Презентація уроку з історії України для 8 класу за темою "Слобідська Україна в ll пол. XVll ст.".

Про матеріал

Матеріал дозволяє познайомити учнів з історією заселення та розвитку Слобідської України в II пол XVII ст., що особливо актуально в умовах повномасштабної агресії РФ та окупації частини території нашої держави на сході.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слобідська Україна в ll пол. XVll ст. Урок з історії України. 8 клас. Підготувала учитель історіїРодинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна.

Номер слайду 2

Мета: дізнатися про процес колонізації та заснування слобідських міст, органи влади та становище населення Слобідської України в ІІ пол. ХVІІ ст.;розуміти особливості адміністративно-територіального устрою регіону;працювати з текстовими, візуальними, відео джерелами та онлайн ресурсами.

Номер слайду 3

ПЛАН:1. Заселення та розвиток Слобідської України. 2. Слобідські козацькі полки.

Номер слайду 4

Слобідська Україна (Слобожанщина) – історична область, до якої входили території сучасних Харківської, східної частини Сумської, північної частини Донецької та Луганської областей України; південно-східні частини Воронезької, південно-західної частини Бєлгородської, південь Курської областей Росії. Слобода — козацька колонія або новозасноване поселення з власним самоврядуванням, мешканців якого було звільнено на деякий час від виконання повинностей.

Номер слайду 5

Працюємо з картою. Яким кольором на карті позначено Слобожанщину?В якому напрямку від Гетьманщини розташований регіон?

Номер слайду 6

Пригадуємо! Що таке колонізація? Чим відрізняється внутрішня колонізація від зовнішньої?Колонізація — заселення і господарське освоєння вільних земель всередині країни (внутрішня колонізація), заснування поселень за межами своєї країни (зовнішня колонізація).

Номер слайду 7

Займанщина – звичаєве право, яке дозволяло володіти або користуватися землею на підставі першого «займу» (захоплення). ПЕРЕДУМОВИ КОЛОНІЗАЦІЇНезаселеність земель у верхів’ях Псла, Ворскли, Сіверського Дінця через набіги татар. Зацікавленість московського уряду у заселенні цих земель для захисту московських кордонів. Складна внутрішня ситуація в Гетьманщині, пов’язана з Національно – визвольною війною та Руїною. Надання московським урядом пільг переселенцям (звільнення від податків за промисли, право займанщини та ін.)

Номер слайду 8

Зі звернення жителів Сумського полку до царя (1705 р.)Наші діди, батьки, брати й родичі та ми самі поприходили з різних гетьманських і задніпрянських міст у [Слобідську] Україну на закликання бєлгородських та курських воєвод, які запевняли нас царськимсловом — не відбирати від нас наших вольностей. Вони веліли селитися там, щоб ми захистили собою московсько-українські міста по Бєлгородській лінії в диких степах на татарських займищах, якими ходили татари під ці міста. І для збільшення населення в цих нових містах велено було нам закликати на життя свою братію — українців. Ми збудували Суми, Суджу, Миропілля, Краснопілля, Білопілля та інші міста, а до них повіти й села. І ми вірою та правдою служили. І тоді, коли татари приходили плюндрувати московсько-українські міста, ми не приставали ні до якої зради. За те пожалувано нас усякими вольностями й дозволено займанщини займати, пасіки і всілякі ґрунти. Заводити та всілякими промислами промишляти без чиншу (податку), за старим українським звичаєм. Працюємо з історичним джерелом. Колективне обговорення. 1. Як формувалося населення Слобожанщини?2. Яку роль відіграли українські поселенці в освоєннімосковсько-татарського прикордоння? 3. Яким було ставлення царської влади до поселенців?

Номер слайду 9

https://app.genial.ly/editor/648c50a518bf0f00183cb2bfІнтерактивний плакат «Слобідська Україна»Перейдіть за посиланням або QR-кодом та дізнайтеся про заснування слобідських міст.

Номер слайду 10

Запитання: Які сучасні міста України було засновано в ІІ пол. ХVІІ ст.?Хто були їх засновниками і першими мешканцями?Як міста отривували свої назви?

Номер слайду 11

Адміністративно – політичний устрій Слобідської України. Територія Слобідської України поділялася на полки і сотні. Посади гетьмана не існувало, не було й генеральної старшини. Кожний полк очолював полковник, що підпорядковувався бєлгородському воєводі та отримував царську жалувану грамоту. Полковників обирали полки, часто пожиттєво, потім це рішення погоджував воєвода та затверджував цар. Нерідко спостерігалося успадкування посади полковників, які були ватажками переселенських груп.

Номер слайду 12

Адміністративно-територіальний устрій

Номер слайду 13

Поміркуйте та порівняйте!1. Що спільного в адміністративно – політичному устрої Гетьманщини та Слобідської України?2. Які особливості мав адміністративно – політичний устрій Слобідської України?

Номер слайду 14

Рефлексія. На уроці я дізнався (лася)… Через окупацію РФ частини території на сході України важливо розуміти…

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника, карту атласу. Для поглиблення знань переглянути відео «Виникнення і розвиток Слобідської України. Пишемо історію» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=NL7 IPr. RLZ78

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коптєва Наталья Василівна
    Чудова презентація! Прекрасний матеріал! Дякую за роботу вчителя!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 червня 2023
Переглядів
940
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку