Презентація «Виготовлення та оформлення одягу ляльки-мотанки».

Про матеріал
Матеріал презентації до уроку технології у 6 класі за темою «Виготовлення та оформлення одягу ляльки-мотанки». Презентація Об'єкт проєктної діяльності «Лялька-мотанка ».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інструктаж з БЖД. Виготовлення та оформлення одягу ляльки-мотанки. Повторення. Особливості підставки для гаджета Проєкт: Лялька-мотанка

Номер слайду 2

Мета уроку:спонукати їх до втілення нестандартних ідей у дизайні; вчити створювати виробів з різних матеріалів, які відображають творчість;розвивати вміння учнів працювати інструментами під час створення виробу з різних матеріалів;розвивати відповідальність, самодисципліну та повагу до мистецьких здібностей, креативного мислення, творчого потенціалу; виховувати потребу проявити себе в різноманітних видах творчої діяльності; виховувати прагнення до досконалості виробів.22.01.2024

Номер слайду 3

Повторення. Підставки з фанери22.01.2024 Невелика дерев'яна дощечка або листок фанери знадобиться вам для того, щоб змайструвати підставку для телефону: практичну, просту, дуже зручну, міцну. Для роботи з деревом слід володіти мистецтвом випилювання лобзиком. Тим не менш, такі підставки дуже міцні і не раз зможуть порадувати вас своєю практичністю. Існує безліч ідей і форм підставок, які ви можете створити власноруч і все залежить від того, яка у вас фантазія.

Номер слайду 4

Підручні матеріали для виготовлення підставки 

Номер слайду 5

Лялька-оберіг створюється за певними правилами, які передали нам наші прадіди й прабабусі. Вона має виготовлятися за один світловий день. Тобто сонце зійшло — ми можемо починати роботу, а коли сонце хилиться до заходу — роботу треба завершувати. Вважається, що з темряви на землю можуть приходити нечисті сили, які нашкодять ляльці або поселять у ній негатив. Тому деякі елементи можна готовити завчасно. А збирати ляльку обов’язково за один день.

Номер слайду 6

22.01.2024 Лялька-мотанка не колеться голкою, не ріжеться ножицями, щоб не колоти та не порізати свою долю. Ниточку не відрізаємо, а тільки відриваємо. Не можна в’язати вузликів. Він є тільки один — у районі пупка. Там ми закінчуємо змотувати тіло ляльки й робимо завершальний оберт нитки. Тоді вже в’яжемо вузлик — і тіло ляльки готове. Ще мотанкам не давали імен, щоб не уособлювати з певною людиною .

Номер слайду 7

Матеріали:шість клаптиків тканини 20х20 см;стрічка або декоративна шнурівка;клубок міцних ниток;ножиці.

Номер слайду 8

Як зробити ляльку-мотанку. В першу чергу робимо голову. Візьміть клаптик тканини світлого кольору, складіть її у кілька разів всередину, щоб вийшла горизонтальна смужка. Наскільки широкою вийшла смуга — такою буде висота голови у ляльки. Далі необхідно скрутити смугу у валик по всій довжині. Тримайте валик у руках міцно або зафіксуйте тонкими нитками для надійності.

Номер слайду 9

Оберіть тканину, яку використаєте для обличчя мотанки. Гарно виглядає як біла однотонна тканина, так і візерунчаста, з дрібним ненав’язливим малюнком. Розгортаємо тканину для обличчя таким чином, щоб вона нагадувала ромб. По центру вкладаємо туго скручений валик, накриваємо. Стараємось розправляти лицьову частину, а всі складки заводити назад. Беремо моток ниток і фіксуємо шию. Згідно з традиціями, намотувати слід за годинниковою стрілкою. Бажано використовувати непарну кількість витків — 5, 7, 9, — залежить від товщини ваших ниток.

Номер слайду 10

22.01.2024 СьогодніГімнастика для очей

Номер слайду 11

Наступним кроком буде створення хреста на обличчі. Автентичний сакральний хрест робиться таким чином, щоб накладені одна на одну нитки утворювали в центрі контрастний квадрат. 

Номер слайду 12

Починаючи від шиї намотаємо вертикальну лінію з нитки на ліву частину голови ляльки, наприклад, 7 мотків за годинниковою стрілкою. Потім виводимо нитку справа від шиї і піднімаємося вгору, знову намотуючи 7 вертикальних витків, цього разу з правого боку відносно тіла ляльки. А далі приступаємо до намотування горизонтальної лінії, яка має проходити приблизно посередині обличчя. Якщо подивитись на голову ляльки зі звороту, перехрещені нитки нагадають зірку. Декілька разів обгорнемо шию ниткою, і можна вважати етап виконаним.

Номер слайду 13

Починаємо створювати елементи одягу ляльки-мотанки. Спідничку з яскравої тканини примотуємо до тіла ляльки одразу під шиєю. Також примотуємо посередині невеликий фартух підходящого відтінку.

Номер слайду 14

Тепер черга для лялькових ручок. Для мотанки підійде звичайний клаптик тканини, скручений у трубочку або гармошку, а з боків зафіксований нитками, як цукерочка. Руки підкладаємо знизу і прив’язуємо нитками хрест навхрест.

Номер слайду 15

22.01.2024 Сьогодні

Номер слайду 16

Щоб зробити корсетку, рекомендуємо взяти невеликий прямокутний відріз цупкої тканини, та розрізати вздовж до центру, а потім посередині трохи надрізати перпендикулярно. В цей розріз має поміститися шия ляльки. Одягаємо корсетку і за допомогою стрічки робимо пояс на талії. Пов'язуємо голову хусткою.

Номер слайду 17

Ось і все — новостворена лялька-мотанка готова порадувати дитину цікавою грою.

Номер слайду 18

Домашнє завдання Продовжити виготовлення виробу. Зворотній зв'язок Human або ел. пошта  

Номер слайду 19

22.01.2024 СьогодніВправа «Інтерв’ю»Що нового ви сьогодні дізнались?Чого ви навчились на уроці?Чи було вам важко? Якщо так, то що саме? Що найбільше вас вразило чи здивувало під час уроку?Продовжіть речення. Тепер я знаю, що …

Номер слайду 20

Використані ресурсиhttps://childdevelop.com.ua/practice/crafts/3139/https://vsimpptx.com/category/tehnologiyi

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
22 січня
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку