер слайду 13

Кровоносна система риб Кровоносна система замкнена. Одне коло кровообігу. Серце двокамерне й складається з одного передсердя і одного шлуночка. При скороченні серця кров надходить у передсердя, а потім у шлуночок. Із шлуночка по артеріях кров спрямовується до зябер, де збагачується киснем. Із зябер по судинах збагачена киснем кров рухається до органів тіла і головного мозку, де віддає кисень і по венах повертається в передсердя. спинна аорта капіляри черевна аорта серце вена

Номер слайду 14

Кровоносна система амфібій Кровоносна система замкнена. Два кола кровообігу. Серце трикамерне й складається з двох передсердь і одного шлуночка. При скороченні шлуночка кров спрямовується до легенів, де збагачується киснем і повертається до лівого передсердя (мале коло кровообігу). Кров, що рухається до внутрішніх органів, віддає кисень і накопичує вуглекислий газ. Після цього вона повертається до правого передсердя (велике коло кровообігу). У шлуночку багата на кисень і багата на вуглекислий газ кров змішується. . Судини великого кола кровообігу Серце Судини малого кола кровообігу

Номер слайду 15

Кровоносна система птахів Серце птахів та ссавців 4-ох камерне, але у них наявні деякі відмінності: - у птахів від лівого шлуночка відходить права дуга аорти, так як ліва втрачена; - у ссавців від лівого шлуночка розпочинається загальний стовбур дуг аорти, ліва дуга розвинена добре, а права редукована. Дані відмінності пов’язані з тривалою незалежною еволюцією предків птахів та ссавців.

Номер слайду 16

Кровоносна система ссавців Кровоносна система замкнена. Два кола кровообігу. Серце чотирикамерне й складається з двох передсердь і двох шлуночків. При скороченні правого шлуночка кров спрямовується до легенів, збагачується киснем і надходить у ліве передсердя (мале коло кровообігу). При скороченні лівого шлуночка кров рухається до головного мозку і внутрішніх органів, а звідти повертається до правого передсердя (велике коло кровообігу). Багата і бідна на кисень кров не змішуються.

Номер слайду 17

Функції крові

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання Опрацювати § 37(підручник: Біологія В. Соболь). Дайте письмові відповіді на запитання: У яких тварин відсутня кровоносна система? З чим це пов*язано? Які різновиди кровоносних судин ви знаєте?

ppt
Додано
5 січня 2023
Переглядів
2771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку