Презентація "Урок-змагання "Земноводні та Плазуни""

Про матеріал
Узагальнити та систематизувати знання учнів по темах "Земноводні" та "Плазуни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок - змагання

Номер слайду 2

«Я наважуся стверджувати, що з усіх знань найкорисніші для нас знання природи, її законів»Ж. Б. Ламарк

Номер слайду 3

Жаба - голіаф

Номер слайду 4

Кубинська жаба

Номер слайду 5

Коморський варан

Номер слайду 6

Королівська кобра

Номер слайду 7

Удав

Номер слайду 8

Мадагаскарський хамелеон

Номер слайду 9

“Саламандра”“Алігатор”Візитна картка команд

Номер слайду 10

«Алігатор»Гра « Щасливий випадок » Судини, що несуть кров від серця?(Артерії)Тварини, які живуть на суші і в воді? (Земноводні)Відновлення втрачених або ушкоджених частин тіла? (Регенерація)Запліднення, що відбувається у воді? (Зовнішнє)Назва личинки жаби? (Пуголовок)Друга назва класу Плазуни? (Рептилії)Травна система у плазунів закінчується? (Клоакою)

Номер слайду 11

« Саламандра »Гра « Щасливий випадок »Дихання, яке відбувається через шкіру та легені? (Подвійне)Кров, насичена киснем? (Артеріальна)Тварини, в яких температура тіла більшою чи меншою мірою коливається в такт із змін температурою навколишнього середовища? (Холоднокровні або Пойкілотермні)Запліднення, яке відбувається в середині організму? (Внутрішнє)Основний орган дихальної системи у плазунів? (Легені). Ряди класу Земноводних? ( Хвостаті, Безхвості, Безногі). Розвиток, який відбувається без стадій личинки? ( Прямий ).

Номер слайду 12

Гра «Хто швидше?»Скільки відділів тіла у земноводних? (3)Чим вкриті півкулі головного мозку в плазунів? (Сірою речовиною або корою)Як називається ряд, представники якого мають кістковий панцир? (Черепахи)Чому самці жаб сильніше кричать, ніж самки? (Є резонатори)Як розташовані кінцівки у плазунів по відношенню до тулуба? (По боках)Який тип дихання у жаби? (Подвійний)Яку функцію виконують зуби у плазунів? (Утримують і захоплюють їжу) Чим закінчуються кінцівки у земноводних? (Пальцями)Скільки кіл кровообігу у пуголовка жаб? (Одне)Хто має найбільші розміри серед ящірок? (Варани)Чим представлена видільна система у плазунів? (Нирками)Який череп у земноводних? (Хрящовий)Завдяки чому живуть пуголовки перші дні? (Жовтку ікри)

Номер слайду 13

Який тип кровоносної системи у плазунів? (Замкнений)До якого ряду належить тритон? (Хвостаті земноводні)Який тип розвитку у земноводних? (Непрямий)Який вид отруйних змій поширений у степовій та лісостеповій зонах України?(Гадюка звичайна)Чи є кінцівки у сирен? (Так)Чому голова у ящірки може рухатися? (Є кілька шийних хребців)Де змішується венозна і артеріальна кров у серці жаби? (Шлуночку)До якого ряду належить гадюка? (Лускаті) Чи розвинені ребра у плазунів? (Так )Яка кількість повік на очах у плазунів? (3)Яку основну функцію виконує слиз на шкірі жаби? (Зволожує шкіру і забезпечує шкірне дихання )До якого ряду належить жаба? (Безхвості земноводні)Який відділ головного мозку найбільш розвинений у земноводних? (Передній)

Номер слайду 14

ПлутанкаІз літер, що входять до цих слів, слід скласти нові слова — назви земноводних або їхніх личинок: ТОН, ТРИ; РАНА, САМ, ЛАД ; СОЛО, ТАЛЬК , РУХ, ОПА

Номер слайду 15

Конкурс «Турнір знавців»1. Як поводитиметься ропуха, якщо перед нею покласти стиглу суницю або полуницю? Чи можуть ропухи живитися ягодами?2. Були часи, коли жаб (ропух) поміщали в посудини з молоком, і воно довго не скисало. Поясніть цей факт.3. Чи завжди ящірка, яку схопили за хвіст, відкидає його? 4. Існує думка, що ропухи часто навідуються в корівники, для того, щоб присмоктатися до вим’я корови й «попити» молока. Це правда? Навіщо вони навідуються в корівники?

Номер слайду 16

Гра «Відгадай мене» Царство Тварини. Підцарство – БагатоклітинніТип – ХордовіКлас- Земноводні Ряд – БезхвостіРід – Жаби. Родина – Жаби. Вид – Жаба ставкова. Царство Тварини. Підцарство – БагатоклітинніТип – ХордовіКлас - Плазуни. Ряд – ЛускатіРід – Ящірки. Родина – Ящірка. Вид – Ящірка прудка

Номер слайду 17

Конкурс «Біологічний бій»Наземні тварини. Ведуть подвійне життя: у воді і на суші. Суха шкіра, з відсутністю залоз або їх небагато. Гладенька шкіра, волога, багата на слизові залози. Тіло розділене на голову, тулуб, кінцівки. Непрямий розвиток. Тіло розділене на голову, шию, тулуб, кінцівки. Кінцівки розташовані в боки. Пойкілотермні тварини. Подвійне дихання: через легені та шкіру. Тіло викрите роговими лусками, або щитками. Кровоносна система замкнена, серце трикамерне: ліве пересердя, праве пересердя, один шлуночок. Органи дихання - добре розвинуті легені. Видільна система представлена нирками. Внутрішнє запліднення. Розмноження і розвиток відбувається у воді. Роздільностатеві тварини.

Номер слайду 18

Земноводні Плазуни - 2, 4, 5, 6, 9, 10,12,14,16,17 – 1,3, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 17

Номер слайду 19

Конкурс капітанів «Четверте зайве»Алігатор Саламандра Тритон, саламандра, тріска, квакша. Крокодил, китова акула, ящірка, черепаха.

Номер слайду 20

В гостях у царівни-жаби7 жабок – 8 балів8 -9 жабок – 9 балів10 – 11 жабок – 10 балів12 – 13 жабок – 11 балів13 – 15 жабок – 12 балів

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!!!

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
1437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку