Презентація "Верхньосілезький вугільний басейн"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку, що стисло та цікаво розповість про "Верхньосілезький вугільний басейн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Верхньосілезький вугільний басейн. Глазков Владислав

Номер слайду 2

Верхньосілезький вугільний басейн є в історичному регіоні Верхня Сілезія та Заглеб’є Домбровське на півдні Польщі, у верхів’ях Вісли і Одеру, а також частково в Мораво-Сілезькому краю в Чехії на Верхньосілезькій низовині, обрамлений Судецькими та Свєнтокширськими горами на площі близько 6500 км²., з них бл. 1000 км² припадає на його півд. Частину в Чехії, що має назву Остравсько-Карвинський басейн.

Номер слайду 3

Загальні запаси вугілля в бас. До глиб. 1000 м — 100 млрд т. Вугленосні відклади ниж. І сер. Карбону виповнюють велику мульду. У вугленосній товщі знаходиться понад 450 вугільних пластів та прошарків, з них до 200 потужністю понад 0,5 м. Вугілля гумусове, однорідного петрографічного складу. Теплота згоряння 26-30 МДж/кг. Річний видобуток підземним способом близько 175 млн т.

Номер слайду 4

З розвіданих запасів кам’яного вугілля близько 67% складає енергетичне, інші – коксівне вугілля. Вугільні пласти залягають у відкладах верхнього карбону. Потужність вугленосної товщі Верхньосілезького басейну 6,0-2,5 км. Розвідано декілька сотень пластів вугілля, найбільш потужні з них до 20 м. На заході вугільна товща зім’ята в дисгармонійні, а в іншій частині басейну в пологі складки, ускладнені численними скидами і зсувами. Потужність вугленосної товщі Верхньосілезького басейну понад 1,5 км. Вона містить декілька десятків пластів вугілля, переважають пласти потужністю 1,2-1,5 м, близько 50% коксівного вугілля. Умови залягання складні.

Номер слайду 5

Видобуток ведеться підземним способом. Розробка вугілля ведеться в основному в Рибницько-Глівіцькому та Центральному пром. Районах, де вугілля високоякісних марок ГЖ, Ж і К. В Краківському районі — вугілля марок Д та Г. Вугілля переважно малозольне — 3-8 %. Газовміст малий. На Верхньосілезький вугільний басейн припадає 98 % загального видобутку вугілля в Польщі. Окрім вугілля, Верхня Сілезія також містить ряд інших. Піддаються обробці ресурсів (метан, кадмій, свинець, срібло та цинк). Ресурси вугілля на глибині до 1000 метрів – близько 70 мільярдів тонн

Номер слайду 6

КІНЕЦЬ ПРЕЗЕНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

pptx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
2768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку