Презентація Види кровотеч. Алгоритм дій при кровотечі

Про матеріал
Презентація до уроку з предмету "Захист України" для 11 класу, з теми "Види кровотеч. Алгоритм дій при кровотечі." Кровотеча є одним з найчастіших ускладнень механічних пошкоджень і однією з основних причин смерті у осередках масових уражень. Від ранньої діагностики і своєчасно наданої допомоги при масивних кровотечах залежить рятування життя постраждалих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види кровотеч. Алгоритм дій при кровотечі.

Номер слайду 2

Кровотеча є одним з найчастіших ускладнень механічних пошкоджень і однією з основних причин смерті у осередках масових уражень. Від ранньої діагностики і своєчасно наданої допомоги при масивних кровотечах залежить рятування життя постраждалих. Неконтрольована кровотеча є причиною номер один серед попереджуваних смертей при травмі. Чим більша кількість людей, що має навички зупинки кровотечі у постраждалого, тим вищі шанси виживаності при пораненні. Ви можете допомогти врятувати життя, якщо знаєте, як зупинити кровотечу, якщо буде поранено людину або вас.

Номер слайду 3

Кровотеча – вихід крові з кровоносних судин при їх пошкодженні або порушенні проникності стінки. Втрата крові викликає в організмі зміни та створює велику загрозу для життя хворого. Причинами кровотечі можуть бути травми тканин, стінок судин, порушення їх проникності, гомеостазу, різні захворювання крові (гемофілія, тромбоцитопенія, лейкемія тощо). Деякі несприятливі фактори зовнішнього середовища можуть підсилювати кровотечу – висока температура, низький атмосферний тиск або зменшувати – холодна вода тощо.

Номер слайду 4

Класифікація кровотеч:І. За анатомічною локалізацією : Артеріальна кровотеча – виникає при ушкодженнях артеріальних кровоносних судин і є найбільш небезпечним видом: смерть може настати через декілька хвилин. Ознакою кровотечі з артерій є яскраво-червона кров, що витікає пульсуючим струменем. При натискуванні на центральний кінець судини кровотеча зупиняється.2. Венозна кровотеча – на відміну від артеріальної, венозна кров витікає рівномірно, повільно і має темно-бордовий колір. При натискуванні на центральний кінець венозної судини кровотеча не зупиняється. При пошкодженні великих венозних судин, особливо в ділянці шиї, смерть може настати внаслідок повітряної емболії (всмоктування повітря в судини). Повітряна пробка (ембол) може перекривати праву половину серця і легеневі артерії. Смерть настає від рефлекторної зупинки серця та паралічу дихального центру.

Номер слайду 5

3. Капілярна кровотеча – кровоточить уся поверхня рани. За забарвленням кров займає середнє положення між артеріальною і венозною. Ця кровотеча особливо небезпечна при гемофілії, захворюваннях печінки або сепсисі, коли спостерігається зниження згортальних властивостей крові. У звичайних умовах капілярна кровотеча зупиняється самостійно.4. Паренхіматозна кровотеча – виникає при травмах і розривах внутрішніх органів (печінки, селезінки, легень, нирок тощо), коли пошкоджуються всі судини (артерії, вени, капіляри). Цей вид кровотечі надзвичайно небезпечний, оскільки пошкоджені судини цих органів не можуть спадатись і скорочуватись через наявність сполучнотканинної строми паренхіматозних органів, а також внаслідок утворення антикоагулянтних речовин при пошкодженні органа.

Номер слайду 6

II. Залежно від швидкості кровотечі й об’єму крововтрат:1. Гостра кровотеча найбільш небезпечна. Швидка втрата протягом години 30 % об’єму циркулюючої крові (ОЦК) веде до гострої анемії, гіпоксії головного мозку і може закінчитися смертю хворого.2. Хронічна кровотеча – крововтрата відбувається повільно та поступово, у зв’язку з чим організм встигає адаптуватися до поступового зменшення ОЦК. При хронічних анеміях організм здатен існувати навіть при дефіциті 70 % еритроцитів чи 30 % плазми.

Номер слайду 7

ІІІ. Залежно від того, залишається кров в порожнині тіла або органу або виливається з тіла, виділяють кровотечу: Внутрішню – кров назовні не виходить, затримуючись всередині: в порожнині черевної, грудної, тазової, суглоба, шлуночках мозку. Небезпечний тип крововтрати, який важко діагностувати і лікувати, оскільки зовнішніх ознак витікання крові немає. Є тільки загальні прояви її втрати та симптоми значного порушення функції органу.2. Зовнішню – кров виливається в зовнішнє середовище, найчастіше причинами такого стану є травми і різні недуги, що вражають окремі органи і системи. Ці кровотечі можуть бути легеневими, матковими, з шкіри і слизових, шлунковими і кишковими, з сечової системи. При цьому видимі виливу крові називають явними, а ті, які відбуваються в порожнистий орган, що сполучається із зовнішнім середовищем – прихованими. Останні можуть виявитися не відразу після початку кровотечі, адже, щоб вийти назовні, наприклад, з довгої травної трубки, крові потрібен час.

Номер слайду 8

Алгоритм дій при кровотечі: Знайдіть джерело кровотечіЗніміть одяг або оголіть рану таким чином, щоб ви повністю могли її бачити. Зробіть огляд та визначте «кровотечу, що загрожує життю»Знімаючи одяг, ви зможете визначити поранення, які можуть бути не помічені одразу.

Номер слайду 9

Якщо у вас немає аптечки: Застосуйте прямий тиск на рану Закрийте рану чистою тканиною і застосуйте прямий тиск обома руками 1. Візьміть будь-яку чисту тканину (напр., сорочку) і закрийте рану 2. Якщо рана велика і глибока, спробуйте “заповнити” рану тканиною 3. Застосуйте прямий тиск обома руками безпосередньо на рану, що є джерелом кровотечі 4. Натискайте якомога сильніше 5. Утримуйте тиск до прибуття медиків

Номер слайду 10

Якщо у вас є аптечка: При кровотечі з кінцівок, що загрожує життю, і якщо турнікет доступний: Накладіть турнікет Затягніть турнікет навколо кінцівки з кровотечою 5-8 см вище поранення (переконайтеся, що турнікет розташовано НЕ на суглобі – за необхідності – розмістити вище суглоба) 2. Потягніть за липку стрічку турнікета якомога сильніше та зафіксуйте вільний кінець 3. Закрутіть вороток до зупинки кровотечі 4. Зафіксуйте вороток 5. Запишіть час Примітка: Турнікет викликає сильний біль, але його застосування вкрай необхідно для зупинки кровотечі.

Номер слайду 11

При кровотечі з кінцівки, що загрожує життю, і у випадку НЕ доступності турнікета АБО при кровотечі, що загрожує життю, в області шиї, плеч або паху: Тампонуйте (заповніть) рану кровоспинною марлею (т.зв. гемостатиком), звичайною марлею, або чистою тканиною, після чого здійсніть тиск обома руками. 1. Відкрийте одяг навколо рани 2. Видаліть надлишки згустків крові 3. Тампонуйте рану гемостатиком (бажано), звичайною марлею, або чистою тканиною. 4. Одразу здійсніть прямий тиск на рану обома руками 5. Натискайте якомога сильніше 6. Утримуйте тиск до прибуття медиків.

Номер слайду 12

Накладання тиснучої пов'язки — основний і надійний спосіб зупинки малих і середніх кровотеч. На рану накладають стерильну пов'язку, на неї великий кусок вати чи нсрозмотаний стерильний бинт і тісно забинтовують. При продовженні кровотечі (якщо бинт просочується кров'ю) поверх, не знімаючи попереднього, накладають ще один валик і забинтовують із ще більшим зусиллям.

Номер слайду 13

Винос поранених – це початкова, найбільш важка й відповідальна ланка евакуації посраждалих з місця ураження. Способи виносу пораненого: Перенесення на спині (метод Гауса)Винесення пораненого одним санітаром: а — перед собою; б — на спиніВинесення пораненого одним санітаром на плечах

Номер слайду 14

Перенесення за допомогою лямки санітарноїПеренесення пораненого за допомогою лямки санітарної носильної, складеної «вісімкою»Перенесення на спині ланкою санітарів-носіїв. Винесення пораненого ланкою санітарів за плечі та ноги або «один за одним»

Номер слайду 15

Винесення пораненого ланкою санітарів-носіїв на «замку» з трьох рук. Перенесення пораненого на руках перед собою. Команда носіїв з чотирьох осіб: а — команда готується підняти ноші; б — команда підняла ноші та починає рух. Перенесення на плащ-наметі

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Smalii Sergii
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Boliubakh Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Серый Василий
Додано
15 березня 2021
Переглядів
38125
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку