Презентація "Віруси, віроїди, пріони."

Про матеріал
Презентація "Віруси, віроїди, пріони" містить ілюстрований матеріал до теми: "Віруси, віроїди, пріони". В кінці презентації є контроль знань та ребуси.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віруси. Будова і життєві цикли. Небезпечні вірусні хвороби людини. Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу, гепатитів та інших вірусних хвороб людини. Навчальна дисципліна «Біологія» спеціальність:«лікувальна справа» «сестринська справа» Викладач біології Лиса О.М. ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ФАХОВИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

Номер слайду 2

ЖИВА ПРИРОДА РОСЛИНИ ТВАРИНИ ЛИШАЙНИКИ ГРИБИ ІМПЕРІЯ КЛІТИННІ ІМПЕРІЯ НЕКЛІТИННІ ВІРУСИ НАДЦАРСТВО ПРОКАРІОТ НАДЦАРСТВО ЕУКАРІОТ БАКТЕРІЇ АРХЕЇ ПРІОНИ ВІРОЇДИ

Номер слайду 3

Молекулярно- генетичний Клітинний Тканинний Органний Організмовий Популяційно-видовий Екосистемний Біогеоценотичний Біосферний

Номер слайду 4

Обмін речовинами та енергією з навколишнім середовищем. Здатність до саморегуляції. Здатність до підтримання своєї специфічної структури. Здатність до рухів. Здатність сприймати подразники зовнішнього та внутрішнього середовища і певним чином на них реагувати. Здатність до самовідтворення. Здатність до росту. Здатність до розмноження та розвитку. Збереження спадкової інформації та її передача нащадкам. Здатність набувати нових ознак протягом індивідуального розвитку – мінливість. Здатність до адаптацій – пристосувань до змін, які відбуваються в зовнішньому чи внутрішньому середовищах.

Номер слайду 5

«Відкриття приходить лише до тих, хто готовий до їхнього розуміння» Л. Пастер

Номер слайду 6

План Історія вивчення вірусів. Будова вірусів. Механізм проникнення до клітини-хазяїна. Розмноження вірусів. Значення вірусів в природі і житті людини. Профілактика вірусних хвороб людини.

Номер слайду 7

Д. І. Івановський Мартин Бейєрінк

Номер слайду 8

Класифікація вірусів За вмістом нуклеїнової кислоти: на ті, що містять ДНК (ДНК-вмісні) і ті, що містять РНК (РНК-вмісні). За структурою капсомерів: ізометричні (кубічні), спіральні, змішані. За наявністю або відсутністю додаткової ліпопротеїнової оболонки (суперкапсиду) віруси поділяються на прості та складні. За клітинами-хазяїнами(тканинноспецифічні).

Номер слайду 9

Розміри вірусів коливаються від 10 до 300 нм.

Номер слайду 10

Різноманітність вірусів під електронним мікроскопом Вірус папіломи Вірус сказу Вірус ВІЛу Вірус грипу Вірус гепатиту

Номер слайду 11

Схематична будова віруса (тютюнової мозаїки і ВІЛу) 1 - сердцевина (геном вірусу РНК); 2 - білкова оболонка (капсид); 3 - допоміжна ліпопротеїдна оболонка; 4 - капсомери (структурні частини капсиду). 1-РНК-геном віруса, 2-нуклеокапсид, 3-капсид, 4-білковий матрикс, 5-ліпідна мембрана. Цифрами 6-7 позначені глікопротеїни, з їх допомогою відбувається зв'язування віруса з клітинною мембраною. Цифрами 8—11 позначені білки, що входять до складу віріона і необхідні вірусу на ранніх стадіях інфекції.

Номер слайду 12

Механізми інфікування вірусом Приєднання до клітинної мембрани —адсорбція. Проникнення в клітину хазяїна — піноцитоз. Створення нових вірусних компонентів  —розмноження. Дозрівання віріонів і вихід з клітини.

Номер слайду 13

Проникнення вірусів

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Розмноження вірусів відрізняється від розмноження інших організмів. Воно відбувається тільки всередині клітини-хазяїна і включає три етапи: 1. Вірусна нуклеїнова кислота розмножується шляхом реплікації. 2. Шляхом транскрипції вірусного генома — синтез вірусної і-РНК; 3. Шдяхом трансляції вірусного генома — синтез вірусних білків.

Номер слайду 16

Механізми антивірусного захисту організму людини У відповідь на проникнення вірусів, в організмі людини і тварин виробляються антитіла білкової природи – імуноглобуліни. Вони блокують прикріпні білки вірусу і ті не здатні зв’язуватись з клітинною мембрано; У відповідь на проникнення вірусу в клітину, можуть вироблятися захисні білки – інтерферони, що пригнічують розмноження вірусів. Клітинний імунітет – здатність певних видів лейкоцитів розпізнавати інфіковані вірусами клітини і знищувати їх. Несприйнятність - організм, що переніс певну вірусну інфекцію, зберігає несприйнятність до її збудника.

Номер слайду 17

Способи передачі вірусних захворювань Крапельна передача – при кашлі або чханні з слизом чи слюною. Контактна передача - при безпосереньому фізичному контакті; - під час переливання крові, хірургічних або стоматологічних операціях; - за допомогою перенощика.

Номер слайду 18

Назва хвороби Спосіб передачі Вражаючі місця тіла Спосіб профілактики ГРИП ГЕПАТИТ КІР ВІСПА СНІД Заповніть таблицю

Номер слайду 19

Вірусні хвороби людини Грип

Номер слайду 20

Вірусні хвороби людини Гепатит

Номер слайду 21

Вірусні хвороби людей Кір Кір

Номер слайду 22

Вірусні хвороби людини Віспа Натуральна віспа Вітряна віспа

Номер слайду 23

Тривимірне зображення вирусу ВІЛу ВІЛ СНІД Вірусні хвороби людей

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!!! ВІЛ-інфіковані люди повинні підтримувати постійний контакт зі своїм лікуючим лікарем, щоб той мав можливість спостерігати за їхньою імунною системою. На даний час існує підтримуюче лікування, та нажаль вилікувати СНІД неможливо!!! При відсутності належного лікування в більшості ВІЛ-інфікованих людей ВІЛ переходить у стадію СНІДу через 5-10 років з моменту зараження. Тому СНІД вважається смертельним захворюванням. Незважаючи на це, багато людей з Віл-інфекцією живуть повноцінним життям протягом багатьох років.

Номер слайду 26

ВІЛ передається від однієї людини до іншої такими способами: При використанні нестерильних голок чи шприців для ін'єкцій. При переливанні інфікованої крові. При занятті незахищеним сексом. Від інфікованої матері до новонародженої дитини під час виношування плоду, при пологах чи годуючи дитину грудьми.

Номер слайду 27

ВІЛ не передається: Через чхання, кашель, при перебуванні в одному приміщенні з інфікованою людиною. Через укуси комах. Через домашніх тварин. При використанні загального посуду (чашок, вилок, ложок), рушників, постільної білизни, телефону, унітазу, ванни, басейну, і т.д. При обіймах, рукостисканні, поцілунку.

Номер слайду 28

Первинне застосування знань Тестовий контроль варіант 1. Віруси відкрив в 1892 році: а) Прузінер; б) Івановський; в) Мечніков; г) Вернадський. 2. Віруси були відкриті під час вивчення хвороби: а) СНІДу; б) листкової мозаїки тютюну; в) віспи; г) туберкульозу. 3. Віруси – це організми: а) одноклітинні; б) багатоклітинні; в) колоніальні; г) неклітинні. 4. Віруси – це системи, що містять: а) ядро; б) нуклеїнову кислоту; в) плазматичну мембрану; г) цитоплазму. 5. Віруси небезпечні: а) тільки для людини і тварин; б) для людини, тварин і рослин, бактерій; в) тільки для рослин; г) тільки для бактерій. 6. Вірусами визивається захворювання: а) ангіна; б) грип; в) дифтерія; г) туберкульоз. 2. варіант 1. Вірус, зараження яким відбувається через кров: а) віспи; б) ВІЧ; в) грипу; г) сказу. 2. Бактеріофаг – це вірус, який уражує: а) бактерій; б) людину; в) рослини; г) тварин. 3. Віруси – це: а) сімбіонти; б) гетеротрофи; в) автотрофи; г) паразити. 4. Віруси: а) дихають; б) ростуть; в) не проявляють ознак життя поза клітини-хазяїна; г) живляться. 5. Клітини, що захищають від вірусів: а) тромбоцити; б) еритроцити; в) лімфоцити; г) макрофаги. 6. Вірусами визивається захворювання: а) СНІДом; б) туберкульозом; в) дизентерією; г) дисбактеріозом.

Номер слайду 29

Віруси: Не мають структурних складових. Можуть існувати тільки як внутрішньоклітинні паразити і не можуть розмножуватися поза клітинами тих організмів, в яких паразитують. 3. Містять лише один з типів нуклеїнових кислот— ДНК чи РНК. 4. Для розмноження вірусів потрібна тільки нуклеїнова кислота. 5. Не мають власних систем метаболізму. Віруси здатні: 1. Відтворювати собі подібних (размножуватися). 2. Мають спадковість та мінливість, тому що вних наявний генетичний матеріал. 3. Здатні проявляти всі ознаки живого тільки в клітині хазяїна. Характеристика вірусів

Номер слайду 30

” ” ”” ” з !!!

Номер слайду 31

” ”” ”” ”” з !!! ”’

Номер слайду 32

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Віруси завжди є паразитами і тому викликають у своїх господарів певні симптоми того чи іншого захворювання. Більше 75% всіх інфекційних хвороб приходиться на вірусні - більше 25% всіх шлунково-кишкових інфекцій – вірусні. Багато вірусів можуть тривалий час знаходитися в організмі в латентному стані (не проявляючи себе), а при порушенні нормальних умов життя вони, викликають клінічні форми хвороби.

Номер слайду 33

…КОЖЕН СВІЙ ПОДИХ І КОЖЕН СВІЙ РУХ ТИ САМ СОБІ ВОРОГ І САМ СОБІ ДРУГ. ТОЖ ВОРОГУ НЕ ЗДАЙСЯ БЕЗ БОЮ, СТАНЬ СОБІ ДРУГОМ І ЗЛЕТИ НАД СОБОЮ!...

ppt
Додано
28 червня 2020
Переглядів
2886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку