Презентація "Вірші до Дня вишиванки"

Про матеріал

Вірші до Дня вишиванки. Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вихователь ЗСШ І-ІІ ст. с. Ясениця – Замкова Гема Ірина Іванівна

Номер слайду 2

Рано-вранці, на світанку, Вишиваю вишиванку. У зеленім житі Буду ворожити. Попрошу у неба Солов’їний щебет. Попрошу у квітки Чарівної  нитки. Тоненької, шовкової, Нитки кольорової. Полотном біленьким Вишию рівненько Голосну сопілочку І вишневу гілочку, Пташечку, калину, Маму і дитину. Вийся-вийся, голочко, Вишиваю долечку. Візерунок рясно - Буде доля красна.

Номер слайду 3

«Вишиванка – це вишита біла сорочка. Один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Вишиванку називають оберегом, тому що з давніх часів вважалося, що вишиті на них символи можуть відганяти злих духів, захищати від нечистої сили. Вишиванка була невід’ємним елементом національного вбрання українців. В кожній хаті обов’язково була вишиванка, вона є символом чогось вічного. Український народ глибоко шанував вишиванки, їх зберігали і передавали, як реліквії дітям, внукам, правнукам з покоління в покоління».

Номер слайду 4

Що символізує колір вишиванки? Червоний колір – символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість. Білий колір – символ невинності і оберіг від нещастя та лихого ока. Чорний колір – багатство і достаток. Золотий або жовтий – символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості. Зелений – жіночий колір. Синій колір – символ неба і води, звільнення від недуг і душевного спокою.

Номер слайду 5

Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.

Номер слайду 6

Вишиванка - символ України, Віддзеркалення вкраїнської душі, Де рясніють кетяги калини Й мамина сльоза на полотні.

Номер слайду 7

Вишиванка у різних регіонах України

Номер слайду 8

Вишиванка – це модно

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Хата без рушників, що оселя без дітей. Хочеш сорочку мати – не треба зівати. Як неділя, то й сорочка біла. Рукави — як писанка, а личко — як маків цвіт.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дидактична гра: «Склади вишиванку» Мета: поглибити знання дітей про народну культуру рідної країни - України; сформувати уявлення про традиційний народний костюм українців, про мистецтво вишивки, зацікавити виробами декоративно-прикладного мистецтва; збагатити словниковий запас дитини; розвинути увагу та образне мислення малят. Хід гри Вихователь розкладає розрізні зображення українських вишиванок. Пропонує дітям віднайти і скласти з частин цілу вишиванку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ДВА КОЛЬОРИ Як я малим збирався навеснi Пiти у свiт незнаними шляхами,- Сорочку мати вишила менi червоними i чорними, Червоними i чорними нитками. Два кольори мої, два кольори, Оба на полотнi, в душi моїй оба, Два кольори мої, два кольори: Червоне - то любов, а чорне - то журба. Мене водило в безвiстi життя, Та я вертався на свої пороги. Переплелись, як мамине шиття, Щасливi i сумнi мої, щасливi i сумнi мої дороги. Менi вiйнула в очi сивина, Та я нiчого не везу додому, Лиш згорточок старого полотна I вишите моє життя, і вишите моє життя на ньому. Дмитро Павличко

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кормишова Інна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 травня 2020
Переглядів
12205
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку