Павукоподібні: будова, спосіб життя, різноманітність, роль у природі, значення в житті людини.

Про матеріал
Опис будови павукоподібних, їх пристосування до умов існування, значення в житті людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тип ЧленистоногіКлас Комахи. Клас Ракоподібних Клас Павукоподібні

Номер слайду 2

Тіло ракоподібних складається з голово грудей і черевця. У ракоподібних 5 пар ходильних ніг. Кровоносна система річкового рака замкненого типу. Міцності кутикулі надає хітин. Порожнина тіла ракоподібних – міксоцель і заповнена водою. Зелені залози – це органи виділення ракоподібних. Відділ Членистоногі називається так тому, що їх тіло поділене на сегменти . За типом живлення річкові раки – хижаки. На голово грудях є дві пари вусиків, органи чуття, ногощелепи, складні очі. Очі розміщені нерухому. На перших 3-х парах ходильних ніг є клешні. Якщо рак втрачає клешню, то на її місці виростає нова.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Павукоподі́бні (арахніди) - це тип членистоногих, який включає в себе павуків, кліщів, скорпіонів, косариків, сольпуг та деякі дрібніші групи. Вони відрізняються відінших членистоногих поділом тіла.

Номер слайду 6

Павукоподібні

Номер слайду 7

Класифікація павукоподібних

Номер слайду 8

Ряд Павуки Арахна – (від грец. Arachne – павук). У старогрецьких міфах це ім'я дівчини, яка, за переказами, досягла такого високого ткацького мистецтва, що викликала на змагання саму богиню Афіну. Арахна виткала тканину краще за Афіну. Але Афіна не визнала переваг Арахни і перетворила її на павука, що вічно тче свою павутину. 

Номер слайду 9

Павукоподібні( Arachnida)Поширені переважно на суходолі, але також також у водоймах – переважно кліщі. Ряд Павукоподібних - 60 000 тис. видів. Більшість мають отруйні залози. Поширені по всьому світу. За способом живлення – усі є хижаками. Притаманне позакишкове травлення.

Номер слайду 10

Будова тіла

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ПавукоподібніПавуки плетуть надзвичайно міцний природний матеріал, утворений з білків – павутиння. Воно слугує захистом від хижаків, захищає яйця та слугує коконом, допомагає у полюванні.

Номер слайду 14

Павукоподібні. Різноманітність, роль у природі та значення в житті людини

Номер слайду 15

Павуки Це найбільший за чисельністю ряд. В природі існує близько 30 тисяч видів павуків, в Україні – майже 1000. Перші павуки з’явились у кам’яновугільному періоді 350 млн. років тому. З тих пір вони, майже, не змінились. Тому їх і називають «живими викопними». Арахнологія — наука про павуків. Поведінка павуків здавна привертала увагу людей. У багатьох народів ця тварина вважається уособленням мудрості, старанності, майстерності. Їх будова — типова для павукоподібних. Розміри дуже різні (від часток мм до 20 см).ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 16

Павук-птахоїд Найбільший на земній кулі мешкає в прибережних вологих лісах Сурінама, Гайани, Гвінейської Республіки, Венесуели і Бразилії. В квітні 1965 року у Венесуелі було знайдено самця павука-птахоїда, розмах кінцівок якого досягав рекордних розмірів — 280 мм, що відповідає діаметру обідньої тарілки.ppt_x

Номер слайду 17

Patu marplesi. Найменший павук — був знайдений в Західному Саомі на висоті 600 метрів над рівнем моря в січні 1965 року. Його розмір становив 0,43 мм. Це приблизно розмір крапок, що поставили друкованим шрифтом.

Номер слайду 18

Доломедес

Номер слайду 19

Бокохід мізумена. Серед павуків є хамелеони. Наприклад, павук бокохід мізумена може значно змінювати своє забарвлення відповідно до тих рослин, на яких він живе. Білі особини через 10-12 днів набувають жовтого кольору на жовтому фоні, а коли їх перенести на білі квіти, то через 5-6 днів знову стають білими. r

Номер слайду 20

Фолькус

Номер слайду 21

Каракурт Цікавим і небезпечним є каракурт або, як його ще називають в народі – чорна вдова. Чорною вдовою його назвали тому, що після запліднення самка вбиває і з’їдає самця. Отрута каракурта дуже сильна. Від неї помирають не лише люди, а й такі великі тварини як коні та верблюди. Небезпечний цей павук ще й тим, що його важко побачити, бо ховаєтьсь у норах.

Номер слайду 22

Тарантул Ім’ям цього павука названо танець – тарантела. Справа у тому, що італійці вважали, що від укусу цього отруйного павука рятує лише цей швидкий танок.

Номер слайду 23

Тарантул

Номер слайду 24

Водяний павук Єдиний павук, який може жити у воді, де він будує дивовижний дзвін. Цей дзвін сплетений з павутини, а під ним на гробить.

Номер слайду 25

Роль у природі та житті людини. Деякі види мешкають у житлі людини, полюють на комах - шкідників. (Павук – косарик фолькус)Отрута деяких видів становить загрозу здоров'ю і навіть життю людини та свійських тварин (Тарантул та каракурт)З отрути павуків виготовляють ліки, зокрема заспокійливе та снодійне.

Номер слайду 26

Кліщі Це друга за кількістю видів група павукоподібних ( понад 20 тис. видів, в Україні — понад 3 тис.). У кліщів голова-груди та черевце повністю злиті між собою й утворюють тулуб. У передній частині тіла розташована так звана голівка, утворена хеліцерами та ногощупальцями. Борошняний Іксодовий Коростяний

Номер слайду 27

Будова тіла кліщів

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Кліщ постільний. Кліщ коростяний

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Скорпіони

Номер слайду 32

Ознаки ряду Скорпіони Сегментовані головогруди і вузьке довге сегментоване черевце, яке закінчується жалом. Не мають хеліцер. Педипальпи (ногощупальця закінчується великими клешями). Характер живлення – хижаки (живляться павуками, багатоніжками, комахами та їх личинками, нерідко поїдають один одного). Можуть довго голодувати – від кількох місяців до півтора року. Розвиток – прямий. Самки народжують живе потомство, яке носять деякий час на спині.r

Номер слайду 33

Розмноження скорпіонів

Номер слайду 34

Скорпіони. Найдовший скорпіон - південноафриканський гірничоий скорпіон (South African Rock Scorpion)Довжини 21 см. Ці скорпіони довгі і плоскі, жало у них дуже довге і вузьке.

Номер слайду 35

Скорпіони Цей ряд нараховує понад 600 видів. Найбільший – імператорський. В Україні зрідка трапляється – карпатський скорпіон і кримський. Ці види невеликих розмірів (до 4 см) 

Номер слайду 36

Значення павукоподібних у природі та житті людини Є ланками в ланцюгах живлення Знищують комах-шкідників (мух, комарів, клопів) Беруть участь у грунтоутворенні Отруйні види становлять небезпеку для життя людини (павуки, скорпіони)Є паразитами рослин, тварин і людей (кліщі) Окремі види є шкідниками сільського господарства (кліщі)

Номер слайду 37

Цікаві факти про павуків

Номер слайду 38

123 У той час як одні види павуків майже сліпі, інші відрізняються дуже гострим зором. За один раз павучиха може відкласти кілька тисяч яєць. Замість крові у павуків гемолімфа. Вона прозора, але на повітрі стає світло-блакитною.

Номер слайду 39

Види занесені до Червоної книги України. Сольпуга звичайна Скорпіон кримський

pptx
Додано
11 січня 2023
Переглядів
4025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку