Презентація "Використання STEM на уроках математики та інформатики"

Про матеріал
Підкреслено переваги використання STEM на уроках математики та інформатики в сучасній школі. На конкретних прикладах висвітлено застосування окремих STEM-технологій: .«Смешбуккінг» – використання особисто виготовлених, без ніяких встановлених правил, записних книжок-шедеврів « Скрайбінг» - техніка презентації матеріалу «Сторітеллінг» - спосіб передачі інформації через історії, міфи, казки «Копірайтинг» – професійна діяльність з написання рекламних творів Моделювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Курій В. М. Використання STEM на уроках математики та інформатики

Номер слайду 2

Види діяльності :-дослідницька діяльність, -вимірювання, -конструювання та моделювання, -використання ІКТ,-обчислення, -побудова.

Номер слайду 3

Елементи STEM-технологій«Смешбуккінг» – використання особисто виготовлених, без ніяких встановлених правил, записних книжок-шедеврів « Скрайбінг» - техніка презентації матеріалу«Сторітеллінг» - спосіб передачі інформації через історії, міфи, казки«Копірайтинг» – професійна діяльність з н7аписання рекламних творів. Моделювання

Номер слайду 4

Танграм - старовинна східна головоломка з фігур, які одержані при розрізанні квадрата на 7 частин особливим чином: 2 великих трикутника, один середній, 2 маленьких трикутника, квадрат і паралелограм. У результаті складання цих частин один з одним виходять плоскі фігури, контури яких нагадують всілякі предмети, починаючи від людини, тварин і закінчуючи знаряддями праці і предметами побуту. Такого роду головоломки часто називають "геометричними конструкторами", "головоломками з картону" або "розрізними головоломками". Танграм означає «сім дощечок майстерності». Моделювання

Номер слайду 5

« Скрайбінг» - техніка презентації матеріалу. Скрайбінг Карта знань. Ручний. Комп’ютерний. П’ять найкращих інструментів для створення карт знань:https://www.mindmeister.com/https://www.mindmup.com/https://www.mindomo.com/https://coggle.it/https://about.draw.io/

Номер слайду 6

Сторітеллінг спосіб передачі інформації через історії, міфи, казки. Тема: «Поняття звичайного дробу

Номер слайду 7

𝟐𝟑 Буд №

Номер слайду 8

Чоловік. Стоїть. Земля16 Чисельник. Знаменник. Запам’ятай!Маючи набори 10 цифр, скласти кілька правильних дробів і кілька неправильних дробів

Номер слайду 9

Пригостіть дітей яблуками

Номер слайду 10

Чи зможемо ми тепер пригостити дітей?𝟑𝟏𝟐 

Номер слайду 11

Музика і дроби Навколишній світ повний ритмів. Про що говорить це слово? Кілька  прикладів допоможуть нам побачити і почути ритми. Озирніться навколо: ритмічно  звучать кроки, ритмічне наше дихання, ритмічний стукіт коліс потягів. Але варто нам почути слово ритм, як наші думки мимоволі звертаються до музики і це цілком зрозуміло: адже ритм - один з найважливіших елементів музики. Ритми можна виявити і серед чисел . Подивіться на цей малюнок.  Перші 100 натуральних чисел розташовані у вигляді витонченої правильної фігури  так званого  квадрата Піфагора. Займемося пошуками ритмів, прихованих в таблиці. У чисел, що стоять в одному рядку збігаються перші цифри, у чисел, що стоять в одному стовпці, збігаються другій цифри.    А тепер спробуйте виявити інші закономірності, приховані в  таблиці.учні  оплесками виділять числа, які діляться на 2 , а потім на 3. Через який інтервал, чи ритм вони повторюються?Отже, ви  переконалися : ритм об’єднує музику і математику.

Номер слайду 12

Поверхня земної кулі і дробиhttps://youtu.be/1 S2 Fi. YMRm. Ws?si=g36 SLTLMQo-k. UEfv. На сьогоднішній день населення Землі зростає, однак площа її сільськогосподарських угідь не збільшується! Це означає, що дедалі складніше буде вирощувати сільськогосподарські рослини для всіх мешканців земної кулі. ¾ -вода, ¼ -власне земля;1/8 непридатна земля для проживання і діяльності;1/32 землі –це сільськогосподарські угіддя.

Номер слайду 13

Задача.1) Методом холодного віджиму з 5кг насіння соняшника можна отримати 1л соняшникової олії, а для виготовлення 1л оливкової олії потрібно віджати 6кг оливок. Фермер Петро має дві земельні ділянки однакової площі, з першої ділянки він зібрав 1т 200кг соняшникового насіння, а з другої – 1т 510кг оливок. Скільки літрів соняшникової і скільки літрів оливкової олії виготовить фермер Петро?2) Один літр соняшникової олії коштує приблизно 57грн, а один літр оливкової олії – 120грн. Який прибуток (у грн) від реалізації соняшникової і від реалізації оливкової олії отримає фермер Петро? Вирощування якої культури дає більший прибуток і на скільки?

Номер слайду 14

Дослідницька робота. Задача. Обчислити площу і периметр стільниці класного учнівського стола, зробивши необхідні вимірювання та розрахунки у зошиті. Клас ділимо на дві групи: 1 група – «Теоретики», 2 група – «Практики». Група «Практиків» проводить необхідні вимірювання, а група «Теоретиків» – необхідні розрахунки та пишуть необхідні обчислення у зошитах та роблять відповідні записи на дошці. Тема: « Прямокутник . Квадрат»Казка «Вибори мера міста «Чотирикутники»- Хто такий мер?Хто може бути мером? Які риси характеру повинні бути притаманні цій людині?

Номер слайду 15

STEM-освіта — тісний звʼязок з реальністю

Номер слайду 16

У своїй діяльності на уроках математики я використовую різноманітні компетентнісно орієнтовані задачі, впроваджую проектну діяльність для зацікавленості учнів у вивченні математики. Приклади задач Задача 1. Шкільний портфель учня 4 класу важить 5,3 кг при нормі 2,2 кг. у скільки разів вага портфеля перевищує норму. До яких наслідків це може призвести?  Дослідити, використовуючи засоби Інтернету. Задача 2. Якщо ми не закриємо кран, коли чистимо зуби, то дарма виллється 3л води. Дмитрик і Оля чистять зуби два рази в день. За минулий тиждень Дмитрик забув закрити кран 2 рази, а Оля тільки один раз закрила. Скільки води витекло даремно через неуважність дітей? Задача 3. Щотижня кожна родина викидає не менше двох відер сміття. Скільки сміття назбирає родина за рік, якщо в році 52 тижні? Скільки це у кілограмах, якщо у відрі 10кг? Скільки сміття викинуть жителі нашої громади, якщо у нас проживає близько 3700 сімей? Скільки потрібно тракторів, щоб вивезти це сміття, якщо на трактор можна завантажити 5т сміття?Задача 4. Потреба у рідині складає 0.04 від маси тіла людини на добу. За даними ВВОЗ для дитини віком 10 років норма ваги тіла складає 32 кг. Скільки рідини на добу потрібно вживати дитині цього віку?

Номер слайду 17

Якщо на кухні немає вагів{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}1 чайна ложка. Цукор8 г. Сіль10 г. Мука10 г. Рис8 г. Вода5г{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}1 столова ложка. Цукор25 г. Сіль30 г. Мука30 г. Рис18 г. Вода25г. Гнучкість STEM-освіти на уроках математики дозволяє залучати до навчання інші дисципліни Потреба у рослинній олії складає не більше 70 г на добу. Як за допомогою чайної і столової ложок виміряти цю норму? Вважати, що маса олії в чайній і столовій ложках така сама, як і маса води

Номер слайду 18

Використання Інтернет-сервісів на різних етапах уроку. Тема: Пошук інформації в ІнтернетіНа етапі актуалізації опорних знань учнів був використаний сервіс https://www.mentimeter.com. Відсканувавши QR-код учні перейшли за покликанням та вводили основні поняття з теми «Комп’ютерні мережі». Результат був оформлений у хмару понять. Це дало змогу з’ясувати, як учні орієнтуються у теміНа етапі формування умінь та навичок був використаний ресурс https://learningapps.org .-виконання інтерактивних вправ. Графічний онлайн-редактор https://canva.com. Бібліотека шрифтів https://fonts.google.com. Генератор QR- кодів https://vseosvita.ua/qrhttps://learningapps.org.

pptx
Додано
7 червня
Переглядів
640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку