Презентація "Вірмен, який в Україні залишив своє серце"

Про матеріал
До 100-річчя з дня народження Сергія Параджанова -українського режисера та сценариста , родоначальника “українського поетичного кіно, політв*язня. Згідно із рішенням ЮНЕСКО , 2024 рік – рік Сергія Параджанова. 9 січня 2024 року його ювілей святкував уесь світ. Та найбільше його шанують у Вірменії, Грузії та Україні. Дана презентація – карусель життя та творчості видатного митця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сергій Параджанов прожив недовге, важке, але дуже яскраве творче життя, сповнене боротьбою за право творити вільно і чесно. У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році – Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).

Номер слайду 3

Згідно із рішенням ЮНЕСКО, 2024 рік – рік Сергія Параджанова. 9 січня 2024 року його ювілей святкує світ, та найбільше його шанують у Вірменії, Грузії та Україні.

Номер слайду 4

Карусель про життя та творчість видатного кіномитця Вірменин, який в Україні «залишив своє серце»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Цікаві факти про Сергія Параджанова«Дивна річ: знівечивши життя й кар’єру Параджанова-режисера, тюрма виплекала Параджанова-художника, - пишуть Дарина Венглінська та Марія Скоблікова у статті «Нездіснена мрія Сергія Параджанова». -  Не маючи змоги довгий час проявляти себе у кінематографі, він зосередився на створенні колажів, що сприймалися його уявою як застиглі кадри кінострічки. За роки тюремного ув’язнення він зробив близько 800 робіт. 

Номер слайду 15

Цікаві факти про Сергія Параджанова Одного разу у в'язниці начальник сказав Параджанову, який підмітав підлогу: «Засуджений, працюєте без вогника!» Наступного разу, помітивши начальство, режисер підпалив мітлу -  так і став підмітати - «з вогником». Також у в'язниці Параджанов зробив букет із колючого дроту і своїх шкарпеток. Його він послав Лілії Брік. Ліія ж в свою чергу поставила цікавий букет у вазу подаровану Маяковським.

Номер слайду 16

Попри жахливі умови утримання і хвороби Параджанов відкрив у колонії... школу живопису. Режисер просив, щоб його співкамерники малювали все, що їм цікаво і що турбувало. Із в'язниці Параджанов привіз альбом із сотнями портретів та замальовок і вісім сценаріїв фільмів Коли ж у митця забрали олівці, то він почав збирати кришки з фольги від молочних пляшок. Він пресував їх у медальйони і видавлював цвяхом портрети відомих людей — так виходили "талери Параджанова". Декілька цих робіт надсилали навіть на психіатричну експертизу, але замість бажаних для тодішньої влади підтверджень, що Параджанов психічно хворий, отримали повідомлення: "Неймовірно талановитий".

pptx
Додано
17 березня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку