Презентація «Визначні діячі світової культури про Шевченка»

Про матеріал

ВІДГУКИ ВІДОМИХ ДІЯЧІВ МИСТЕЦТВА ПРО ШЕВЧЕНКА .Ознайомитися з цими відгуками та порівняти їх, ЗРОБИТИ ВИСНОВКИ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт на тему:«визначні діячі світової культури про шевченка»

Номер слайду 2

Тарас шевченко. Людина, яку знають, шанують та люблять майже у кожному куточку світу. Його твори захоплюють душу, а картини-серце. Тараса ще називають пророком, бо він зміг «спілкуватися» із майбутнім поколінням України та частково прогнозував долю народу та своєї «неньки». Інколи здається, що так, як любив свою Батьківщину Тарас, не здатен більше любити ніхто. Його сміливість та патріотизм є найвизначнішими рисами характеру. Це добре прослідковується у творах і в діяльності в цілому. Попри важкий шлях та різні недуги, він продовжував боротися та всім серцем любити свою Україну, «линути» до неї.

Номер слайду 3

ТЕМА: «ВІДГУКИ ВІДОМИХ ДІЯЧІВ МИСТЕЦТВА ПРО ШЕВЧЕНКА»Мета: ознайомитися з цими відгуками та порівняти їх, ЗРОБИТИ ВИСНОВКИ.

Номер слайду 4

ХТО І ЩО ПИСАВ ПРО ШЕВЧЕНКА?Багато хто з відомих діячів мистецтва слова писав про Шевченка. Про нього казали як в Україні, так і за кордоном. Детальніше у наступних слайдах.

Номер слайду 5

ЄВГЕН МАЛАНЮК ПРО ШЕВЧЕНКА. Не поет – бо це ж до болю мало,Не трибун – бо це ж лиш рупор мас,І вже менш за все – «Кобзар Тарас»,Він, ким зайнялось і запалало…(Євген Маланюк)У цих рядках відображено не тільки пошану до Шевченка, а ще й визнання його дійсно унікальною людиною, творчість якого западе в душу кожного. Ця людина жила у багатьох країнах, довідуючись про різних діячів культури, але з усіх він міг відмітити тільки Тараса, до опису особистості якого навіть не міг підібрати правильне слово.

Номер слайду 6

Церетелі Акакій Ростомович«Любіть свою Батьківщину і рідну мову так, як любив покійний Тарас Шевченко. Для його пам’яті це буде найкращою нагородою і нерукотворним пам’ятником». Тут грузинський поет та ідейний ватажок національно-визвольного руху Грузії Церетелі визнає патріотизм Кобзаря. Він закликає людство людити свою Батьківщину та мову так, як це робив Тарас! Це є неодмінним доказом того, що Шевченко дійсно є прикладом справжнього патріота не тільки в Україні, а й в усьому світі.(1840-1915)

Номер слайду 7

Олександр герцен та микола добролюбов«Він тим великий, що він цілком народний письменник, як наш Кольцов; але він має набагато більше значення, ніж Кольцов, оскільки Шевченко також політичний діяч і був борцем за свободу».«…Він – поет цілком народний, такий, якого ми не можемо вказати у себе. Навіть Кольцов не йде з ним в порівняння, тому що складом своїх думок і навіть своїми прагненнями іноді віддаляється від народу. У Шевченка, навпаки, все коло його дум і співчуттів перебуває в цілковитій відповідності із змістом і ладом народного життя. Він вийшов з народу, жив з народом і не тільки думкою, а й обставинами життя був з ним міцно і кровно зв’язаний». О.І. Герцен (1812-1870, російський письменник і публіцист)М. О. Добролюбов (1836-1861, російський критик)

Номер слайду 8

Порівняння Олександра герцена та миколи добролюбова. Ці дві людини порівняли Тараса з Олексієм Васильовичем Кольцовим, але зазначили, що, на відміну від нього, Шевченко був постійним борцем за права та свободу. Також Кобзар ніколи не покидав свого народу. Навіть перебуваючи за межами України, він був з ним і думкою, і серцем, і душею

Номер слайду 9

ГРАБОВСЬКИЙ ПЕТРО ОЛЕКСАНРОВИЧ(1864-1902, український поет, публіцист)"Невмираючий дух поета, як і раніше, витає над рідною Україною, невмовкаюче роздається його віще слово і сіє на народній ниві живе насіння оновлення". У цих рядках митець торкається теми «вічного образу» людини, яку пам’ятатимуть завжди та всюди. У музичній культурі таким образом виступає Вольфганг Амадей Моцарт, а Шевченка можна вважати узагальненням та поєднанням якостей творчої особистості з патріотизмом і борцем за свій народ. Українські землі продовжуватимуть «тримати» його дух та сіяти віще слово Кобзаря.

Номер слайду 10

Висновок1)Тараса знають та шанують усюди.2)Його творчістю захоплюються.3)У своїх висловлюваннях про Кобзаря митці уособлюють його образ з патріотизмом.4)Образ Тараса є вічним!5)Тарас Григорович Шевченко є прикладом для кожного із нас!

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
8856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку