Презентація "Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки"

Про матеріал
Презентація до теми "Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки.

Номер слайду 2

Транспорт — це складова третинного сектора, що займається перевезенням вантажів і пасажирів. ТРАНСПОРТПасажирський. Вантажний

Номер слайду 3

Структура світового пасажирообігу Структура світового вантажообігу Пасажирообіг — показник, що відображає кількість пасажирів, яких перевезли за певний проміжок часу на певну відстань; обчислюється як добуток кількості пасажирів на відстань перевезення і вимірюється у пасажирокілометрах. Вантажообіг — кількість вантажу, що перевозиться за певний проміжок часу на певну відстань (обчислюється як добуток цих двох показників і вимірюється у тоннокілометрах — т•км).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Переваги й недоліки основних видів транспорту. Морський транспорт. ПЕРЕВАГИНЕДОЛІКИНизькі вантажні тарифи;Висока пропускна здатність;Залежність від географічних і навігаційних умов;Низька швидкість;Жорсткі вимоги до упакування і кріплення вантажів;Мала частота відправлень;

Номер слайду 6

Переваги й недоліки основних видів транспорту. Річковий транспорт. ПЕРЕВЕГИНЕДОЛІКИНизькі вантажні тарифи (при перевезеннях вантажів вагою більш 100 тонн на відстань більш 250 км)Низька швидкість;Залежність від нерівномірної глибини рік;Сезонність роботи (особливо актуально для України, усієї європейської частини СНД).

Номер слайду 7

Переваги й недоліки основних видів транспорту. Залізничний транспорт. ПЕРЕВАГИНЕДОЛІКИВисока пропускна здатність;Регулярність перевезень;Універсальність перевезень;Незалежність від погодних умов, кліматичних умов, часу доби і сезону;Невисока собівартість перевезень (і вантажного транспорту, і пасажирського транспорту);Можливість доставки вантажів на великі відстані;Налагоджена система вантажно-розвантажувальних операцій;Значна вантажопідйомність. Невисока маневреність;Великі капітальні вкладення при необхідності створення нового транспортного коридору (на 2008 рік 1 км залізничного шляху коштує 20 млн.грн.).

Номер слайду 8

Переваги й недоліки основних видів транспорту. Автомобільний транспорт. ПЕРЕВАГИНЕДОЛІКИВисока маневреність і рухливість (доставка «від дверей до дверей»);Можливість забезпечити регулярність доставки;Висока швидкість доставки вантажів;Доставка продукції без проміжних перевантажень і безпосередньо зі складу відправника до складу одержувача;Менш жорсткі вимоги до упакування товару;Невеликі капітальні вкладення в освоєння малого вантажообігу на короткі відстані. Порівняно висока вартість перевезень;Стан дорожньої мережі в даний час;Терміновість розвантаження (висока вартість простоїв).

Номер слайду 9

Повітряний транспорт. ПЕРЕВАГИНЕДОЛІКИШвидкість доставки вантажів;Більш короткі в порівнянні з іншими видами транспорту маршрути проходження;Можливість досягнення віддалених та важкодоступних районів. Високі вантажні тарифи;Високий рівень залежності від метеорологічних умов;Незначні обсяги перевезень

Номер слайду 10

Трубопровідний транспорт. ПЕРЕВАГИНЕДОЛІКИВисока швидкість доставки;Найбільш економічно вигідний спосіб транспортування нафти, газу, рідин та суспензій. Вузька спеціалізація;Часті аварійні ситуації;Підвищена загроза екологічних та соціальних наслідків аварій;Втрати через крадіжки і неможливість охорони;Великі капітальні витрати на діагностику дефектів, модернізацію обладнання, реконструкцію і будівництво нових трубопроводів

Номер слайду 11

Повторення вивченого:1. Що таке транспорт?2. Яку роль відіграє транспорт у національній економіці та розвитку світового господарства?4. Про які показники роботи транспорту ви дізналися на уроці?5. Пригадайте ознаки понять «транспортний вузол», «транспортна магістраль», «транспортний коридор»ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати § 34.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
9 вересня 2023
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку