Презентація "Творчість Сашка Дерманського"

Про матеріал
Цікаво про Дерманського - дитячого письменника, творчість якого вивчається в початковій школі. Презентацію можна використати на уроках від 1 до 4 класу, а також для бібліотечних уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знайомтесь: Сашко Дерманський – дитячий письменник. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДЛЯ УЧНІВ 4 КЛАСУ

Номер слайду 2

Справжнє ім’я чи псевдонім?Деякі твори виходили під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва.

Номер слайду 3

Ім'я при народженніОлександр Степанович Дерманський. Народився28 листопада 1976 Гайворон, Володарського району, Київщина. Громадянство Україна. Діяльністьписьменник, поет, викладач, літературний редактор, сценарист. Сфера роботидитяча література  і поезія. Мова творівукраїнська. Роки активності2001 — дотепер. Жанрдитяча літератураІз Вікіпедії

Номер слайду 4

Народився 28 листопада 1976 року, село Гайворон, Володарського району, Київщина

Номер слайду 5

Дитинство"Улюбленими заняттями в дитинстві було воювати з осами або шершнями, сікти лозинами на городі листя кабачків, блукати в кукурудзяних лабіринтах з дерев’яним автоматом. Ще — ходити поміж бібліотечних полиць у передчутті неймовірної насолоди від нових пригод і подорожей. Любив борюкатися з братами в запахущому сіні й робити в ньому нори. Любив залізти в бабусин малинник, наминати ягоди і задоволено слухати, як усі дивуються: «Де ж це Сашко?». Любив іти з мамою до школи лісовою стежкою й помічати, який довкола прекрасний світ... Любив мріяти. Мріяв навчитися літати не лише уві сні..." (Сашко Дерманський)

Номер слайду 6

Навчання. Навчався у Володарській середній школі № 1. Закінчив факультет української філології Київського національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова у 1999 році. За освітою – учитель української та зарубіжної мови та літератури

Номер слайду 7

Сім’я Середній син в родині Степана Володимировича та Лілії Миколаївни Дерманських. Батько за фахом агроном, мати — вчителька. Має двох братів: Олега та Олексія. Олег загинув 20 грудня 2022 року в боях у Донецькій областіОдружений,має двох доньок: Владиславу (2001) та Злату (2011).

Номер слайду 8

Робота. До вересня 2016 року викладав за фахом у Київському технікумі електронних приладів. Літературний редактор дитячого журналу «Стежка» (до 2012 р.). З 2008 року по квітень 2019 — автор програми «Маріччин кінозал» на каналі 1+1.

Номер слайду 9

Перші вірші для малечі опублікував в 2001 році у дитячому журналі «Стежка»Змайструвало вовченяткоз гілочок собі рогатку.«Ні, не буду я, малята,з неї у пташок стріляти,я влучатиму лишеньв намальовану мішень”

Номер слайду 10

Добірка дитячих віршів Сашка Дерманського "Бигимоти - не медмеді"  Над поетичною добіркою ку. МЕДних віршів  можна тішитися та сміятися до сліз усією родиною. Кожен вірш у збірці «Бигимоти не медмеді» – малесенька завершена сюжетна історія, яку дуже легко уявити, якій охоче поспівчуваєш, із якої щиро посмієшся і яку обов’язково перечитаєш уголос. Просто тому, що ритм такий – змушує прочитувати вголос раз, другий, третій і вивчати зрештою напам’ять. Тож не дивно, якщо скоро батьки й діти на дитячих майданчиках чи в початкових класах декламуватимуть «ох, МЕДМЕДі! Ви не МЕДні, / Ви смішні, дурні й ку. МЕДні». Ще тут є і зворушливі й ніжні вірші про зайченятко Довговухокуцохвостика, собаку Барабаку та песика з латочкою на лапці, і дотепи про зелених (бо не стиглих, ясна річ!) крокодилів, і мовні ігри з неправильними словами, від яких малі читачі реготатимуть ого-го. А є довгий-довгий вірш про мамину роботу, який узагалі-то про любов до мами.

Номер слайду 11

Дитяча книжка – кіндер-сюрприз Дитяча книжка повинна бути, як кіндер-сюрприз. Фольга-обгортка — це ілюстрація. Смачне шоколадне яєчко — це мова. Не з точки зору, що вона має бути солодкою, але точно має бути смачною. Сюрприз-серединка — зміст книжки. Якщо не з книжки, то звідки тоді дитина дізнається, що найголовніше в житті – робити добро, не кривдити ближнього? Олександр Дерманський

Номер слайду 12

Трилогія про пригоди. Чудового Чудовиська 123

Номер слайду 13

Книга „Чудове чудовисько” написана Олександром Дерманським у 2006 році. У цій повісті – казці розповідається про знайомство однієї дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у країну жаховиськ. Задум написати книгу виник після спілкування з донькою. Якось, пропонуючи з нею погратися, вона запитала в батька: «Я буду принцесою, а ти ким?». Той сказав, що буде чарівником. Відповідь доці — готова репліка для дитячої книги: «Що ти, чарівники ж не бувають із лисою бородою — вони волохаті!». Про чарівне чудове чудовисько і його пригоди дізнаєшся, прочитавши книгу.

Номер слайду 14

Було знято 22-хвилинну мультиплікаційну стрічку, яка так і називається – «Чудове Чудовисько». Режисер мультфільму - Сергій Мельниченко. Мультфільм вийшов цікавий і зовсім інакший за настроєм і за жанром, аніж книжка – книжка пригодницька і переважно весела, а мультфільм вийшов філософський і ліричний. До речі, герої в ньому не говорять, режисер вирішив передати своє бачення цієї історії зовсім іншими засобами.

Номер слайду 15

Тетралогія про вужа Ониська Вужик Онисько, жабка Одарочка, мишка Евридіка, хробачок Кузя і жук Джек — справжні друзі. А їхні пригоди — на суходолі, на воді й у повітрі — просто шалені! А чого варта Ониськова бабуся Катастрофа!

Номер слайду 16

Так повелося в світі, що всі бабусі дуже лагідні та сумирні. Ніхто краще за них не розкаже казку, не заспіває колискову, не напече смачних коржиків. Одначе коли підлий лісник винищує молоді деревця заради наживи, огидні пацюки захоплюють у полон безневинну жабку, а підступний приблуда космічний посмітюх занапащає все живе на Землі, перетворюючи планету на смітник, тоді Ониськова бабуся Катастрофа хвацько перев’язує хустинку на кшталт бандани і оголошує негідникам війну

Номер слайду 17

Що робити, коли сонце падає прямісінько на твою повітку? Як покататися на галактичному макуцельоті? Чи легко врятуватися від метеоритного дощу? Як уберегти корову від зоопарку? Не знаєш? Тоді хутчій познайомся з вужем Ониськом, і він тобі про все розповість.

Номер слайду 18

Досі вужик Онисько є одним із улюблених героїв дітей, вони його обожнюють, а Київський муніципальний академічний театр ляльок, що на лівому березі, взявся зробити про нього виставу. Мабуть, вже не менше року вони її готують, я зустрічався з режисером. Сподіваюсь, що скоро вужа Ониська можна буде зустріти й у ляльковому театрі

Номер слайду 19

Пенталогія про пригоди Маляки 20152016201620172020

Номер слайду 20

А донька Влада, коли була маленькою, допомогла з «Царством Яблукарством». Вона якось спересердя сказала одному знайомому дядечкові: «Йди в своє царство-государство-черв’якарство». І я такий: «Царство-черв’якарство»… Класно! Я б такого ніколи в житті не вигадав! І от з одного слівця народилася ціла повість, яка вийшла ще десять років тому і досі перевидається й користується популярністю. (Дерманський)

Номер слайду 21

У дитсадочку хлопчик часто перевертався з горщика, а під час обіду в його тарілці любили топитися мухи, та ще й на диво дебелі; у школі він отримував найбільше щиглів від старшокласників і частіше за всіх попадався на очі сердитій прибиральниці бабі Жені; а в інституті Остапові постійно не таланило на екзаменах: він увесь час витягав білети, на котрі не знав відповіді, а його шпаргалки викладачі знаходили, хоч би де він їх ховав. Хоч би за що Остап Квіточка брався, на нього скрізь і завжди чигали не зовсім приємні несподіванки й сюрпризи.

Номер слайду 22

Чи відбулася екранізація? Я дуже сподіваюся на щасливе завершення історії з екранізацією моєї книги «Стонадцять халеп Остапа Квіточки», за якою я написав сценарій. Ця дуже весела книжка вийшла у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» у 2016 році, вже кілька разів була перевидана. Її герої – молодий вчитель Остап Квіточка й не дуже молодий недодідько Вельзепер, який живе під землею, в своєму пекельному світі.Їхні долі дивовижним чином переплетуться в нашому світі – й вони, вже разом, мають врятувати від закриття одну школу в далекому забутому богом селі.

Номер слайду 23

Також Сашко Дерманський став одним із творців сценарію художнього фільму "Сторожова застава" за однойменною повістю Володимира Рутківського. Фільм вийшов восени 2017 року. На основі«Сторожова застава»Володимира Рутківського Сценарист. Юрій Ковальов. Сашко Дерманський. Ярослав Войцешек

Номер слайду 24

Як має писати дитячий автор, щоб сподобатися і читачам, і видавцеві? Себто така собі «формула успішної книжки від Сашка Дерманського». Дитячий автор повинен писати весело. Сам письменник про свою творчість говорить так: «Кожен твір намагаюся зробити легким та веселим, таким, щоб сподобався читачам. Дитинство повинно бути світлим та радісним і дитяча література також».

Номер слайду 25

Чи любиш ти загадки й таємниці? Часто доводиться докласти неймовірних зусиль, щоб розгадати таємницю, та й то не завжди вдається це зробити. Втім, якщо за справу беруться справжні друзі, їм до снаги здолати хоч які перепони. Героєві цієї книжки, малому буці Гаврикові, також пощастило з друзями: в найскрутнішу хвилину він може покластися на симпатичну драконицю Джульєтту, мудрого лепрехуна Шмигуна, передбачливого пугача Понтія та дрібненького горобчика Петяку. А хто вони такі, оті буки та лепрехуни?Швидше починай читати цю книжку — і знатимеш. А заодно й дізнаєшся, чи вдалося Гаврикові й компанії здолати лихого чаклуна Нарита й розгадати таємницю Смарагдової книги. ПЕРШАПРИЗОВАКНИГА2005 - ДИПЛОМ“КОРОНАЦІЯСЛОВА”

Номер слайду 26

Номер слайду 27

НАЙЗНАКОВІШІ ДАТИУ 2001- опублікував свої перші вірші для дітей 2004 - світ побачила перша призова книга.2006 році - член Національної спілки письменників України. НАЙВІДОМІШІ ТВОРИ«Чудове Чудовисько» «Маляка-принцеса Драконії» Бабуся оголошує війну»

Номер слайду 28

2018 року за книжку «Мері» – премію «Дитяча книга року BBC»

Номер слайду 29

Нагороди

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2023
Переглядів
1406
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку