Презентація "Вивчаємо польську мову (основні відомості)"

Про матеріал
Презентація містить основні відомості про польську мову (графіку, наголос, особливості вимови і т.д.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчаємо польську мову. Uczymy się języka polskiego(основні відомості)

Номер слайду 2

Польська мова – це мова великої культури. Нею розмовляє близько 38 мільйонів поляків у Польщі та понад 10 мільйонів поза її межами: в Україні, Литві, Росії, Білорусі, Казахстані, Франції, Канаді, Німеччині, Сполучених Штатах Америки та інших країнах.

Номер слайду 3

Польська мова належить до родини слов’янських мов. Її графіка склалася на основі латинського алфавіту так, як і графіка чеської, словацької та деяких інших слов’янських мов. Польський алфавіт складається з 32 букв.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Наголос у польській мові постійний. Як правило, він падає на передостанній склад.

Номер слайду 8

Польська мова насичена великою кількість свистячих і шиплячих звуків (останні відрізняться теж м’якістю і твердістю). Один і той же звук часто має різне вираження на письмі.

Номер слайду 9

Літери з діакритичними знаками. Діакрити́чний знак, діакритики (від грец. διακριτικος — розрізняльний) — надрядковий або підрядковий знак при букві, що вказує на вимову, яка відрізняється від вимови звука, позначеного цією ж буквою без знаку.ż ( зет з крапкою) читаємо як [ ж]  у слові жабаże, żaba, żuk, żal, żeby, żuraw, żubr, żona, żakiet, żupan, żadne, wieża, też, możeć читаємо як [ць] , але нижню щелепу направляємо вперед, як при вимові [чь]być, wyć, ćma, grać, ćwiczenie, ćwok, ćwierkać, ćwikła, ćwiczyć, ćwierćś читаємо як [сь]  ślad, świt, ściana, śnieg, śmietana, kiść, prośba, roślina, wieś, ryśó (о кресковане) читаємо як [ у ]wół, mózg, nóż, ósemka, wóz, próg, rów, makówka, kózka, król, miód, wschód, Kraków, ogórek, wiewiórka, wróbel, źródło, jaskółkaź читаємо як [ зь ] źle, źródło, groźba, buźka, gwóźdź, źrebak, idź, chodź, jedźń читаємо як  [нь ] koń, maleńki, słońce, państwo, jeleń, koń, słoń, cień, pierścieńЯкщо цього не дотримуватися, то акцент буде жахливим.

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яцунда Марія
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    3.0