Презентація "Василь Стус"

Про матеріал

Матеріал призначений для опрацювання творчості поета-шістдесятника Василя Стуса. У презентації використано відео. 11 клас (профіль). Підручник "Українська література" О. Борзенко, О. Лобусова

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приклад великої мужності й сили духу («На колимським морозі», «Пам’яті Алли Горської»). Василь Стус

Номер слайду 2

Про вірш «На колимськім морозі калина…» (відео)

Номер слайду 3

Аналіз вірша "На колимськім морозі калина"Тема вірша : роздуми ліричного героя про долю окремої людини, цілого народу і своєї Батьківщини. Ідея вірша : роздуми про те, як боляче чекати смерті на чужині і яке швидкоплинне людське життя. Ліричний герой : у далекому краю герой думає про рідну землю, навколишній світ лише пригнічує його і підсилює почуття самотності, тому тут автор починає думати про близьку смерть. 

Номер слайду 4

Образи-символи : цвіт калини - руді сльози, сльози крові, Україна повстає величним собором з мідними дзвонами; тінь на стіні - спогади про Батьківщину; сонце, простір, сніг - символи щастя, волі і чистоти; ведмежий барліг - метафоричний образ серця потрапленого у в'язницю;самотні дерева, олень - це символ туги, самотності; імла - символ неясності, майбутнього. Поетичний висновок: "зійшлися кінці і начала" символізує швидкоплинність людського життя. Аналіз вірша "На колимськім морозі калина"

Номер слайду 5

Художні засобиепітети ("колимський мороз", "руді сльози")метафори ("собор дзвінкий",  "зацвітає...слізьми")неологізм „осонцена днина”Контраст: калина асоціюється з теплотою, радістю, бо викликає зорові відчуття яскравого кольору, але наступні метафора і епітет „зацвітає рудими слізьми” одразу перекреслюють ці відчуття – тут, у холодній тюремній чужині, ягоди калини схожі на сльози (метафора будується на уподібненні за формою), і то вони „руді” (цим кольором підкреслюється умирання, біль, туга, рудою є закипіла кров).

Номер слайду 6

Вона була «душею шістдесятництва» і її вбили. Алла Горська, українська художниця-шістдесятниця, правозахисниця. Вона спершу не знала української мови, а оволоділа нею із власного бажання вже дорослою. Вона творила монументальні полотна, а радянська влада їх нищила, як «ідейно ворожі». За нею постійно стежили агенти КДБ, а вона кепкувала зі «шпиків» і вітала усіх звільнених із таборів політв’язнів. Алла Горська – українська художниця-шістдесятниця, товаришка Василя Стуса, Євгена Сверстюка, родини Світличних, В’ячеслава Чорновола. Вона не визнавала обмежень у творчості, свободі слова і думки.

Номер слайду 7

Про Аллу Горську (відео)

Номер слайду 8

«Пам’яті Алли Горської»Ярій, душе. Ярій, а не ридай. У білій стужі сонце України. А ти шукай — червону тінь калинина чорних водах — тінь її шукай,де жменька нас. Малесенька шопталише для молитов і сподівання. Усім нам смерть судилася зарання,бо калинова кров — така ж крута,вона така ж терпка, як в наших жилах. У сивій завірюсі голосіньці грона болю, що падуть в глибінь,безсмертною бідою окошились.

Номер слайду 9

Монументальне життя Алли Горської Заборонені СРСР, знищені росією. Жінка-птаха. Вітраж Дерево життя

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
2915
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку