Презентація "Виховний захід до Дня боротьби зі СНІДом"

Про матеріал
У Презентації йдеться мова про СНІД, що ця проблема стосується кожного та як вберегтися від СНІДу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вихователь Щастинського відділення ВП «РЦПО ЛНУ імені Тараса Шевченка»Дущенко Галина Станіславівна. Виховний захід до Дня боротьби зі СНІДом

Номер слайду 2

Ми за здоровий спосіб життя!

Номер слайду 3

СНІД – це проблема, яка стосується кожного!

Номер слайду 4

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я:- Щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі Снідом. Цей день започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також як день пам’яті жертв цього захворювання. - в Україні 370 тисяч людей є ВІЛ-інфікованими. 

Номер слайду 5

«Хто попереджений – той захищений»Молодь повинна знати про загрозу, пов’язану з поширенням цієї хвороби, та цінувати найдорожче, що є в житті – здоров’я. «Хто попереджений – той захищений». Україна посідає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ- СНІДу. Щодня ця хвороба забирає життя десяти українців. Хвороба прогресує, стираючи соціальні кордони. Але люди зважають на проблему лише тоді, коли інфікується хтось з близьких.

Номер слайду 6

Слід пам’ятати:

Номер слайду 7

Шляхи інфікування вірусом імунодефіциту людини. Зараження вірусом імунодефіциту людини відбувається при попаданні інфікованого матеріалу на слизові оболонки, або на пошкоджену шкіру людини. Також можливе внутрішньоутробне зараження плоду від інфікованої матері.

Номер слайду 8

Передача ВІЛ через кров. Найбільша кількість вірусу міститься в крові. Саме тому її переливання від ВІЛ-позитивного донора майже завжди призводить до зараження реципієнта. Також небезпечне ін'єкційне введення препаратів з крові, або користування забрудненим кров'ю медичним обладнанням (яке не дезінфікувалося, або оброблялося з порушеннями санітарних норм та правил). Проте не лише в лікарні можна набути ВІЛ з кров'ю. Існує багато побутових ситуацій, при яких кров однієї людини може попадати на пошкоджену шкіру або слизові оболонки інших: зокрема, при спільному користуванні зубними щітками, лезами для гоління, та гребінцями (особливо з гострими зубчиками), при татуюванні та пірсингу, якщо їх роблять в кустарних умовах. Манікюр та педикюр також можуть бути ризикованим, так само, як традиційний ритуал братання (коли обидві особи навмисно роблять невеликі розрізи на шкірі та торкаються ними так, щоби їх кров змішалася).

Номер слайду 9

Треба знати: Звичайна бійка або заняття травматичними видами спорту також можуть призвести до зараження учасників, якщо обидва травмувалися з пошкодженням шкіри, і кров ВІЛ-позитивної особи потрапила на рану іншої. Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні почалася в 1995 році, коли вірус цього смертельного захворювання був занесений у середовище осіб, які споживають наркотики шляхом ін'єкцій. І сьогодні вони складають велику частину тих, хто заражається - понад 70 % нових випадків ВІЛ-інфекції виявляється саме серед цього контингенту. Особливості ін'єкційного немедичного вживання наркотиків на теренах України та в інших країнах пострадянського простору обумовили найвищі в усьому світі темпи поширення ВІЛ. Головна відмінність практики споживання психоактивних речовин в Україні- кустарне виготовлення рідких наркотичних засобів (екстракту макової соломки і розчинів амфетамінів), а також їх продаж і розповсюдження.

Номер слайду 10

Передача ВІЛ статевим шляхом. Ризик інфікування ВІЛ статевим шляхом обумовлюється наявністю незахищених сексуальних контактів, їх видом та частотою, а також залежить від біологічної уразливості. До ризикованої сексуальної поведінки відносяться будь які форми сексуальних контактів, при яких біологічна рідина одного партнера попадають в організм партнера, або мають контакт з його слизовими оболонками – проникаючий або вагінальний секс.

Номер слайду 11

 Передача ВІЛ від матері до дитини В Україні провідним шляхом інфікування дітей є передача ВІЛ від матері до дитини. В нашій державі кількість немовлят з антитілами до ВІЛ, народжених інфікованими матерями, щорічно зростає майже вдвічі. Матері цих дітей звичайно або самі належать до групи ризику (ін'єкційних споживачів наркотиків, осіб з безладним статевим життям, повій), або є сексуальними партнерами чоловіків з уразливих контингентів. Головна особливість ВІЛ-інфекції у малих дітей - їх підвищена уразливість до збудника, яка зумовлена незрілістю імунної системи. Від матері до дитини ВІЛ може передаватися і після народження, зокрема з грудним молоком.

Номер слайду 12

Чи можна вберегти себе від СНІДу?Головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв'язку з цим, необхідно: приймати правильні щодо свого здоров'я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском з боку однолітків та наркодільців; уникати випадкових статевих контактів.

Номер слайду 13

Захисти себе сам!Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів. • сексуальні стосунки з особами, що вживають наркотики, здебільшого неконтрольовані і тому небезпечні. • пам'ятати, що венеричні хвороби сприяють поширенню ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;• не застосовувати вже використані, брудні шприци та голки. Для кожної ін'єкції слід використовувати одноразовий стерильний шприц та голку, а якщо це неможливо, то кип'ятити шприци багаторазового вживання чи промивати їх дезрозчином;• важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію, для проведення профілактичного лікування.

Номер слайду 14

Ваше здоров’я – у ваших руках!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Дущенко Галина
Додано
28 травня 2021
Переглядів
1606
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку