Презентація виховного заходу "Славетні Жінки України"

Про матеріал
Презентація - сценарій виховного заходу, присвячений славетним жінкам нашої країни. Від княгині Ольги - до Марини В'язовської, від Катерини Білокур - до Еліни Світоліної, про внесок відомих жінок в скарбницю України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Славетні жінки України. Шелепук В. Г., викладач ДПТНЗ “Камінь-Каширське ВПУ”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Жінка... Немає милішого слова,                   Ти ж бо життя і творіння основа.                    Пензель,перо надихались тобою,                  Вічна ти в пісні,з болем,любов`ю. Надіятись,вірити,ждати,                    Родинний вогонь берегти,                    Коханому серце віддати,                     О,жінко-це ти! Дитячу колиску гойдати,                     Любов`ю над нею цвісти                    Майбутнє народу плекати,                    О,жінко-це ти!Хто така жінка? Це – загадка, яку постійно намагаються відгадати поети, художники, скульптори та інші митці. Але все марно, бо  жінка – це вічна таємниця!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Я просто жінка…Я просто жінка… Грішна і земна. Не ангел я, не перший витвір Бога. Так легко мною впитись без вина, Я ж на устах залишу тільки здогад. Я просто жінка… Суміш сміху й сліз, Фонтан емоцій, джерело любові. Я загадка, незвіданість, ескіз, Рожеві сни і мрії кольорові.  Я просто жінка… Та в усі віки В моє ім’я творили і вмирали, З небес зривали в пристрасті зірки Співали солов’ї нічні хорали. Я просто жінка… Різна для усіх: Для когось подруга, ну а комусь єдина. В міцну я дружбу вірю, мов горіх, А як любов, то тільки лебедина.  Я просто жінка… Та лише мені Одній дано святе наймення Мати. Я послана на землю, щоб в вогні Своїх діток від бід охороняти. Я просто жінка… Ніжна і слабка. І в слабкості моя таємна сила. Жіноча доля, кажуть, не легка, Та іншої я в Бога не просила. Я просто жінка...

Номер слайду 6

Їх породила мати Україна їх душі освятили небеса Народу гордість: доленька-калина Вінець терновий і зелена краса! Високість їхня пісня солов'їна Серед людських зневірених гаїв. А доля їхня - доля України: Пророчий, ніжний і трагічний спів... Вони пройшли крізь хуртовину ночі, Крізь воєн дим і попіл канонад, Відважні, горді постаті жіночі В страху не оглядалися назад Найкращий цвіт розп’ятого народу Жіноцтво української землі На страту йшли за правду у негоду, З погордою на ясному чолі. Відео «Славетні жінки України»

Номер слайду 7

 Чимало жінок, які прославляли нашу рідну землю, увійшли в її історію як будівничі, творці, взірці жіночності, історичні постаті. Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері берегині чи коханої жінки, благословляючи її ім'я. Українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ. Творцем історії є народ, але окреме місце в ній відводиться видатним особистостям. 

Номер слайду 8

Kнягиня Ольга

Номер слайду 9

     Стародавні літописи змальовують княгиню Ольгу як вродливу, енергійну, жорстоку і хитру правительку. Вихваляння, що ними щедро обсипали Ольгу монахи-літописці, частково можна пояснити тим, що вона першою з київських можновладців прийняла християнство. Але навіть без цього Ольга безперечно залишилася б однією з найвизначніших правителів Київської Русі. Ольга першою впровадила в Київській Русі так би мовити юридичні реформи, які дозволили цій державі вступити на шлях економічного розвитку і згодом перетворитися на одну з наймогутніших країн світу.     Ще в домонгольські часи її було канонізовано – вона стала першою жінкою, яку прилучили до лику святих.

Номер слайду 10

Катерина Білокур

Номер слайду 11

Богданівські яблука. 1958-1959 Снідання. Натюрморти Катерини Білокур. З глечиком і колосками. Кавун, морква, квіти,1951р.

Номер слайду 12

Пабло Пікассо про авторку даних робіт озвався так: "Якби в нас була художниця такого рівня, ми змусили б заговорити про неї увесь світ". Ім'я цієї художниці – Катерина Білокур.     Катерина Василівна Білокур народилася в бідній селянській родині. Перші спроби малювати робила вуглиною на шматку домашнього полотна.      Прийшлося опановувати техніку живопису самотужки. Лише у віці сорока років художниця побувала в Києві та Москві, де вперше побачила музеї і твори видатних митців.            Зображені на її полотнах квіти, овочі, предмети побуту осяяні незвичайним чуттям кольору й сприймаються як величальний гімн природі і людині.       Творчість української художниці з села Богданівки належить до найкращих надбань світової культури ХХ століття. 

Номер слайду 13

Леся Українка

Номер слайду 14

Леся Українка (Хто із вас може продекламувати уривок якогось твору Лесі Українки?)Гетьте, думи, ви, хмари осінні!      То ж тепера весна золота!      Чи то так у жалю, в голосінні      Проминуть молодії літа?      Ні, я хочу крізь сльози сміятись,      Серед лиха співати пісні,      Без надії таки сподіватись,      Жити хочу! Геть думи сумні!      Я на вбогім сумнім перелозі      Буду сіять барвисті квітки,      Буду сіять квітки на морозі,      Буду лить на них сльози гіркі.      Я на гору круту крем’яную      Буду камінь важкий підіймать      І, несучи вагу ту страшную,      Буду пісню веселу співать.      Так! я буду крізь сльози сміятись,      Серед лиха співати пісні,      Без надії таки сподіватись,      Буду жити! Геть думи сумні!       Леся Українка залишилася жити. Вона і зараз серед нас. Адже людина живе стільки, скільки її пам'ятають. 

Номер слайду 15

Наталія Полонська-Василенко

Номер слайду 16

Поло́нська-Василе́нко Ната́лія історик, археолог, архівіст, одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України, доктор історичних наук від 1940 р.. Її археографічні студії стали одним із джерел розвитку української історичної науки. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, академік УкраїнськоїВільної Академії наук та Міжнародної Академії наук у Парижі

Номер слайду 17

Лариса Латиніна

Номер слайду 18

Ларису Латиніну добре знає весь спортивний світ: дев’ятиразова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики з Херсона, володарка найбільшої кількості олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор — 18 (9 золотих, 5 срібних, 4 бронзові). На Олімпіаді у Мельбурні Лариса виграла абсолютну першість, золоті медалі в команді, «золото» у вільних вправах і опорному стрибку, «срібло» на брусах, «бронзу» в командних вправах із предметом. Далі були ще дві Олімпіади, золоті та срібні нагороди — у Римі та Токіо. Латиніну включили до Міжнародної зали Слави спортивної гімнастики: адже вона — восьмиразова чемпіонка світу з гімнастики, учасниця трьох Олімпійських ігор.

Номер слайду 19

Ліна Костенко

Номер слайду 20

Ліна Костенко          А жінка буває на осінь так схожа: То тиха й привітна, а то непогожа,То скропить сльозою, то сонцем засвітить,То прагне зими, то вертається в літо. А жінка, як осінь, плодами багата: На ніжність, добро, материнство і свято,Як вересень тихий, зігріє душею -Не страшно негоду чекати із нею!А жінка буває тривожна, як осінь: То дихає вітром, то ласки попросить,То болю завдасть, а то вигоїть рани,Листочком у світ полетить за коханим!А осінь в природі - незвідане диво,Так само і жінка: буває вродлива,Буває примхлива, буває чутлива,Нехай тільки кожна з них буде щаслива!Лі́на Васи́лівна Косте́нко  українська письменниця- Принципова жінка з чоловічим характером, сталими принципами та поглядами на життя, - чутлива поетеса українського слова. Серед численних її нагород та відзнак є особлива: У 2015 році мала планета Сонячної системи № 290127 отримала назву Лінакостенко.

Номер слайду 21

Атена Пашко

Номер слайду 22

Атена Пашко - дружина і соратниця В’ячеслава Чорновола… Самовіддана жінка, вона прожила складне і мужнє життя З 1991 року поетеса очолила Союз українок. У 1997 році вона, як громадський діяч у вирішенні проблем сім'ї, жінок і дітей була нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня.

Номер слайду 23

Яна Клочкова

Номер слайду 24

Яна Клочкова. (У якому виді спорту вона здобула успіху?)Клочко́ва Я́на Олекса́ндрівна  — українська  плавчиня, яка виграла 5 олімпійських медалей, серед яких 4 золоті. Свої золоті медалі Яна виграла на Літніх Олімпійських іграх 2000 та 2004 років у комплексному плаванні на дистанціях 200 та 400 метрів; срібну медаль вона отримала на іграх 2000 року у плаванні вільним стилем на дистанції 800 метрів. Член Президії Федерації плавання України.·         Герой України (з врученням ордена «Золота Зірка») (2004)·         Орден «За заслуги» III ступеня (2002)·         Орден княгині Ольги I ступеня (2000), III ступеня (1999).·         рекорд світу на 400 м комплексним плаванням на Олімпійських іграх у Сіднеї;·         рекорд Європи на 200 м комплексним плаванням;·         встановила 50 рекордів України у 25-ти та 50-ти метрових басейнах на дистанціях 100 м, 200 м, 400 м комплексним плаванням та 200 м, 400 м та 800 м вільним стилем, 100 м та 200 м на спині, 200 м батерфляєм та в естафетному плаванні.

Номер слайду 25

Ольга Харлан

Номер слайду 26

Ольга Харлан - українська спортсменка, тренер, фехтувальниця (шабля), заслужений майстер спорту України, олімпійська чемпіонка 2008 року у командній першості, триразова призерка Олімпійських ігор (2012, 2016), шестиразова чемпіонка світу і восьмиразова чемпіонка Європи,  переможниця Кубків світу з фехтування на шаблях (2013, 2014, 2018), володарка нагороди «Герої спортивного року» (2007, 2008, 2009, 2013, 2014, 2016, 2017, номінація «Народний вибір» 2019) за версією НОК України та дванадцятиразова найкраща спортсменка місяця. Повний кавалер ордена «За заслуги» (2008, 2012, 2013) та повний кавалер ордена княгині Ольги (2016, 2016, 2018).

Номер слайду 27

Руслана

Номер слайду 28

Руслана Лжичко (Якого найбільшого успіху досягла Руслана на ваш погляд?)Переможниця пісенного конкурсу Євробачення-2004, володарка премії World Music Awards, співачка, продюсер, музикант, активний громадський діяч.

Номер слайду 29

Джамала

Номер слайду 30

Джамала (Пісня з якою назвою у виконанні Джамали принесла їй перемогу на Євробаченні 2016?) Українська співачка кримськотатарського походження, народна артистка України (2016), переможниця музичних конкурсів «Нова хвиля-2009» та «Євробачення-2016». Виконує пісні в стилях джаз, соул, фанк, фолк, поп та електро, бере участь в оперних постановках і шоу.

Номер слайду 31

Олеся Жуковська

Номер слайду 32

Оле́ся Жуко́вська українська медсестра, учасниця Революції гідності. На Майдані жила в наметах, у Будинку профспілок та Київській міській держадміністрації. Чергувала, розносила ліки, приймала пацієнтів.20 лютого снайпер поцілив Олесі в шию. Куля пройшла за сантиметр від сонної артерії. В цьому секторі, де я стояла, я була першою, в кого влучила куля. Потім там снайпер розстріляв ще десятьох. Прицільно у сонну артерію. Ніхто не вижив. Поруч стояла швидка, і це мене врятувало. Якби її довелося викликати, я б не вижила. Одержала Орден «За мужність» III ступеня — за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Ми звикли говорити про захисників України у чоловічому роді, проте ми маємо ще й захисниць, рятівниць і жінок-бійців. Сьогодні українська жінка перестала бути просто тилом для свого чоловіка, який воює в АТО. Залишаючи вдома дітей, вона теж їде на війну – теж захищати країну і рятувати своїх побратимів. Важким хрестом нагородив Тебе, Господь,а доля сивину вплітає в коси ,круки над тілом вже заводять сто-голоси,та не здаєшся Ти, йдучи у бій. Твоя дорога на війні, не легка... Ти снайпер, волонтер, ти медсестра, хірург... А вдома Ти, така кохана, ніжна та дотепна,незамінима МАМА, просто ДРУГ.

Номер слайду 35

Анастасія Гудочкина Ця тендітна україночка в національному одязі – не учасниця танцювального чи співочого колективу. Вона не зібралася на чергове телевізійне шоу демонструвати свої таланти. Вона вирушила в зону АТО рятувати життя українським військовим. Анастасія Гудочкина з Київщини жила на блокпості в Маріуполі, де й надавала першу медичну допомогу пораненим українським захисникам. У зоні АТО жінка пробула 50 днів і була єдиною медсестрою на 70 бійців. Жінка розповідає, що страшно було тільки спочатку, коли чула звуки перших ворожих обстрілів, а потім звикла, «адже людина звикає до всього».

Номер слайду 36

Лілія Томчишина Колега Анастасії медсестра Лілія Томчишина рятувала життя наших захисників у маріупольському аеропорту. Її теж призвали на службу ще у квітні, проте саме в зону АТО жінка подалася добровільно. Вона пробула там трішки більше місяця і теж вже не пригадує, скількох бійців їй довелося рятувати: «Та ну, думаєте хтось там рахував?». «Були звичайні поранення – після «Градів». Були й хлопці, яких не вдавалося врятувати А хто як не ми? Комусь же треба їхати туди

Номер слайду 37

Марина В’язовська

Номер слайду 38

Українські жінки – вчені. Їх внесок неоціненний у світовій науці. Німецький філософ та вчений Йоганн Кеплер поставив одне із найскладніших питань у математиці — задачу про найщільніше пакування куль. Знадобилось понад чотириста років, аби розв’язати одну із її похідних. І зробила це математик з України Марина В’язовська. 2016 року В'язовська розв'язала задачу пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами, а розв'язання тривимірного випадку було викладене на 300 сторінках тексту з використанням 50 000 рядків програмного коду. Натомість розв'язання В'язовської 8-вимірного випадку займає лише 23 сторінки та є «приголомшуюче простим». За роботу над найщільнішими пакуваннями куль у розмірностях 8 та 24, використовуючи модулярні форми, Марині В'язовській у 2016 році присуджено престижну премію Рафаеля Салема для математиків

Номер слайду 39

Оксана Мась

Номер слайду 40

Відома одеська художниця Оксана Мась працює в різноманітних жанрах. До прикладу, українці могли побачити просто на вулиці її роботу "Діва Марія", яку вона склала з 15 тисяч писанок. За останні два роки художниця мала з десяток зарубіжних виставок, зокрема у Цюріху, Парижі, Лондоні й Москві. На аукціоні Sоthеbу's у 2009 році одну з картин Мась купили за 55, 2 тисячі доларів. Оксана Мась. Вівтар націй

Номер слайду 41

Еліна Світоліна

Номер слайду 42

Останнім часом багато інформації ми чуємо про яскраву, талановиту дівчину Еліну Світоліну. Хто вона?Українська спортсменка Еліна Світоліна виграла тенісний турнір у Дубаї. Це шостий і наразі найпрестижніший титул у її кар'єрі. Завдяки цій перемозі Світоліна потрапляє до першої десятки рейтингу Жіночої тенісної асоціації, Вона стане першою українкою у топ-10 за всю історію асоціації, "Я все життя мріяла бути в першій десятці, і це неймовірне почуття - увійти туди, перемігши на турнірі", - сказала пані Світоліна після турніру,.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Але, перш за все, жінка – це мати. Це святе покликання її на цьому світі. З першого дня життя людини – поруч мати. Вона доглядає, годує і допомагає пізнавати світ своїй дитині. Вона навчає цінувати це життя таким, яким воно є, бачити радощі і прикрощі, прагнути завжди до чогось кращого. Протягом життя, щоб не сталося, мати завжди буде поряд, завжди вислухає та допоможе. Мати радіє нашим перемогам та співчуває невдачам. Матір може дати розумні поради і допомогти вирішити усі наші проблеми, саме вона захистить та застереже від невірних кроків та вчинків. Бо, коли не маєш достатнього життєвого досвіду, дуже легко помилитися, оступитися і піти не тією стежкою.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Всі наші долі нею пережиті,Їй біль дітей — немовби власний біль.Її повчання — як волошки в житі, А наш характер — як надутий джміль.Її пісні, немов вечірні зорі,Мережили нам безтурботні сни.І коли снігом замітало все надворі,Була нам мати квіткою весни. Тож хай не в’яне материнська доля,Хай не змовкає пісня на вустах. Шануйте матерів — це Божа воля, Вони ж свої нам віддали літа. О, дай синівської нам, Господи, любові!Дай слів прощення і подяки слів!Щоб ми в житті завжди були готовіДо ніг припасти наших матерів…(Скрябін «Мам», відеокліп)

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Вітайте жінку: матір і кохану, Живу, чарівну, грішну і святу. Без неї світ таким убогим стане, Цініть її терплячу доброту!Вітаймо жінку – джерело любові У свята і у будні, повсякчас. І не жалійте ніжності у слові, Вона стократ повернеться до вас. Вітайте жінку – Берегиню, Ладу,  Даровану у радості й біді. Приймайте, як належне, її владу І станете сильнішими тоді. Вітаймо жінку – єдність протиріччя. Серця свої складаймо їй до ніг. У ній живе вся мудрість віковічна, Вітаймо жінку – щастя оберіг!

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Весна, як жінка. Жінка, як весна: Буває ніжна, а бува примхлива, То зазвучить грайливо, як струна, А то раптово вибухне, мов злива!.. Весна і жінка. Жінка і весна: У них обох свої земні турботи Своя морська бездонна глибина, Свої космічні зоряні висоти. І не спізнаєш істину сповна,Бо хміль думок обсиплеться, мов сонях... Весна-це жінка. Жінка-це весна: Чиясь розрада і чиєсь безсоння.( С. Вакарчук, «Така, як ти…»)

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Ти- ЖІНКА! Значить дуже ніжна! Ти гармонійна, дивна і п'янка, Ти дуже вишукана, дивовижна, Для когось в світі ти одна така! Ти- ЖІНКА! Значить духом сильна, Ти знаєш, чого хочеш від життя, Водночас і проста, і дуже стильна, І загадкова, як саме буття... Ти- ЖІНКА! Значить ти- кохана! Хоч раз в житті ти відчувала це. Для когось ти- найкраща і жадана, Для когось лик святий - твоє лице... Ти- ЖІНКА! Пам'ятай це всюди! І як би там не склалось майбуття, А справжня ЖІНКА завжди в шані буде, Бо ЖІНКА- це і є творець життя!..(Артем Кондратюк, “Хочеш небом твоїм стану…”)  

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Chudaieva Natalia
    Щиро дякую за чудову, наповнену презнтацію. Бажаю успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
1636
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку