Презентація "Урбанізаційні процеси та екологічний стан США"

Про матеріал
Презентація "Урбанізаційні процеси та екологічний стан США"Презентація "Урбанізаційні процеси та екологічний стан США"Презентація "Урбанізаційні процеси та екологічний стан США"Презентація "Урбанізаційні процеси та екологічний стан США"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урбанізаційні процеси та екологічний стан СШАПідготувала здобувачка вищої освіти групи 11-ПО Соколенко Анастасія

Номер слайду 2

Урбаніза́ція  (від лат. urbanus — міський) — зростання значення міст в розвитку суспільства, яке супроводжується ростом і розвитком міських поселень, зростанням питомої ваги міського населення, поширенням міського способу життя в певному регіоні, країні, світі.

Номер слайду 3

Урбанізаційні процеси Північної Америки. Для Північної Америки характерний високий рівень урбанізації (близько 80 %) та її низькі темпи. Також для США та Канади характерні урбанізаційні процеси, що притаманні усім високорозвинутим країнам: рурбанізація та джентрифікація. Наслідком субурбанізації стало формування великих міських агломерацій. У США вони, зростаючись, злилися у три мегаполіси: Приатлантичний, Приозерний та Каліфорнійський.

Номер слайду 4

Субурбаніза́ція іноді Руралізація — процес зростання і розвитку приміської зони великих міст, унаслідок чого формуються міські агломерації.

Номер слайду 5

Джентрифікація. Джентрифікація — реконструкція і оновлення будівель в раніше непривабливих частинах міста та асоційований з ними переїзд до району багатших мешканців.

Номер слайду 6

Південна Америка. Рівень урбанізації країн Південної Америки доволі відмінний. Якщо в Уругваї він становить 90,7 %, то у Суринамі — 69 %. Великі міста є основою міських агломерацій, у яких поширена псевдоурбанізація. Міська мережа малорозвинена. Більшість великих міст розташовані на морському узбережжі або неподалік від нього. Таким чином має місце виразна регіональна диспропорція у розвитку. Уругвай (95,2 %), Аргентина (91,6 %), Чилі (89,4 %), Венесуела (88,9 %).

Номер слайду 7

Урбанізація Америки має багатостолітню історію. Найбільші (за людністю) міські агломерації розташовані в Північній Америці. Прискорені процеси урбанізації в Південній Америці спричиняють складні соціально-економічні та екологічні проблеми. Уряди країн намагаються подолати негативні наслідки хибної урбанізації. Для цього обмежують притік мігрантів до великих міст, створюють нові робочі місця, будують житло, переносять столиці до інших міст. Наприклад, у 1960  р. було перенесено столицю Бразилії. Планується змінити місце знаходження столиць Мексики та Аргентини. Підсумок

Номер слайду 8

Екологічний стан СШАОсобливий державний орган, що займається питаннями екології - Агентство по Охороні Навколишнього Середовища США - був створений у 1970 році. Його головними задачами було регулювання якості повітря і води, контроль за рівнем радіації і пестицидів, а також безпека і "глибина" переробки відходів. Агентство періодично публікує детальні звіти про пророблену роботу.

Номер слайду 9

Повітря. Погана якість повітря є причиною 2% усіх смертельних випадків у США. З 1970 року по 2001 рік у США удалося знизити рівень забруднення повітря на 25% по всіх параметрах. Цікаво, що під час цього періоду, ВВП США виріс на 161%, а споживання енергії – на 42%. Підвищення якості повітря дозволило щодня запобігати 600 передчасних смертей, 2 тис. випадків виникнення хронічних хвороб і 75 тис. загублених робочих днів.rrrrrrrrrr

Номер слайду 10

Вода. Незважаючи на те, що на долю Північної Америки приходиться 13% світових запасів прісної води, у найближчому майбутньому нестача води може стати однієї з найбільших екологічних проблем у США. Уже зараз є проблеми з водопостачанням західних штатів США, де живуть більш 100 млн чоловік. 2,4 млн американців зіштовхувалися з нестачею води, а вода, що поставляється до будинків ще 5,6 млн чоловік, не відповідала стандартам безпеки. У 2002 році в США були закриті 2,4 тис. пляжів через невідповідність якості води санітарним нормам.

Номер слайду 11

Відходи. Щодня середньостатистичний американець виробляє близько 2 кг твердих побутових відходів (у 1960 році – ледве більш 1,3 кг.). У 2001 році в США було продуковано 229 млн тонн твердих побутових відходів, з них 68 млн тонн було перероблено. Найбільш успішно переробляються старі батареї й акумулятори – 94% від усієї кількості, що викидається в сміття, і папір (45%).

Номер слайду 12

Законодавство США щодо охорони природи. В США в 1964 році був прийнятий "Закон про дику природу", згідно якому під захист держави беруться території дикої природи, що мають наукову, освітню, мальовничу та історичну цінність, а в 1968 – "Закон про дикі та пейзажні ріки", спрямований на охорону диких, мальовничих та рекреаційних річок та їх ділянок.

Номер слайду 13

Отже, вважаємо, що екологічний стан у США поступово виправляється та покращується. Звісно, є ще деякі недоліки, але можна казати, що США поступово виходять з екологічної кризи.

Номер слайду 14

Література. Ауров Валентин Валентинович. Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища: Підручник для студ. вищ. навч. закладів, що навчаються за напрямом "Екологія" / Одеський держ. екологічний ун-т. — О. : ТЭС, 2002. — 284с. Бакка Микола Терентійович, Пирський Олексій Антонович. Екологія та захист ноосфери: Навч. посібник / Житомирський інженерно- технологічний ін-т; Національний технічний ун-т України (Київський політехнічний ін-т). — Житомир : РВВ ЖІТІ, 1998. — 236с. Бойчук Юрій Дмитрович, Солошенко Ельвіра Миколаївна, Бугай Олег Вікторович. Екологія і охорона навколишнього середовища: Навч. посіб. для студ. вузів. — Суми : Університетська книга, 2002. — 283с. Дубовик О. Л. Экологическое право в вопросах и ответах. Учебное пособие. – М.: ООО “ТК Велби”, 2003. – 304с.

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
4020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку