Презентація "Виразне читання напам’ять оди «До радості». Пафос твору, який став гімном Євросоюзу"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури в 9 класі за темою "Виразне читання напам’ять оди «До радості». Пафос твору, який став гімном Євросоюзу. Поглиблення понять про роман, оду. Композиція. Європейське мистецтво доби Просвітництва"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виразне читання напам’ять оди «До радості». Пафос твору, який став гімном Євросоюзу. Поглиблення понять про роман, оду. Композиція. Європейське мистецтво доби Просвітництва. Зарубіжна література 9 клас. Презентацію підготувала учитель: Шопова Валентина Василівна

Номер слайду 2

Поезія спонукає нас жити напруженим емоційним життям і прагне навчити сприймати дійсність через поетичне слово. Виразне читання є одним із засобів перевірки, як ви зрозуміли прочитаний твір

Номер слайду 3

Пам’ятка виразного читання віршованого твору. Вдумливо прочитайте вірш. З’ясуйте лексичне значення незрозумілих слів. З урахуванням змісту та ідеї твору визначте настрій, з яким будете читати твір. У кожному рядку визначте основне за смислом слово, на яке падає логічний наголос (його необхідно інтонаційно виділяти.). Позначте олівцем паузи (короткі, середні, довгі.), стрілками — тон читання. Прочитайте кілька разів вірш із дотриманням усіх позначок. Читаючи вірш, уявляйте картини, які виникають у вашій уяві, намагайтеся запам’ятати їхню послідовність. Вивчіть вірш напам’ять, прочитайте його комусь із знайомих, врахуйте їхні побажання та зауваження.

Номер слайду 4

Пам’ятка декламатору. До читання повторіть напам’ять про себе текст. Перед декламуванням займіть зручну й правильну позу (з урахуванням принципів позамовних засобів). Назвіть автора й твір, який будете читати. Під час декламування вміло використовуйте пластику й міміку. Не поспішайте під час читання, регулюйте своє дихання, набираючи повітря рівними частинами під час пауз. Намагайтеся відповідним темпом і настроєм передати картини, що виникають у вашій уяві під час читання твору.

Номер слайду 5

Пам’ятайте!Пам’ятайте: не варто надто голосно читати твір, оскільки майстерністьу читанні визначають насамперед темпом, інтонацією, дотриманням пауз, використанням позамовних засобів.

Номер слайду 6

1785 року Фрідріху Шиллеру виповнилося тільки 25, а він уже був кумиром вільнодумної молоді. Юний поет-філософ захоплювався античністю, оспівував свободу духу, красу та людські чесноти.

Номер слайду 7

Він, «німецький Шекспір», якого переслідувала влада за перші п’єси, цього року створює оду «До радості» — пристрасне звернення до всього людства: «Обнімітесь, міліони, Поцілуйтесь, мов брати!»

Номер слайду 8

Ода одразу ж стала відомою і в Німеччині, і поза її межами. А за 200 років вона набула статусу офіційного гімну Європейського Союзу. Музику до неї написав Людвіг ван Бетховен. Згодом, щоправда, у гімні залишили тільки її, щоб дотриматися толерантності й не виділяти жодну з мов співдружності, але факт залишається фактом: ідеї твору — об’єднавчі, миротворчі, гуманістичні.

Номер слайду 9

Поезії Шиллера властивий оптимізм, віра в майбутнє, стійке переконання в тому, що люди можуть й повинні поріднитися одне з одним. Фрідріх Шиллер вважав, що в основі світобудови закладено радість. Тож саме це почуття спроможне об’єднати людей, даруючи їм надію.

Номер слайду 10

Любов дарує назавжди, егоїзм дає лише в борг. Людина відображається у своїх вчинках. Справжнє кохання допомагає подолати усі труднощі. Любов звеличує великі душі. Честь дорожча від життя. Істина не змінюється від того, що хтось її не визнає. Слово завжди сміливіше, ніж вчинки. Вислови Шиллера, що стали крилатими

Номер слайду 11

Найбільша з перемог — вміння прощати. Що не заборонено, те дозволено. Дружба не такий жалюгідний вогник, щоб погаснути в розлуці. Коли я ненавиджу, я ніби щось віднімаю у себе; коли ж я люблю, — я цим збагачуюсь. Людина відображається у своїх вчинках. Честь дорожча від життя. Вислови Шиллера, що стали крилатими

Номер слайду 12

Яким постає Шиллер перед вами, зважаючи на прочитаний твір? На які риси вдачі поета ви звернули увагу? Як ці висловлювання перегукуються із нашим часом?

Номер слайду 13

Інтерактивна вправа «Ґронування»живе правдою та добромдопомагає немічним вірний другстійка в лиху годинумилосердназакоханаглибоко духовнамужнячесна

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПовторити вивчену тему “Просвітництво”. Підготуватися до контрольної роботи.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
28 вересня 2023
Переглядів
1357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку