Презентація "Травлення тварин"

Про матеріал
Презентація з біології для 7 класу. Розроблено для учнів 7-х класів середніх загальноосвітніх шкіл, відповідно Програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів (оновлена), затвердженої наказом МОН України від 07.06.2017 року №804, відповідно до положень «Концепції Нової української школи». Відповідно до підручника: Біологія: підручник для 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Валерій Соболь.– Камянець-Подільський: Абетка, 2015. – 288 с.: іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Травлення тварин. Тема № 2. Процеси життєдіяльності тварин. Учитель біологіїВажинська Ю. Г.

Номер слайду 2

Пригадаймо Живлення — надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для забезпечення енергетичних витрат, будови і відновлення тканин. Поживні речовини потрапляють до організму тварин з їжею

Номер слайду 3

Автотрофне живлення. Автотрофи (рослини)Можуть самі для себе синтезувати органічні речовини. Джерелом енергії є сонце, або неорганічні сполуки. Гетеротрофне живлення. Гетеротрофи (тварини)Живляться готовими органічними речовинами, не можуть самостійно їх синтезувати. Джерелом енергії є автотрофні організми. Пригадаймо

Номер слайду 4

Поняття травлення. Травлення - це сукупність процесів: 1) механічного подрібнення їжі та її переміщення по травній системі;2) хімічного розкладання за допомогою травних ферментів;3) всмоктування поживних речовин.

Номер слайду 5

Етапи травлення:1. Механічна обробка їжі – відбувається за допомогою язика з теркою (у черевоногих молюсків), зубів, рогових щелеп, дзьоба.2. Хімічна обробка їжі – це розщеплення їжі за допомогою ферментів.3. Всмоктування – прості речовини проникають через стінки кишечника в кров.4. Транспорт і засвоєння простих сполук – прості речовини транспортуються до клітин і проникають у них через клітинні мембрани.5. Видалення неперетравлених решток – відбувається через органи виділення.

Номер слайду 6

– це сукупність анатомічно поєднаних органів, що забезпечують перетравлення їжі й засвоєння поживних речовин. Травна система

Номер слайду 7

Типи травної системи. Сліпозамкнена травна система Наскрізна травна система

Номер слайду 8

Сліпозамкнена травна система складається з ротового отвору й замкненого кишечника (наприклад, у плоского черв’яка білої планарії, медузи, гідри).

Номер слайду 9

Наскрізна травна система складається з ротового отвору, кишечника й закінчується анальним отвором.

Номер слайду 10

І. ПозаорганізмовеІІ. Організмове 1. Внутрішньоклітинне 2. Позаклітинне 3. Приклітинне. Типи травлення тварин

Номер слайду 11

І. Позаорганізмове травлення: Відбувається поза організмом. Наприклад: у павуків, які вводять в жертву отруту, яка розщеплює вміст тіла на рідку масу.

Номер слайду 12

ІІ. Організмове. Внутрішньоклітинне травлення: Відбувається всередині клітини завдяки ферментам травних вакуоль. Притаманне одноклітинним і нижчим багатоклітинним тваринам.

Номер слайду 13

Позаклітинне травлення: Відбувається під впливом ферментів, що секретуються клітинами або травними залозами у кишкову порожнину, або порожнини органів травлення. Притаманне кишковопорожнинним, червам членистоногим, молюскам, хордовим.

Номер слайду 14

Приклітинне травлення: Відбувається завдяки дії ферментів, розташованих на мембранах тих клітин, які вкривають внутрішню поверхню органів травлення. У хребетних тварин.

Номер слайду 15

Загальний план будови травної системи. Передня кишка. Середня кишка. Задня кишка. Представлена ротовою порожниною, глоткою і стравоходом. Основна функція цього відділу полягає в механічній та початковій хімічній обробці їжі;Включає в себе шлунок, тонку і товсту кишку . Основними функціями цього відділу є хімічна обробка їжі, а саме її перетравлення івсмоктування поживних речовин. Тут формуються калові  маси з неперетравлених залишків їжі. Представлений прямою кишкою, що забезпечує  видалення  неперетравлених залишків їжі поза межі травного каналу. Травна система – це сукупність органів, які забезпечують перетравлення їжі.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати § 35 (Біологія. В. Соболь)Усно відповідати на запитання для самоконтролю в кінці параграфа. Стор.156, виконати завдання: ДІЯЛЬНІСТЬ «Біологія + Еволюція».

Номер слайду 17

Додаткова інформація

Номер слайду 18

Травна система ссавців

Номер слайду 19

Травна система земноводних

Номер слайду 20

Травна система кільчастих червів

Номер слайду 21

Травна система птахів

Номер слайду 22

Травна система кісткової риби

Номер слайду 23

Травна система рептилій

Номер слайду 24

Травна система ракоподібних

Номер слайду 25

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Палій Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
8748
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку