Презентація " Творчість А. Кичинського"

Про матеріал
Матеріали до уроку української літератури . Вивчення творчості письменника рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анатолій Кичинськийуніверсальний митець

Номер слайду 2

План. Вступ. Факти з біографіїПерші спроби. Поетичні збірки. Творчі досягнення«Зібгалася калачиком душа»Рекомендовані книги. Висновок

Номер слайду 3

Вступ. Анатолій Кичинський – поет-лірик, поет-маляр, поет-мислитель….- універсальний митець, який у процесі поетичного розвитку досяг значного успіху в поетичних мотивах, формах та експерементах.

Номер слайду 4

Факти з біографіїКичинський Анатолій Іванович (1950)поет, перекладач, художник Народився  4 квітня  1950  року в селі Преображенка  Чаплинського району на Херсонщині в селянській  сім’ї. Закінчив філологічний  факультет  Херсонського педагогічного інституту(1972). У 1973­77 рр.  літературний консультант ХОО Спілки письменників України; керівник обласного молодіжного літературного об’єднання пригазеті “Ленінський прапор”. У 1978­1981 роках навчався в Літінституті ім. О. М. Горького в Москві. Його творчість  широко представлена  у часописах та відома не лише українському читачеві, а  й зарубіжним шанувальникам  поезії. З мамою Оленою Іванівною. З татом Іваном Григоровичем

Номер слайду 5

Перші споби. З автобіографії Найперший мій вірш, народжений мною на п’ятому році життя, ні на які інші не схожий тим, що його неможливо ні зафіксувати на папері, ні прочитати вголос. Ось чому про його існування жоден з моїх читачів навіть не здогадувався. Як тільки мама, навчаючи мене азбуки, вивела в зошиті хімічним олівцем літеру Т, затим, притуливши бабусине ім’я до неї, ніжно прочитала написане, я, глянувши на вікно, в яке тієї ж миті зазирнула бабуся ОЛЯ, надовго завмер. Тепер я знав, чому рами у вікні нашої хати, через які я дивився у великий світ, були саме такими – у вигляді початкової літери мого імені. Саме з цієї дерев’яної літери і починався найперший мій вірш.

Номер слайду 6

Творчі досягнення. Збірка «Землі зелена кров» став лауреатом премії ім. П. Усенка (1983), за книжку «Жива і скошена тече в мені трава» отримав премію ім. Бориса Нечерди (2000), а за книги «Танець вогню» і «Пролітаючи над листопадом» удостоєний національної премії України ім. Т. Г Шевченка.

Номер слайду 7

“ Зібгалася калачиком душа”Зібгалася калачиком душа І спить, укрита хмаркою тонкою.І уві сні сама себе втіша тим,що до зірподати вже рукою. Летять під нею птахи та вітри,тече Дніпро,стоїть гора Чернеця, і вся земля навкруги тії горизгори-неначе колесо лелече,що все кудись котилося колись,котилося,крутилося у возі,і вихоплена пісня з-під коліспро чаєчку-небогу при дорозінад ним летіла,мов чиясь душа,мов сива хмарка пилу степового,що так змішавсяз сіллю Сиваша,що й досі в роті солоно від нього

Номер слайду 8

Висновок. Анатолій Кичинський – лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2006року (за збірки “ Пролітаючи над листопадом” і “ Танець вогню”) – постає поетом не лише сьогоднішнього української культури, а й для наступних генерацій шанувальників красного слова. Його художнє слово є посправжньому красним – увиразненим, малюнковим, багатобарвним, масштабним, поетично мудрим. У 1982 році збірка “ Землі зелена кров ” удостоєна літературної премії ім. Усенка. У 2000 році збірка “ Жива і скошена тече в мені трава” удостоєна літературної премії ім. Б. Нечерди. Вручення Президентом України Віктором Ющенком диплома та медалі лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка (Київ, 2006)Медаль «Незалежність України» вручає голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський (2005)

Номер слайду 9

Твори покладені на музику«На відстані сльози…»«Золота моя жінко…»«Свічка»«Накинь на плечі плащ…»

Номер слайду 10

Рекомендовані твори«Жива і скошена тече в мені трава»«Заболіло мені…»«Шипшина»«Пролітаючи над листопадом»«Танець вогню»«Бджола на піску»«Вежі вітрила»«… на відстані сльози»«Повторення непройденого»«»

pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку