Презентація "Унікальні куточки України"

Про матеріал

Презентація "Унікальні куточки України", містить інформацію про природні об*єкти, які мають свою історію і сповнені містичних загадок. Можна використати при вивчені тем у фізичній географії України, при проведенні тижня географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальні куточки України. Краса природи – справжнє диво. Все неповторне і живе.

Номер слайду 2

Бушанський скельний храм. Вінницька область, Ямпільський район. Барельєф на стіні скелі з моменту відкриття у 1824 році є темою дискусій вчених. На гіллястому дереві без листя сидить птах, схожий на півня. Під деревом зображено людину, яка молиться на колінах, а позаду людини на невеликому узвишші стоїть олень. Між ними розташована прямокутна рамка, надпис у цій рамці лише недавно вдалось відновити: “Азм єсмь Миробог, жрець Ольгов”. Вчені губляться в здогадах щодо часу створення видовбаної на камені картини (існують версії від І до XVI століття нашої ери), авторства та значення зображених на ній живих та неживих предметів.

Номер слайду 3

Мавринський майдан. Дніпропетровська область, Павлоградський район. Мавринський майдан є комплексом валів, що мають правильну рельєфну форму. З висоти пташиного польоту майдан нагадує форму павука. У центрі цієї споруди розташоване насипне коло, в середину якого ведуть три “входи” та довгі хвилясті вали на зовнішній межі кола. У день весняного рівнодення сонце заходить за горизонт якраз по центру однієї з западин — приблизно так само, як і у Стоунхенджі. Деякі вчені припускають, що степовий майдан є прадавньою обсерваторією.

Номер слайду 4

Камінне Село. Житомирська область, Олевський район. Урочище є скупченням великих валунів, які займають близько 15 гектарів лісу, та є одним з найзагадковіших місць України. Існують дві гіпотези виникнення урочища. Згідно з однією, 20 тисяч років тому валуни були принесені льодовиком, за іншою — вони є залишками підніжжя древніх повністю зниклих гір, оголені льодовиком від ґрунтових нашарувань. Багато каменів обрисами нагадують сільські будинки, тут є свій “майдан” зі “школою”, і навіть “церква”.

Номер слайду 5

Кам’яна могила Запорізька область, Мелітопольський район. Світова пам’ятка давньої культури, містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів. Великий кам’яний пагорб у степу приваблював давніх людей як явище надзвичайне, фантастичне; його виникнення залишалося для них таємницею. Первісні люди і перетворили його на місце поклоніння своїм богам та здійснення культових обрядів.

Номер слайду 6

Манявський водоспадІвано-Франківська область, Богородчанський район. Манявський водоспад — це один з найвищих водоспадів української частини Карпат. Вода річки Манявка струмує каскадами відразу з трьох водоспадів, разом вони досягають висоти близько 18 метрів. Зверху водоспаду є кілька невеликих уступів (1,5-2м), які нагадують зручні ванни. Біля підніжжя Манявського водоспаду розташоване невеличке озерце. Ходять легенди, що вода в цьому озері має здатність омолодити будь-який організм.

Номер слайду 7

Відслонення богуславських гранітів. Київська область, Богуславський район. Це диво природи розташувалося вздовж річки Рось. На схилах її берегів стоять могутні, висотою близько 10-12 метрів, гранітні брили. Ці скелі дуже старі, що надає їм ще більшої цінності і таємничості.

Номер слайду 8

Мергелева гряда. Луганська область, Перевальський район. Археологічна пам’ятка бронзового віку, розташована неподалік села Степанівка. Основу пам’ятки становить кам’яниста гряда, яка простягається з південного заходу на північний схід. Комплекс, ймовірно, слугував для різних племен цього регіону протягом декількох тисяч років як святилища та поховальні споруди. За попередніми даними, пам’ятник датується IV – II тисячоліттям до нашої ери, тобто належить до періоду пізнього неоліту — бронзи.

Номер слайду 9

Стільське городище. Львівська область, Миколаївський район. Городище датується VIII-Х століттям і було одним з центрів білих хорватів. “Велика Хорватія” згадується у книзі візантійського імператора Костянтина Багрянородного “Про управління імперією”. Місто на той час було просто велетенським: укріплена площа сягала понад 250 га, а довжина валів і оборонних стін — близько 10 км. Наприклад, Київ в епоху князя Ярослава Мудрого розташовувався на площі 60 га. Давнє місто було з’єднане з Дністром водним шляхом завдовжки 11 км.

Номер слайду 10

Урочище Протіч. Миколаївська область, Первомайський район. Майже упродовж 40 км Південний Буг тече Миколаївською областю у крутих кам’янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожнистим руслом, водоспадами та островами. Гранітно-степове Побужжя — це справжня гірська країна серед Українського степу. Пороги Південного Бугу стали Меккою водних туристів. В урочищі Протіч розташована одна з найкращих в Європі природних трас водного слалому.

Номер слайду 11

Вилкове. Одеська область, Кілійський район. Останній населений пункт на берегах Дунаю перед його впаданням у Чорне море, який отримав назву “Українська Венеція”. Вилкове було засноване три століття тому старообрядцями, незгідними з церковною реформою. Визнаний туристичний центр: будинки на палях, тротуарів практично немає, замість вулиць — канали, особистий і громадський транспорт — човни та катамарани.

Номер слайду 12

Кочубеївські дуби. Полтавська область, Диканьський район. Кілька вікових дерев, що збереглися від старовинної діброви, яка оточувала родовий маєток Кочубеїв у Диканьці, мають вік 600-800 років. Зараз залишилось лише 4 дуби, з яких один, незважаючи на лікування, поступово гине. У 1861 році налічувалось 68 дерев, однак до 1940-х років залишилось лише 5. В одне з дерев, яке виділялося найбільшими розмірами (так званий Маріїн дуб, або дуб Мазепи), у 1934 році влучила блискавка і воно згоріло. За народною легендою, саме під цим дубом юна Маруся-Мотря Кочубеївна чекала свого коханого — гетьмана Івана Мазепу.

Номер слайду 13

Базальтові Стовпи. Рівненська область, Костопільський район. Геологічна пам’ятка природи — кам’яні стовпи, які місцями мають висоту у кількадесят метрів, каскадом спускаються до чаші, заповненої прозорою і від того неймовірно синьою водою. Творіння древнього вулкана, що діяв тут 650 мільйонів років тому .

Номер слайду 14

Яблуня-колонія. Сумська область, Кролевецький район. На околиці міста Кролевець є унікальний об’єкт природно-заповідного фонду України — ботанічна пам’ятка природи “Яблуня-колонія”. Яблуня зростає у вигляді куща, який за площею займає близько 10 арів. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура, оскільки її вік — понад 200 років. Особливістю яблуні є її здатність до самостійного вкорінення гілками — коли один зі стовбурів відмирає, гілля нахиляється до землі і пускає коріння.

Номер слайду 15

Печера Оптимістична. Тернопільська область, Борщівський район. Найбільша печера Євразії та найбільша у світі гіпсова печера. Свою назву Оптимістична печера, відкрита у 1966 році, отримала через те, що скептично налаштовані колеги-спелеологи прозвали першовідкривачів “оптимістами”, оскільки не вірили у її розміри понад 240 км, однак печера досі до кінця не розвідана. Вторинні мінеральні утворення в Оптимістичній мають велику не лише естетичну, але й наукову цінність. Деякі з них є дуже рідкісними, а деякі — унікальними і неповторними.

Номер слайду 16

Крейдяні гори. Харківська область, Дворічанський район.“Крейдяні гори” — довга гряда крейдяних пагорбів, що простягнулася на кілька десятків кілометрів у національному природному парку “Дворічанський”. Гори не дуже високі, і на них можна піднятися, тим паче, що краєвид тут відкривається неймовірний — долина річки Оскіл. Кожна гора має свій образ: одна нагадує вулкан, інша — голову індійця. Є навіть такі, що мають печери з довгими коридорами. Цим Дворічанські висоти нагадують Слов’яногірськ.

Номер слайду 17

Бакота. Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район. Бакота — затоплене містечко. Вперше згадується в літописі 1024 року. Перша згадка про скельний чоловічий монастир зафіксована у київській Книзі 1362 року, де той згадується як “давно існуючий” — у монастирських печерах люди ховались під час набігів татар.Історія Бакоти закінчилася в 1981 році, коли під час будівництва Новодністровської ГЕС населення було виселене в сусідні міста, а сам населений пункт повністю затоплений водою. Що цікаво — середньорічна кількість тепла на 1 кв. м. тут рівнозначна ялтинській, оскільки скелі і ліси захищають узбережжя Дністра від північних повітряних потоків.

Номер слайду 18

Буцький каньйон. Черкаська область, Маньківський район. Живописний каньйон на річці Гірський Тікич. За красиві краєвиди це місце ще називають “Маленькою Швейцарією”. Саме тут була розташована перша гідроелектростанція, побудована на території України. Наразі залишились лише руїни ГЕС. Неподалік є і рукотворний водоспад Вир.

Номер слайду 19

Співочі тераси. Харківська область, Краснокутський район«Співочими терасами» називають незвичайний фруктовий сад у вигляді великого амфітеатру. Цей амфітеарт під відкритим небом відомий своїми дивовижними акустичними властивостями. Справа в тому, що у цегляні стіни тут вмуровані спеціальні труби різної величини і з різних металів. Через них і проходить звук, створюючи особливий ефект. Тому складається враження, ніби самі тераси видають мелодії. Це архітектурна пам’ятка кінця ХІХ століття, з усіх боків обросла фруктовими деревам.

Номер слайду 20

Олешківські піски. Херсонська обл., Цюрюпінський р-н. Найбільша пустеля Європи знаходиться в Україні. 200 гектарів гарячого піщаного моря, оточеного берегами лісів. Це диво природи колись було зеленим степом, який з часом перетворився на пустелю. Пустеля складається з 7 так званих арен, між якими є озера та дерева. Дивовижно, та посеред піщаного масиву на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро. Інколи тут можна побачити навіть невеликі “торнадо”. Влітку пісок нагрівається до 75⁰С.

Номер слайду 21

Дністровський каньйон. Це найбільший в Україні та один із найбільших в Європі каньонів. На його території можна побачити близько сотні пам’яток живої та неживої природи світового значення. Це 200-літні дубові ліси, водоспади, печери, скельні храми та фортечні руїни… Неймовірно, та кам’яні береги Дністровського каньйону, що подекуди здіймаються на висоту 250 м, досі складають залишки порід палеозойської ери – часу появи на землі перших дерев та хребетних тварин.

Номер слайду 22

Чорногора. Найвищий хребет Українських Карпат, що об’єднує шість вершин понад 2000 метрів (Говерла, Петрос, Ребра, Гутин-Томнатик, Бребенескул та Піп Іван). Чорногора лежить між Чорною Тисою та Чорним Черемошем (річки), а її схили вкривають карпатські праліси. Її альпійські рельєфи з льодяниковими формами утворюють високі узгір’я, полонини та гірські озера, що перлинами виблискують між ними. Чорногора – це ціла природна система. Унікальна і дивовижно красива.

Номер слайду 23

Урицькі скеліЦе пам’ятка природи національного значення, яка не має аналогів у Європі. Височенні скелі (до 50м) стоять просто посеред лісу (Львівщина). Важко уявити, та їх вік складає 55 млн. років. Ерозійні останці масивних пісковиків внаслідок тектонічних рухів землі перейшли у майже вертикальне положення, утворивши собою дивовижної форми скелі. Кам`яне царство, де рік за роком вода, вітер і сонце виточували цілу систему гротів – таємничих печер і ходів.

Номер слайду 24

Література. Джерело: Телеканал новин “24”http://vsviti.com.ua/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Толкачова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кириллович Ира
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Громлюк Ольга Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Савченко Оксана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Морозенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Крива Інна Степанівна
    Вдала ідея зацікавити українців своєю країною!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
8758
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку