Позакласний захід "Чай солодко п’ється, де дружно живеться"

Про матеріал
Позакласний захід на якому здобувачі освіти ознайомляться із звичаями та традиціями чаювання різних народів світу.
Перегляд файлу

«Чай солодко п’ється, де дружно живеться»

Позакласний тематичний захід.

Слайд № 1.

Слайд № 2.  Викладач: Щороку 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних виробників чаю, святкується Міжнародний день чаю.

Чай у всьому світі п’ють вже багато століть. Його смак, аромат та корисні властивості важко переоцінити. Існує й чимало різновидів та сортів чаю – звичайний чорний, тонізуючий зелений, романтичний червоний та аристократичний білий. А сьогодні ми вас ознайомимо з   фактами про історію свята, історію самого чаю та з його різновидами.

Слайд № 3. Ведучий 1: Історія свята

Міжнародний день чаю – порівняно молоде свято. Ідея відзначати День чаю летела в повітрі багато років, але тільки після обговорення на всесвітніх громадських форумах  в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі, в 2004 і 2005 році відповідно, дата 15 грудня стала Міжнародним днем чаю.

Ведучий 2:

Цей день був обраний не випадково. 15 грудня передує 16-му, а 16-те грудня 1773 року увійшло в історію під гучною назвою «Бостонське чаювання». Це мітинг колоністів США, які виступали проти тиску з боку уряду, який призвів до знищення британського чайного вантажу.

Ведучий 3:

Ця обставина зіграла велику роль, ставши точкою відліку Американської революції. У цьому і полягає головна мета Міжнародного дня чаю – у боротьбі з численними проблемами чайної галузі. Завдання свята – зробити так, щоб подібні трагічні події не повторилися сьогодні.

Ведучий 4:

Також International Tea Day з`явився у списку неофіційних міжнародних свят, щоб акцентувати увагу громадськості на позиціях співробітників чайного виробництва і споживачів продукту.

Ведучий 1:

Найбільш широко святкування Дня чаю проходить в Індії та Шрі-Ланці. Однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В`єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Ведучий 2:

Напій, який отримав найбільше поширення після звичайної води, родом з Піднебесної, південно-східної її частини, а також прилеглих бирмских і в`єтнамських зон.

  • Відео «Географія чаю».

Слайд № 4. Ведучий 3:

Вважається, що чай, як напій, згідно зі стародавніми китайськими легендами відкрив другий імператор Китаю Шень Нунг, приблизно в 2737 році до н. е.

Ведучий 4:

Під час однієї зі своїх прогулянок Шень Нун, втомлений від літньої спеки, зробив привал під деревцем з ароматними листям. Звідки не візьмись з`явився вітерець, зірвав листок, і той опинився прямо в чаші з прозорою зігрітою сонцем водою. Імператор зацікавився, посмакував отриманий напій і прийшов в захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світ.

Ведучий 1:

Інша легенда свідчить, що підбадьорливий напій з`явився набагато раніше, ще в період створення світу. Втім, у кожного народу стосовно цього є  своя власна версія, і хто з них правий – сказати складно.

Слайд № 5. Ведучий 2:

Однак краще звернути увагу на думку вчених-істориків, які стверджують, ніби люди знали про існування чаю як рослини в період з 220 по 280 рр.  У середньому вік чаю налічує не менше 6 – 7 тисячоліть.

Ведущий 3:

Види чаю

Можна розглядати різноманітність чаю з точки зору країни-виробника, якості, форми. Але цікавіше познайомитися ближче з видами напою, що відрізняються один від одного ступенем ферментації листя, тобто прожарювання і подальшого окислення киснем повітря.

  • Відео «Сім груп китайського чаю».

Ведучий 4:

Вчені встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову та фізичну працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи. Навіть при надмірному харчуванні не буває ожиріння, якщо воно супроводжується чаюванням.
 

Слайд № 6. Ведучий 1:

Лікарі стверджують, що чай посилює протидію застуді, інфекційним хворобам, різним запаленням. Чай знімає головний біль. Танін, що міститься в чаї, запобігає розладу шлунку. При отруєнні дається настій міцного чаю. Настій зеленого чаю нормалізує підвищений артеріальний тиск. При запаленнях очей, їх промивають міцним охолодженим розчином чорного та зеленого чаю, взятих порівну, або кладуть чайний компрес. При сонячних опіках допомагають компреси та примочки із теплого чаю.

Ведучий 2:

Китайські вчені довели, що люди, які регулярно п΄ють зелений чай, рідше хворіють на рак шлунку. Чай також знімає шкідливий вплив радіоактивних речовин на організм.

Учень:

І солодкий, і гіркий
Чай духмяний, запашний.
Зцілить хворь, і як на те
Навіть втому прожене.
Сил нових він додає,
Друзів всіх за стіл зове...
І з подякою весь світ
Славить чудо-еліксир!

Слайд № 7. Ведучий 3:

Кожний народ по-своєму проводить чайну церемонію. Як саме? Ми пропонуємо вам про найпопулярніші традиції цінителів цього прекрасного, чудодійного напою у різних країнах світу.

Ведучий 4:

Японія

Чайна церемонія по-японськи називається «Тя-но ю». Вона зародилася у XVI столітті. Зазвичай її проводять в чайному будиночку під керівництвом майстра. Господар дому витрачає цілісінький день, аби гідно підготуватися до цього дійства. Спершу він прикрашає кімнату, в якій проходитиме процес, написами з мудрими висловлюваннями на різні теми, в тому числі і про чай.

Лише після того, як кімнату повністю підготують, запрошують гостей. Кожен із прибулих сідає на місце, яке йому підготував господар. Потім гості починають всіляко вихваляти посуд. Опісля вони пригощаються тим, що пропонує власник дому. Наситившись, гості йдуть на прогулянку до саду. Як тільки чай буде подано, господар вдарить у гонг, якщо це день, або у дзвін, якщо вечір, і всі повернуться до столу, аби отримати свою чашечку запашного чаю.

Таїнство заварювання японського чаю розпочинається з того, що воду наливають у глиняний посуд. Господар приносить чайну мисочку, ложечку для розмішування напою, бамбуковий совок, серветку та все це кладе поруч з горням, в якому вже є вода.

Потім він висипає совочком в мисочку чай з розрахунку три совочки на людину, ковшиком з гарячою водою заливає чай, розмішує і знову доливає воду до утворення напою, консистенція якого близька до консистенції горохового супу.  Чай готовий.  Мисочка передається головному гостю, він відпиває і передає іншим гостям.

У Японії надають перевагу зеленому та жовтому чаю. Напій п‘ють без цукру, маленькими ковточками.

Під час чаювання всі спілкуються між собою на теми, заявлені у вивішених на стіні написах.


Слайд № 8. Ведучий 1:

Великобританія

Відомо, що англійці  одні з найзапекліших любителів чаю. Близько 59 млн мешканців Британії щоденно випивають 165 млн чашок цього напою, це кожен третій британець. У рік до країни імпортують 144 000 т чаю.

Тричі на день англійці в обов’язковому порядку випивають цей напій в суворо визначений час: вранці під час сніданку, о першій дня за ланчем та о 17:00. Останній називають «п‘ятигодинним» чаюванням. У цей час у кожного англійця вдома збираються приятелі. Їм пропонують на вибір п’ять сортів чаю: Earl Grey, Lapsang Souchong, Assam, Darjeeling.

Заварений напій ставлять на спеціальний столик, окремо  чайник із кип’ятком, молочник, цукорницю та солодощі.

Поки чай настоюється, у добре розігріті чашки додають некип’ячене молоко  по 2–3 ч. л., а лише потім наливають сам напій.

 

- Відео «Китайська чайна церемонія».

 

Слайд № 9. Викладач:

В Україні на сьогодні спеціальних традицій щодо чаювань немає. Проте ніхто не заважає влаштувати у себе вдома щось на кшталт Дня чаю у вигляді вечірки а-ля англійці чи японці. Якщо ви не хочете морочитися з приготуваннями чайної церемонії, можна просто запросити до себе гостей та потеревенити за чашечкою смачного напою про буденні справи.

Слайд № 10.

Хочу вам відкрить секрет і дати пораду:
Коли хворь вам трапиться – чаєм лікуватися.
Чай у спеку освіжить, а в мороз зігріє,
Сон рукою відведе, втому вашу переб΄є;
Крушить будь-який недуг, чай здоров΄ю – кращий друг!

Слайд № 11.

Всім дякую за увагу, і запрошую до столу на чаювання.


 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демків Марія Василівна
    дякую за цікаву розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 червня 2021
Переглядів
1232
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку