Проект "Десна - знайома і незнайома"

Про матеріал

До Вашої уваги проект Проект "Десна - знайома і незнайома" з географії. У розробці представлені цікаві факти про річку Десна. Матеріали можна використати як на уроках географії, так і на уроках природознавства.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

E:\Картинки\Foto\FOTO\priroda\Горы\прир_0142.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            Матеріали підібрала 

                                                                                                                                                               Мироненко О.В


Десна – річка дитинства,річка, яка захоплює, дивує і має свої таємниці. Ви можете спробувати їх розкрити, подорожуючи Десною на плотах або байдарках. А знаєте звідки походить її назва? Якщо подивитись на географічну карту, то Десна прямує на південь, праворуч. По старослов’янському правицю називали десницею. Так і збереглася за річкою назва – Десна…

Береги Десни – наче Чумацький шлях! Скільки по Десні зустрічей. Вона ріднить сотні великих і малих міст, понад 7 тисяч сіл… Чернігів, Сосниця, Мезин, Новгород – Сіверський, Трубчевськ,Овстуг і смоленське село Ярославль, де вона бере початок. Тут вузьким струмком з боліт витікає Десна, щоб далі стати повноводною і чистою красунею.

А хто тільки не бував на її берегах, не пив її чисту воду. Славний князь Ігор Святославич і віщий Боян, російський цар Петро І і шведський король Карл ХІІ, український гетьман Іван Мазепа і російський фельдмаршал Михайло Кутузов. Її тихі води споглядали Тарас Шевченко і Олександр Пушкін, Михайло Глінка і Леонід Глібов, Михайло Коцюбинський і Олександр Довженко.

На 1380 км Десна простягається від витоків до гирла. Басейн Десни досить великий, тільки в межах України – біля 89 тис.км2. Він об’єднує території 8 областей Російської Федерації і України: зокрема Смоленської, Чернігівської та Київської.

Десну люблять всі. Яка вона гарна,і влітку, і взимку. Піщані пляжі, заплавні луки, озера-стариці…  Її м’яка вода не тільки приємна для пиття і купання, але і цілюща. Не випадково її використовують як питну і частина жителів нашої столиці – Києва.

Тисячі відпочиваючих, туристів пливуть по Десні, поспішають до її берегів, щоб зупинитися, намилуватися її красою, зварити річкову юшку. Адже в Десні живе понад 30 видів рив. Серед них стерлядь, лин, гунтера, чехонь, вугор, судак, сом та інші.

На високих деснянських пагорбах розташувався древній Новгород-Сіверський, місто князя Ігоря Святославича, з якого він з дружиною виступав в безсмертний похід на половців; місто, в якому своєю могутністю вражає Спасо-Преображенський монастир, з величним собором, таємничими келіями, глибокими печерами та першою на Лівобережній Україні книжковою друкарнею.

Далі, мандруємо нижче по Десні. І чергова зупинка. Тут споконвіку селилися люди. Мезин – всесвітньо відома палеолічна стоянка первісної людини. Понад сто років тому її було випадково відкрито… При будівництві сараю, відбувся зсув ґрунту, і з-під землі з’явилися дивовижні велетенські кістки – кістки мамонтів. Понад сторічна історія вивчення округи Мезина дозволила відкрити у верхньому Подесенні понад 30 археологічних об’єктів різних часів. Крім того, в Мезині, у свого діда Іваницького провів свої дитячі роки Микола Кибальчич, той революціонер-царевбивця, який перед стратою на стіні Петропавлівської фортеці накреслив проект реактивного літального апарату.

На Десні є ще одне диво – це паром, вічний трудівник, який повільно причалює від одного до другого берега. Він замінює для місцевих жителів мости. Паромів на Десні понад 20, а мостів на Десні в межах Чернігівської області – менше 10!

Широкі заплавні деснянські луки. Пора сіножаті в придеснянських селах є цілим ритуалом, збирання справжнього скарбу, який був даний річкою ще з весни, під час повені. Тут є де розігнатися – на більшій частині своєї течії Десна має широку заплаву та долину, а ширина її русла складає близько 100 м., а нижче Чернігова – майже до 150 м.

Подорожуємо по Десні далі, і ось Сосниця – Довженків край. Тут народився і провів своє босоноге дитинство Сашко – майбутній письменник, художник, кінорежисер Олександр Петрович Довженко. Стоїш на деснянській кручі, і згадують Довженкові слова з «Зачарованої Десни»: «Благословенна будь, моя незаймана дівице, Десно… Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м’яку, веселу, сиву воду, ходив босий по твоїх казкових висипах, слухав рибальських розмов на твоїх човнах і казання старих про давнину…» Далі води Десни невтомно линуть через високі кручі, ліси, неозорі луки, тернисті болота та озера – стариці. В басейні Десни знаходиться майже 300 заплавних озер загальною площею більше 10 тис. га, які відіграють значну роль у збереженні гідробіонтів. Водоплавних птахів, ссавців та гідрофільних фіто комплексів.

Чернігів –  все тут рідне, все знайоме, але весь час відкриваються нові таємниці . Станьте на краю Древнього Валу і знизу побачите Десну, з її долинами, заливними луками, пляжами, а вдалечінь -  дорога на Київ, на якій Ілля Муромець полонив Солов’я Розбійника. А поряд дванадцять чавунних гармат, і здається, що вони і зараз охороняють місто. Чернігівці  пишаються славним минулим свого древнього міста на Десні. 1300 літня історія, історія Чернігова і Десни, історія людей і річки.

А Десна тече далі, від міста, нижче до Дніпра. На її берегах біля Шестовиці в минулому розташувалося місто вікінгів – Коровель. Їх чернігівські князі запрошували для охорони міста і їх влади .

Краса і велич  Десни не виключає і проблем цієї річки – це процеси обміління, внаслідок проведеної в минулому широкомасштабної  меліорації,  вирубування лісів в її заплаві,викиди забруднених стічних вод з населених пунктів, засмічення річки та ряд інших. Для збереження нашої Десни необхідно чітко дотримуватись системи заходів щодо водоохоронної її зони, зберігати унікальне її різноманіття.

Слід відзначити, що характерними рисами цієї долини Десни є наявність натуральних ландшафтів, місць знаходжень популяцій окремих рідкісних флори і фауни, в тому числі з Червоної книги України. Рослинних угрупувань з Зеленої книги України.

В долині Десни понад 20 територій ПФЗ. Це гідрологічні , ландшафтні та ботанічні заказники. Значний відрізок Десни на території Коропського району охороняється в межах Мезинського національного природного парку. Також у ботанічних заказниках загальнодержавного значення «Путивський» (150 га, Новгород – Сіверський р-н) та «Оболонський» (400 га, Коропський р-н). охороною охоплені заплавні ділянки справжніх лук; на території загально зоологічного заказника загальнодержавного значення «Каморетський» (515 га, Менський р-н( охороняються найбільші ділянки заплавних деснянських дібров з представниками болотного, навколо водного та водного фауністичних комплексів. Нижче Чернігова, в Козелецькому районі, частина деснянської долини входить до Міжрічинського регіонального ландшафтного парку.

Маємо надію, що Десна є і буде залишатися однією з найчистіших річок Європи.  

.               

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
14 березня 2018
Переглядів
1985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку