Презентація "Великдень"

Про матеріал
Нехай передзвін церковних дзвонів нагадає тобі, що крім трудових і сірих буднів бувають на світі такі чудеса, як Воскресіння Ісуса Христа. Я вітаю вас з Великоднем, нехай це свято подарує вам натхнення, і допоможе розфарбувати твоє життя! Христос Воскрес!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світле свято Великодня«Писанкові кольори»Підготувала: Богатирьова Олена Сергіївна

Номер слайду 2

Кожен народ має чим пишатися у своїй історії. І найго­ловніша гордість будь-якого народу — це його мистецтво. За весь період іс­нування людства кожна нація створила щось своє — неповторне і незрівнян­не. Наприклад, у японців — це нецке, у франції – квітка лілії, українці таким символом можуть вважати писанку. Сьогодні, порушуючи питання духовності в нашому суспільстві, давай­те поговоримо про одне з найважливіших свят весняного циклу — Велик­день. Відтворимо звичаї й обряди цього свята, дослідимо його історію писанкарства та спробуємо виготовити власну писанку.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія свята Великдень — найурочистіше свято православної церкви, воно відзна¬чається після того, як місяць уперше весною показав світові своє повне обличчя. На цю пору колись припадали весняні урочистості стародавніх слов'ян, під час яких вони вітали сонце і поминали предків. Сонце повер¬тало на літо, продовжуючи день,— воскресала природа, а з нею і Син Бо¬жий, Ісус Христос. Неможливо уявити Великдень без пшеничного великоднього хліба, який українці називають «паскою» або «бабою». В Україні відомо до півсо¬тні різновидів пасок. У старовину часто пекли білі, жовті і чорні паски. Білі призначалися покійникам і повітрю, жовті — сонцю й небу, чорні — людям і родючій землі.— Давайте звернемось до пасхальних традицій різних народів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Великодні традиціїНа Заході обов'язковий пасхальний персонаж — кролик, символ родю­чості. У багатьох країнах пасхальний кролик напередодні свята прихо­дить до дітей, які добре себе поводили, і підкидає у гнізда кольорові яйця. Гніздо або кошик треба приготувати заздалегідь і сховати у затишному місці. У Німеччині великодній кролик ховає у саду подарунки для дітей, а дітлахи на Великдень із задоволенням шукають сюрпризи!• В Україні символами Великодня є писанки. Це символізує весняне відрод­ження природи, зародження життя, продовження роду. Великодній звичай христосатися й одаровувати один одного фарбовани­ми яйцями походить з апостольських часів. Радісне великоднє привітаннями перейняли в учнів Христових, які ненароком дізналися про Воскресін­ня його, і тоді вони радісно питали один одного: «Христос воскресе?» і від­повідали: «Воістину воскресе!» Взаємне чмокання — в пам'ять прощення, вираження любові.

Номер слайду 7

Звичай дарувати яйця існував у глибокій давнині, задовго до Різдва Христового. У античному світі дарували яйця на знак привітання на день народ­ження, на Новий рік з побажанням благополуччя. У іудеїв і язичників було прийнято, приходячи до поважної персони, приносити їй щось у подару­нок на знак поваги. Люди багаті приносили золото і прикраси, бідні — яйця домашніх птахів, плоди. Саме цей простий іудейський звичай і виконала рівноапостольна Марія Магдалина, проповідуючи про Воскресіння Христове, коли прийшла до рим­ського імператора Тиберія. Вона подала йому яйце зі словами «Христос Воскресе!». Імператор за­сумнівався у можливості для смертного воскреснуть з мертвих: «У це так. важко повірити, як в те, що біле яйце може стати червоним!» І в ту ж мить біле яйце стало червоним!З того часу існує традиція фарбувати яйця на Великдень і дарувати їх. І це не випадково, оскільки яйце у світобаченні древніх символізувало Всесвіт. У християнстві яйце набуло нового символічного значення: червоне яйце — символ Воскресіння, символ Великодня. Як із яйця виникло жит­тя, так світ наново народився через Воскресіння Христове.

Номер слайду 8

Великдень — це не тільки радісне свято воскресіння, а ще свято доброти, милосердя, всепрощення. Саме тому воно знайшло відображення у творчості великих художників. Усім відомі картини Леонардо да Вінчі, а також Поста­ва Доре, чудові ілюстрації якого ми бачили у «Біблії для дітей»."Благовіщення" - картина ранньої епохи творчості Леонардо, і одна з найяскравіших. В основі лежить біблійний сюжет: архангел Гаврило каже Діві Марії, що вона чудесним чином народить Божого Сина, чиє панування ніколи не закінчиться. Цей сюжет був досить популярним на той час. Цікавий факт про картину: раніше вона приписувалася багатьом художникам, але лише в 1869 Карл Едуард фон Ліпхарт визнав її роботою юного Леонардо.

Номер слайду 9

"Мадонну з гвоздикою" ще називають "Мадонною з вазою" або "Богородицею з квіткою". Спочатку вважалося, що ця картина була створена Андреа дель Верроккьо, але знавці мистецтва сходяться на думці, що це робота Леонардо. Радимо придивитися краще: волосся Марії, положення лівої руки, одяг і навіть квіти схожі на елементи картини «Благовіщення». До речі, червона гвоздика тут є символом крові та пристрасті. Картина «Хрещення Христа» написана не лише Леонардо да Вінчі, а й його вчителем Андреа дель Верроккіо. Але саме з цією картиною пов'язана досить цікава легенда: дель Верроккіо, побачивши талант свого учня в «Хрещенні», був настільки вражений, що вирішив після цього залишити живопис.

Номер слайду 10

«Мадонна з веретеном» – досить відома і скандальна картина, за різними джерелами належить чи Леонардо да Вінчі, чи комусь із його учнів. У чому суть дискусій? Існує версія, що художник тільки-но почав писати картину, а закінчили її його учні Амброджо де Предісом, Бернардіно де Конст або Больтраффіо, що, до речі, може бути достовірно. Деякі експерти також вважають, що оригінал не в Шотландії, а в приватній колекції в Нью-Йорку. Основний символ картини – веретено (символ долі) у вигляді хреста. Маленький Ісус тримає в руках веретено – це символізує прийняття місії, яку він приготовив. Тим часом Марія сповнена смутку – вона боїться за сина.  

Номер слайду 11

ТАЄМНА ВЕЧЕРЯ

Номер слайду 12

Леона́рдо да Ві́нчі«Таємна вечеря»

Номер слайду 13

У невеликому прикарпатському місті Коломия, що на Івано-Франківщині, розташовано унікальний, єдиний у світі музей «Писанки», в якому зібрано більше 12 тис. писанок з різних країн світу. Музей «Писанка» — унікальна споруда у вигляді яйця заввишки 13 мет­рів з каменя і бетону, з кольористим фасадом, оформленим в гуцульських традиціях. Перший музей «Писанка» було створено у 1987 році. Музей писанки став культовим місцем України. Музей приймає 135 тис. відвідувачів на рік. Збереження писанки — справжнє мистецтво. В 1973 році коломийчанка Марія Боледзюк, художник-реставратор музею, винайшла унікальний спосіб обробки внутрішньої поверхні яйця, який сьогодні як найнадійні­ший використовується усіма реставраторами. Звичай писати писанки існував ще у поганські часи, а з середини IVстоліт­тя церква ввела обряд освячення яєць. Традиція фарбувати і розписувати яйця до Великодня є у багатьох на­родів, але тільки в Україні вона набула особливого змісту.

Номер слайду 14

Кожний колір є символом. Жовтий — символ місяця, зірок, це колір хлібного лану, жита, життя. Блакитний — уособлення неба, вітру, здоров'я. Зелений — колір весни, воскресіння природи, надії, радості буття. Червоний — вогонь небесний, колір життя, колір крові, колір дня, радість життя й любові. Коричневий — земля-матір. Чорний - пов'язується з богом потойбічного світу, це дух померлих, пам'яті про них, про своє коріння. Білий — пошана духів4—5 кольорів одночасно — родинне щастя, мир, любов.

Номер слайду 15

У процесі розвитку культури людства виникали різні способи письма, тобто графічної фіксації інформації. Це могло бути піктографічне письмо, коли думка висловлювалась за допомогою ряду малюнків, що пояснювали конкретну дію. З часом вони почали відігравати роль знаків, що передава­ли певні поняття: дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних малюнків.

Номер слайду 16

Хрест — символ Всесвіту, 4 сторін світу. Тригір — символ порядку. Цяточки — небесні світила, сльози матері Ісуса. Півень — охоронець дому.«Божа ручка» — рука — символ влади, дарували тим кого любили (Бу­ковина).«Хмелик» — символізує довголіття, дарували з побажанням здоров'я (Полтавщина).«Ромб» — символізує засіяне, зоране поле. Дарували господарям.«Зірка» — писанка із зображенням сонця. Символ життя. Дарували жін­кам, батькам (Центральна Галичина).«Сороки» — птахи — символ пробудження природи. Дарували всім (Пол­тавщина).«Три листи» — трійця є знаком триєдності світобудови. Дарували хре­щеним батькам (Київщина).«Трав'янці» — писанки із зображенням квітів, дарували малечі (Чернігів­щина).«Сосна» — символ здоров'я, витривалості. Дарували хворим, з побажан­ням здоров'я.«Дуб» — символ сили, захисту, божої справедливості. Дарували чолові­кам.«Риби» — символ води, життя, щастя, здоров'я. Дарували із побажан­ням добробуту (Південне Поділля).«Олені» — олень — символ благородності, довголіття. Дарували чолові­кам (Гуцульщина).

Номер слайду 17

Майстерня подарунків на пам'ять

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Використані джерела https://www.youtube.com/ https://jyvopys.com/https://www.google.com/ https://starylev.com.ua/https://etnoxata.com.ua/Дитяча Біблія, Любляна, Словенія, 1990 Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник.—2-е вид.- К.: Либідь, 1994.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

pptx
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку