Презентація "Валер'ян Підмогильний, роман "Місто". Світовий мотив підкорення людиною міста , самоутвердження ,інтерпритовані на національному матеріалі"

Про матеріал
Презентація до другого з трьох уроків вичення творчості Валер'яна Підмогильного "Валер'ян Підмогильний, роман "Місто". Світовий мотив підкорення людиною міста , самоутвердження ,інтерпритовані на національному матеріалі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світовий мотив підкорення людиною міста, самоутвердження, інтерпритовані на національному матеріалі в романі Валер’яна Підмогильного «Місто»

Номер слайду 2

“Місто” – модерний (франц. мoderne – новітній, сучасний) роман – перший урбаністичний роман в українській літературі «Написав «Місто», бо люблю місто і не мислю поза ним ні себе, ні своєї роботи. Написав ще й тому, щоб наблизити, в міру змоги, місто до української психіки, щоб сконцентрувати його в ній. І коли мені частина критики закидає «хуторянську ворожість» до міста, то я собі можу закинути тільки невдячність проти села. Але занадто вже довго жили ми під стріхами, щоб лишатись романтиками їх».

Номер слайду 3

Психологізм — заглибленість у творі в душу персонажів, їх психологію.У психологічному творі увага автора переноситься із зовнішнього (подієвого) сюжету на внутрішній (психологічний), він відслідковує всі порухи душі своїх героїв, намагається розкрити їх роздуми й мотивацію вчинків, показати нелегкий шлях внутрішніх колізій. Психологізм почав входити в літературу в добу реалізму з його аналітичністю, а в час модернізму  він набув популярності. Екзистенціалізм – напрям філософії, що досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі.

Номер слайду 4

Урбаністика – це твори мистецтва, які зображують місто, його життя та мешканців, до того ж «міськими очима». Урбаністичний (міський) роман.

Номер слайду 5

Маргінал  1.Той, хто втратив колишні соціальні зв’язки і не пристосувався до нових умов життя. 2. Провінціал. Маргінальність — характеристика образу героя, що перебуває «на межі» між двома станами. Герой-маргінал зазвичай — виходець з нижчого класу, який намагається завоювати вищі сфери суспільства, піднятися по драбині успіху. У 1920-их роках тисячі Степанів, Надійок, Левків, Борисів із занедбаного українського села потягнулися до міської культури, цивілізації, тобто добровільно стали на шлях поступу й пошуку.

Номер слайду 6

Тема твору Зображення людини в новому для неї середовищі, змалювання її почуттів, переживань. Еволюція світогляду під впливом зовнішніх факторів.

Номер слайду 7

Київ у романі Валер’яна Підмогильного «Місто»

Номер слайду 8

Автор описує молодь, яка на початку 20-х років тисячами потягнулась у міста з бажанням «вийти в люди».

Номер слайду 9

Костюк вважав :«Твір Підмогильного – роман про Київ».

Номер слайду 10

Міський «інтер’єр»

Номер слайду 11

Видатні пам’ятки згадані у творі «…Опинившись десь біля парку , він зайшов і сів на крайню лавочку. Трохи згодом ,озирнувшись,він його пізнав – це був Золотоворітський сквер з двома обгородженими купами розваленого каменю, що й дали йому назву…»

Номер слайду 12

Видатні пам’ятники згадані у творі «… і все приємно тішило йому очі- стара дзвіниця Софії,трамваї й хвиляста вулиця…»

Номер слайду 13

Вулиці Києва 20-х років

Номер слайду 14

Літературний Київ Мистецьке життя триває в різних формах: це й літературні вечори, і дискусії; навіть розмови літераторів у редакції творять мистецьку атмосферу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
2878
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку