Презентація "Вибір є! Палити чи НІ?" методологічна культура вчителя

Про матеріал
Презентація "Вибір є! Палити чи НІ?" для ток – шоу для 10-11 класів. Позакласний виовний захід з біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вибір є!Палити чи НІ?Ток – шоу для 10-11 класів

Номер слайду 2

Тютюнова статистика України. В Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок. Серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат; 70 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння.31 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань. Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни. Україна посідає 17 місце в списку країн - лідерів за кількістю курців. Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців. Кожен дванадцятий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 9 років.

Номер слайду 3

Тютюнова статистика підлітків8 – 11 класи ( 72 опитаних учнів ){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Питання. Так. НіВсеодно1. Чи знаєте ви, що паління шкодить здоров'ю? 72--2. Чи палили ви хоч раз у житті?3240-3. Чи хотіли б ви, щоб ваша дівчина (чи хлопець) палили?56254. Чи хотіли б ви, щоб ваша майбутня дружина (чи чоловік) палили?4626

Номер слайду 4

Чинники тютюнопаління(72 опитаних учнів){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Чинники Кількість 1. Цікавість132. Стрес53. По-приколу24. Особисті проблеми25. На спір16. За компанію17. Релаксація18. Подобається смак19. Незнаю84010. Просто так

Номер слайду 5

Кинути курити легко. Я сам кидав разів сто. Марк Твен. Думки відомих людей про тютюнопаління. Сигарета – з одного боку вуглинка, з іншого – дурень. Бернард Шоу. Цигарка - найкраще болезаспокійливе. Разом із димом вдихаєш смуток. Починаєш курити, щоб довести, що ти чоловік. Потім намагаєшся кинути палити, щоб довести, що ти чоловік. Жорж Сіменон. Тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації. Оноре де Бальзак

Номер слайду 6

Відкриття тютюну. В 1492 році під час експедиції до Америки Христофор Колумб висадившись на острові Гаунангані, названому ними Сан-Сальвадор, побачив тютюн. Першовідкривачі з подивом спостерігали як місцеві жителі втягували в себе дим із тліючих листків якоїсь рослини, а також — як жують і проковтують його. Аборигени називали згортки висушеного листя «табако» і «сигаро»Христофор Колумб

Номер слайду 7

Трубка миру індіанців. Колумб привіз тютюн до іспанського королівського двору, де рослину довгий час вирощували як декоративну.

Номер слайду 8

Жан Ніко. Французький посол у Португалії Жан Ніко Вільман привіз з Іспанії нюхальний тютюн у Париж. Жан Ніко французькій королеві Катерині Медичі запропонував тютюн як лікарський засіб від головного болю (саме звідси виникло слово «нікотин»). Нюхальний тютюн швидко входить в моду.

Номер слайду 9

У 1680 році король Франції Людовик XIV видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася виключно аптекарям. В Англії в XVI столітті курцям відрубували голови і виставляли їх на площі з люльками в роті. У Персії - виривали ніздрі. В Італії вживання тютюну вважалося диявольською звичкою і курців відлучали від Церкви. Тютюнозалежність. Людовик ХІV Король Франції

Номер слайду 10

Боротьба з тютюнопалінням

Номер слайду 11

Амністію для тютюну ввів цар Петро I після поїздки до Голландії, де він пристрастився до куріння. Відтоді справа вирощування тютюну стала державною і оскарженню не підлягала. У 1717 році з указу Петра І збудовано в Охтирці (Харківщина) першу в Україні ( і в Російській Імперії) тютюнову фабрику, що мала плантації найкращих сортів тютюну (50 га). В Україні площа під тютюном постійно зростала: з 550 га у 1727 до 22 000 га у 1860. Це були переважно плантації великих землевласників, але тютюн вирощували також селяни, козаки, купці. Поширення тютюну

Номер слайду 12

Тютюн – рослина родини Пасльонові

Номер слайду 13

Тютюнопаління – це вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Склад тютюнового диму

Номер слайду 14

Тліюча цигарка більш небезпечна для життя людини, ніж звичайний тютюн. Тліючу цигарку можна порівняти з фабрикою, що виробляє більше 4 тисяч різних хімічних сполук і жодне з них не дає користі здоров’ю. Дим містить нікотин, чадний газ, аміак, синильну кислоту, ціаністий водень, ацетон і велику кількість канцерогенних речовин, що спричиняють утворення злоякісних пухлин. Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, що призводить до погіршення кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців - початківців паморочиться голова. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається.

Номер слайду 15

Тютюн та вітаміни. Одна викурена цигарка нейтралізує в організмі людини двадцять п'ять міліграмів вітамінів (стільки їх міститься в одному апельсині).

Номер слайду 16

Вплив тютюну на емаль зубів. Зуби курця. Зуби людини, що не курить

Номер слайду 17

Захворювання дихальної системи: трахеїт, бронхіт, пневмонія, туберкульоз. Легені курця. Легені здорової людини

Номер слайду 18

Тютюнопаління значно впливає на якість життя:діти, які починають курити з 8-10 річного віку, не доживуть до межі середньої тривалості життя в середньому на 6-8 років;35-річна жінка, що палить, проживе на 5 років менше за ту, яка не має такої звички;35-річний курець проживе на 7 років менше, ніж чоловік, який не палить.

Номер слайду 19

Нікотинова залежність має три стадії:перша стадія епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи;друга стадія - постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети;третя стадія-постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне. Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах. Токсичне руйнування організму.

Номер слайду 20

Кинути палити можна!Наукові дослідження показали, що 70% курців за бажанням можуть за допомогою вольового зусилля кинути палити, оскільки у них немає сильної фізіологічної потреби в тютюні. А ось 5 – 10% застарілих курців дійсно потребують допомоги лікарів.

Номер слайду 21

Пасивне паління. Пасивне паління – це мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, який курець видихає під час куріння. Значної шкоди завдає «пасивне паління», коли людина, що не палить, вдихає повітря, отруєне тютюновим димом. При цьому, небажані наслідки для стану їх здоров’я можуть бути ще гірші, ніж для курців, тому що організм не адаптований до тютюнового диму.

Номер слайду 22

Економіка тютюнопаління. Курці щороку додають у повітря понад 550 тисяч тон чадного газу, 384 тисячі тон аміаку, 108 тисяч тон нікотину, 720 тон синильної кислоти та інші компоненти тютюнового диму. А враховуючи, що під час вирощування тютюн поглинає з ґрунту радіонукліди, то це ще й радіоактивне забруднення.І мільйони недопалків розкиданих повсюди.

Номер слайду 23

Економіка тютюнопаління. Українська економіка втрачає 3,2% ВВП на лікування хвороб, викликаних курінням Згідно з глобальною доповіддю Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національного інституту онкології США "Економічні аспекти тютюну та контролю над тютюном", опублікованою на початку січня 2017 р., щороку світова економіка втрачає понад трильйон доларів через збільшення затрат на медичну допомогу курцям та втрату працездатності. За даними 2000 року в м. Києві палять 650 тисяч чоловіків і 150 тисяч жінок. За даними експертів щорічно ці цифри зростають у середньому на 7-8%. Найбільший відсоток осіб, що палять, припадає на вікові групи 20-29 років (60% чоловіків і 19% жінок) та 30-39 років (57% і 22% відповідно). Жителі нашої країни випалюють на рік приблизно 234 млрд. сигарет. Кількість випалених сигарет на рік 1 пересічного курця складала у 2001 році більше 4300 сигарет, у 2002 4400 сигарет, у 2003 році-4500 сигарет.

Номер слайду 24

Зроби свій вибір!Добробут. Здоров’я. Хвороби через паління

Номер слайду 25

Психологічна служба України рекомендує: Любий друже! Бути здоровою людиною це велике щастя. Навіщо псувати своє здоров'я, залежати від нікотину? Візьми на себе відповідальність за своє майбутнє! Кинути палити може кожен. Для цього слід поставити це за мету. Пам’ятка для учнів1. Протягом кількох днів аналізуйте, коли і чому виникає бажання палити. 2. Під час паління задавайте собі питання: чи приносить це заняття вам задоволення ? 3. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички. 4. Переконайте себе, що куріння шкідливе для вашого здоров'я. 5. Щодня зменшуйте кількість викурених цигарок. 6. Почніть займатись фізичними вправами. 7. У разі виникнення бажання закурити випийте склянку води, з’їжте льодяник, займіться цікавою справою. 8. За день до призначеного дня відмови від паління викуріть удвічі більше цигарок, ніж зазвичай. (Відбудеться перенасичення організму нікотином, і ви відчуєте відразу до цигарок). Кинути палити буде легше. 9. Пам'ятайте: якщо людина викурює в день лише 1 - 2 цигарки, вона вже скорочує своє життя на 4- 6 років. 10. Усвідомте: нікотин - отрута, яка повільно вбиває ваш талант, молодість, працездатність!

Номер слайду 26

Крапля нікотину вбиває…

Номер слайду 27

Під час паління підвищується …Артеріальний тиск

Номер слайду 28

Життя курця після кожної викуреної сигарети зменшується на 10 хвилин

Номер слайду 29

Який орган вражається в курця перш за все?Кровоносні судини. Легені

Номер слайду 30

Чому в у 17 столітті тютюн набув популярності?Розвиток економіки. Оздоровлення людей

Номер слайду 31

В якому слові увічнив своє ім’я Жан Ніко?Нікотин. Табак

Номер слайду 32

Шкідливі речовини цигарок

Номер слайду 33

Хвороба затятих курців?

Номер слайду 34

Що допомагає зберегти і зміцнити здоров’я людей?Спорт. Гіподинамія

Номер слайду 35

Поясніть думку: Чому на думку Оноре де Бальзака тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації? І що потрібно робити, щоб цього не сталося?

Номер слайду 36

Вибір Є!Дотримуватися здорового способу життя. Активно займатися фізичною культурою і спортом. Відмовитися від будь – яких шкідливих звичок, в першу чергу, від куріння. Піклуватися про власне здоров’я, бо воно є найважливішою цінністю суспільства. Думати про майбутнє та своїх нащадків.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Будьте здоровими!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
25 січня 2021
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку