Презентація "Ви їли яблука з моєї України?"

Про матеріал
В презентації міститься інформація, яка дасть можливість здобувачам освіти розширитисвої знання про яблука та їх значення для людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

21 жовтня - всесвітній день яблук«Ви їли яблука з моєї України?» ПІДГОТУВАЛА БІБЛІОТЕКАР НОВОПСКОВСЬКОГО ПАЛ СКОВОРОДКА НАДІЯ ОЛЕКСІЇВНА

Номер слайду 2

Мета: вчити вибирати корисну для здоров’я їжу; актуалізувати знання здобувачів освіти про яблука та їх значення для людини; розвивати прагнення бути здоровим; закріпити знання про взаємозв’язок людини з природним оточенням; виховувати естетичний смак; гарний настрій; дбайливо ставитись до свого здоров’я та сприяти згуртованості колективу.

Номер слайду 3

У календарі незвичайних дат 21 жовтня відзначається як Всесвітній день яблук. З давніх-давен яблука в Україні цінують не тільки за красу і смак, але й за цілющі властивості. У міфології та літературі яблука займають неабияке місце. 

Номер слайду 4

Учені виявили батьківщину всіх сортів яблук. На думку дослідників, яблуні були одомашнені приблизно 4 тис. років тому. Згідно з давніми грецькими хроніками, ці фрукти були одомашнені самим Олександром Македонським, який привіз їх із Согдіани, провінції Перської імперії. Це були перші саджанці карликових яблунь. Своєю чергою, сучасний генетичний і видовий аналіз вказує на дві можливі прабатьківщини яблук — Туреччину та Центральну Азію. 

Номер слайду 5

Яблука — найпоширеніший і добре знайомий нам з дитинства фрукт. Дієтологи кажуть: яблука містять велику кількість необхідних нашому організму пектинів, які виводять з організму токсини. Крім цього, в яблуках міститься клітковина, яка нормалізує роботу кишечнику. А органічні кислоти зміцнюють судини та попереджають утворення оксалатних каменів (що не зазнають розчинення та дробління) у нирках. Флавоноїди та поліфеноли, що містяться в яблуках, оздоровлюють організм і впливають на його окислювальні процеси. Також поліфенол покращує кровообіг і перешкоджає виникненню захворювань серцево-судинної системи та підвищує імунітет.

Номер слайду 6

Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.

Номер слайду 7

Цікаві факти про яблука. Яблука знижують рівень холестерину. Завдяки двом ключовим компонентам, пектину (тип клітковини) і полифенолу (потужний антиоксидант), яблука знижують рівень холестерину в крові і запобігають процесу окислення поганого холестерину. До речі, в яблучній шкірці міститься в кілька разів більше цих корисних речовин, ніж у м’якоті. Яблука запобігають раку. Дослідження довели, що деякі компоненти цього соковитого фрукту запобігають утворенню ракових клітин. Для цього також необхідно вживати яблука зі шкіркою. Яблука сприяють мозковій діяльності. Вони сприяють виробленню ацетилхоліну, хімічної речовини, що служить передавачем імпульсів між нервовими клітинами. Також вважається, що вони добре впливають на пам’ять і навіть здатні запобігати хворобі Альцгеймера. Знімати шкірку з яблук не надто корисно. Справа в тому, що саме в ній міститься корисна для нашого організму клітковина (дві третини) і антиоксиданти.

Номер слайду 8

Всі, хто коли-небудь варив компот з яблук, помічали, що яблука спочатку спливають, а потім тонуть. При цьому самі яблука не втрачають своєї форми, а лише трохи розварюються у киплячій воді. Це відбувається тому, що коли вода починає нагріватися і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність. Коли компот вже майже готовий, внутрішня структура яблук руйнується, хоч їхня форма залишається практично незмінена. Повітря, яке містилось всередині, заміщується молекулами води і яблука тонуть на дно посудини.

Номер слайду 9

ЯБЛУКА В КУЛІНАРІЇДоступність в приготуванні зробили яблука однією із найсмачніших і улюблених начинок для випічки у багатьох народів світу. Пиріжки, пироги і штруделя стали візитною карткою української, угорської, чеської та німецької кухні. А вміст в них пектину, дозволяє виготовляти ніжний мармелад і смачну пастилу в багатьох країнах Сходу і Європи.

Номер слайду 10

1. «Яблуко від яблуні недалеко падає»2. «Червоно на вигляд, та сидить черв'як»3. «Рум'яне яблуко само себе хвалить» 4. «Не виростиш яблуню – не з'їси яблука»5. «Гниле яблуко сусідні псує»6. «Кисла яблуня солодке яблуко не вродить»Українські прислів'я та приказки про яблуко

Номер слайду 11

19 серпня в Україні православні християни святкують Яблучний Спас, який символізує завершення літа та настання осені: «Яблучний Спас – пішло літо від нас».

Номер слайду 12

Пам’ятайте: одне яблуко в день зробить вашого лікаря безробітним (англійська приказка).

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
20 жовтня 2020
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку