Презентація Важілі в тілі людини

Про матеріал
Систему опорно-рухового апарату людини оцінюють як систему важелів. Де важільними механізмами є майже всі кості, що вільно рухаються. Це кістки кінцівок, фаланги пальців, череп, нижня щелепа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАЖІЛІ В ТІЛІ ЛЮДИНИ ВАЖІЛІ В ТІЛІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Систему опорно-рухового апарату людини оцінюють як систему важелів. Де важільними механізмами є майже всі кості, що вільно рухаються. Це кістки кінцівок, фаланги пальців, череп, нижня щелепа.

Номер слайду 3

Рухи кісток підпорядковані законам механіки, і їх можна розглядати як рухи важелів. У кожному важелі є два плеча. До одного з них прикладається сила маси тіла, до другого – сила м’язової тяги. Тому перше плече дістало назву плеча сили маси тіла, а друге – сили м’язової тяги.

Номер слайду 4

Як і в механіці, в живому організмі ми спостерігаємо важелі першого й другого роду. Важелі першого роду двоплечі, сила маси тіла й сила м'язової тяги спрямовані в один бік (униз). Прикладом важеля першого роду може служити з'єднання голови з хребтом. Плечі важеля розташовані по обидва боки від суглоба. На переднє плече важеля діє сила ваги лицевої частини голови, а на заднє –сила м'язів шиї, голови, спини, які прикріплюються до потиличної кістки. Голова перебуває у вертикальному положенні (рівновазі) завдяки рівності моментів сили маси тіла й сили м'язової тяги важеля (черепа). Фактично сила потиличних м'язів і зрівноважує масу голови. Тому важіль першого роду ще називають важелем рівноваги, або спокою. Прикладом важеля рівноваги може служити й таз.

Номер слайду 5

Важіль другого роду теж двоплечий, але в ньому сила маси тіла діє вниз, а сила м'язової маси – вгору. Важіль другого роду підрозділяється на важіль швидкості і важіль сили. Важіль швидкості характеризується тим, що плече сили м'язової тяги менше, ніж плече сили тяжіння, так як сила м'язової тяги прикладена поблизу осі обертання. Це дозволяє програючи в підйомній силі, вигравати в швидкості і амплітуді рухів. Прикладом такого важеля є ліктьовий суглоб. Важіль сили має виграш в силі, але програє в швидкості і амплітуді рухів. Це відбувається внаслідок того, що плече сили м'язової тяги більше плеча сили тяжіння. Прикладом важеля сили може служити стопа.

Номер слайду 6

Довжина кінцівок і їх ланок (важелів) в спортивній практиці визначають індивідуальні особливості техніки виконання спортивних прийомів. Так, наприклад, борці з короткими кінцівками легше виконують прийоми, котрі долають силу противника. Борці з довгими кінцівками легше виконують прийоми, пов'язані з моментом скручування, згинання.

Номер слайду 7

Важільний пристрій рухового апарата дає людині можливість виконувати далекі кидки, сильні удари і т.п. Але ніщо на світі даром не дається. Ми виграємо у швидкості і потужності руху ціною збільшення сили м'язового скорочення. Наприклад, для того щоб, згинаючи руку в ліктьовому суглобі, переміщати вантаж масою 1 кг (тобто із силою ваги 10 Н), двоголовий м'яз плеча повинен розвинути силу 100-200 Н.

Номер слайду 8

\

pptx
Додав(-ла)
Царенко Максим
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
14 травня 2021
Переглядів
9292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку