Презентація "Валентин Чемерис "Вітька + Галя, або Повість про перше кохання"

Про матеріал
Презентація для першого уроку вивчення творчості В.Чемериса, оскільки містить біографічні відомості про автора, теоретичний матеріал та загальні відомості про повість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валентин Чемерис «Вітька плюс Галя, або Повість про перше кохання»

Номер слайду 2

Валентин Лукич Чемерис народився 8 липня 1936 року у селі Заїчинці Семенівському районі Полтавської області. Після завершення школи вступив до  літературного інституту ім. О. М. Горького у Москві, після завершення якого, повертається на Україну та починає працювати на підприємствах Придніпров’я, в редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві «Промінь».

Номер слайду 3

Творчий шлях Валентин Чемерис розпочав у 1959 році, а перша друкована збірка  гуморесок «Хто на току, а хто на боку» зʼявилася друком у 1962 році. З 1989 по 1993 рік Валентин Чемерис очолював Дніпропетровську організацію Спілки письменників України, після – працював в Адміністрації Президента України головним консультантом Президента з питань літератури. А з 1996 року був на посаді секретаря Національної Спілки письменників України, членом її Президії і Вищої Ради.

Номер слайду 4

Творчий доробок Валентина Чемериса надзвичайно великий. Літературних світів цього письменника можна виділити цілих пʼять:

Номер слайду 5

Світ перший –  історичний –  романи, повісті, оповідання письменника історичної тематики, зокрема серія книг «Історія України в романах», романи «Ольвія», «Фортеця на Борисфені», «Смерть Атея», за яку був удостоєний літературної премія ім. Д.І. Яворницького,  «Генерали імперії», «Ордер на любов» тощо.

Номер слайду 6

Світ другий – детективно-пригодницькі книги:  «Убивство на хуторі біля Диканьки», «Тайна Агати Крісті», «Таємнича пригода на Орілі» та інші.

Номер слайду 7

Світ третій – фантастика: роман «Приречені на щастя», «Білий корал детективу», «Феномен Фенікса» тощо.

Номер слайду 8

Світ четвертий – соціальні твори:  «Сини змієногої богині», «Президент», «Голгофа українського православ’я».

Номер слайду 9

І  нарешті  світ п’ятий – сатира та гумор. Серед книг цього жанру  можна виділити такі як «Царська охота»,  «Вибори таємного агента», «Вітька+Галя, або Повість про перше кохання», той твір, який ми будемо розглядати.

Номер слайду 10

Помер Валентин Чемерис 4 грудня 2016 року у Києві. Причиною смерті була власне не старість, хоча на той момент йому було вже 80 років, а безжальна онкологія, боротьба з якою тривала цілих 10 років. Після смерті письменника у 2018 році у видавництві «Фоліо» був виданий автобіографічний роман «Ще я, так званий Чемерисом».

Номер слайду 11

Теорія літератури. Гумор – доброзичливий сміх, спрямований на розкриття певних вад людського характеру або недоладностей у життя людей. Сатира – різке осміювання, критика всього негативного. Об’єкт висміювання часто малюється у перебільшено смішному вигляд

Номер слайду 12

«Вітька + Галя…» — це гумористичний твір про пригоди 14-річних друзів Віті Горобця, Федька Котигорошка і Галі Козачок — мешканців села Великі Чаплі. Цей твір автобіографічний, тому що автор розповів про своє перше кохання, а Вітя Горобець — це він, Валентин Чемерис, бо в дитинстві його часто називали «Вально» або «Вітько». Імен друзів письменник теж не змінював: Федько і Галя Козачок реальні особи, з яких він писав своїх героїв.

Номер слайду 13

Пригадай. Жанр — гумористична повість. Повість — великий розповідний прозовий твір, у якому широко змальовано життя одного або кількох героїв протягом тривалого або важливого за подіями проміжку часу. Ознаки повісті:  прозова мова;  великий обсяг;  декілька або багато героїв;  розповідь про події протягом тривалого або важливого за подіями проміжку часу.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати презентацію. У підручнику О. Авраменка читати, переказувати с. 208-219.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горбатюк Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Нестеренко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
10720
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку