Презентація "Вишивка - феноменальне явище в художній творчості українського народу"

Про матеріал
Презентація може бути використана в позакласній народознавчій роботі. Вона містить фото та матеріали про вишивані рушники різних регіонів України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка – феноменальне явище в художній творчості українського народу Рушник в житті українців колись і тепер Скоробагатько Л.В. Покровський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Рушники, рушники – це матусі моєї роки…

Номер слайду 3

Коли з”явилась вишивка Вишивка – феноменальне явище в художній творчості українського народу. Її витоки сягають глибини віків. Із первісного заняття вишивка згодом перетворилась у ремесло, що потребувало спеціального навчання. Вишивали одяг, скатертини, рушники, наволочки, тощо.

Номер слайду 4

Чому символом української вишивки стали рушники Рушники були окрасою кожної хати. Вони свідчили про працелюбність жінок цієї хати. Рушники супроводжували українця все його життя – від першої купелі та колиски до труни та могильного хреста. Рушниками не тільки витирали руки та посуд, вони були оберегами в дорозі і вдома; навіть роги щойно придбаній худобі треба було перев‘язати рушником від зурочення.

Номер слайду 5

Як виготовляли рушники? Їх ткали та шили з конопляних та лляних ниток. Волокно пряли, а з ниток ткали тканину. Перші рушники були тканими, прикрашеними затканими візерунками: білим по білому. Нитки візерунка були у більшості лляними, добре вибіленими – від того вони ставали ніби шовковими.

Номер слайду 6

Як рушники стали кольоровими Пізніше нитки візерунка стали фарбувати. Найчастіше – в червоний колір, бо він символізував кров – життя , енергійний початок. Згодом традиція тканих червоно-білих рушників збереглась лише в окремих місцевостях: м.Кролевець на Сумщині, м. Богуслав на Київщині та в інших.

Номер слайду 7

Як впізнати, з якого регіону рушник? Досить легко – за кольрами та візерунками. Рушники Закарпаття, Галичини, Буковини відрізняються геометричними орнаментами та яскравою барвистою гамою кольорів – жовтий, синій, зелений, червоний.

Номер слайду 8

На Слобожанщині Основний візерунок – вазон з рослинами, який символізує Дерево життя. Такі рослинні орнаменти на сході України жінки вишивали червоними, чорними та синіми нитками. Під основним зображенням часто йшла горизонтальна вишита смужка.

Номер слайду 9

Полтавщина Крім яскравих рослинних візерунків, мала ще й власні “прикмети” – чудові півні та казкові павичі на святкових рушниках.

Номер слайду 10

Коли з‘явились перші вишиті вироби? Невідомо. Однак перші вишивальні техніки імітували ткацтво. Пізніше були розроблені вільні техніки, що мали назву або за місцем створення, або за призначенням. Усього нараховується понад 200 різних технік вишивки. Новими техніками вишивались і давні мотиви.

Номер слайду 11

Яке значення кольрів на вишитих рушниках? Кольори на вишитих рушниках та сорочках мали своє значення. Червоний -- любов, тому він був основним на весільних рушниках та на дівочих сорочках. Чорний – журба та важка жіноча доля. Крім того нитки чорного кольору були чи не найпростіші у виготовленні, тому рушники та одяг бідних людей найчастіше прикрашені саме чорним візерунком. Зелений – життя та відродження, жовтий – сонце і здоров‘я, синій – радість.

Номер слайду 12

Якими були мотиви оздоблення рушників? Павичі, що розсідались на дівочих весільних рушниках, були символами Сонця. Символом сонячного бога Ярила є і троянда – “ружа”. Безкінечна гілка троянди є символом Всесвіту. Розквітали на дівочих рушниках квіти лілій – “крину”. “Крин” – однокореневе слово до “криниця”. І такою чистою, як прозора степова криниця, має бути дівчина. Крин не тільки символ дівочої чистоти, цноти, а й дівочих чар.

Номер слайду 13

Чи було вишивання розповсюдженим? Аж до середини ХХ століття кожна дівчина задовго до весілля зобов‘язана була підготувати – виткати чи вишити – більше десятка візерункових рушників і скатертин, якими її родичі прикрашали до весілля будинок молодого.

Номер слайду 14

Хай на тім рушничкові… Веселкою сплелися кольори На рушничку твоєму, наче доля. На нім – тобою прожиті роки, Усі достоту, з радощами й болем. Усе на нім: вечірняя зоря, І росами умите раннє сонце, На нім і сльози, й посмішка твоя, Хатинка рідна і твоє віконце. На цьому рушничку – твої безсонні ночі. Цей вишитий рушник для мене – наче жаль. Дивлюсь на нього я і бачу твої очі. Ніколи й нізащо його я не віддам.

Номер слайду 15

На рушнику вишита доля українського народу…

Номер слайду 16

І якою вона буде – залежить від нас!

ppt
Додано
9 січня 2023
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку