Презентація "Використання простих механізмів у військовій справі"

Про матеріал

Презентація до підсумкового уроку з теми "Механічна робота та енергія! у 7 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Використання простих механізмів у військовій справі.“Робота учня3(7)-Б класу. КУ Сумська гімназія №1 Дейниченка Максима Вчитель фізики Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Мета проекту: дізнатися про застосування простих, ефективних та доступних технологій та механізмів у військовій сфері, які забезпечують високий рівень функціональності та результативності військових операцій. Обладнання: спеціалізована література, інтернет ресурси.

Номер слайду 3

 Використання простих механізмів у військовій справі було широко поширеним протягом історії людства. Прості механізми — різні пристрої, які дозволяють виконувати роботу за умови докладання до тіла порівняно невеликої сили та змінювати напрям дії сили на зручніший для людини. Жоден простий механізм не дає виграшу в роботі, а дає залежно від наявних потреб тільки виграш або в силі (F), або у відстані. Катапульта з лебідкою, малюнок Леонардо да Вфінчі Важільний дробовик Winchester Model 1887 Гармата громадянської війни, 1861, США

Номер слайду 4

Важіль – це тверде тіло, яке може обертатися навколо нерухомої осі – осі обертання. У військовій справі важілі знайшли широке застосування. Ось декілька прикладів використання важелів: У вогнепальній зброї важіль використовується для натягування курка, перезаряджання та блокування затвору (запобігаючи несанкціонованому пострілу). Важіль вибору режиму вогню в автоматичній зброї потрібен для вибору режиму вогню, наприклад, одиночного пострілу, автоматичного вогню. 1 - точка опори. 2-3 – плечі сили

Номер слайду 5

Важелі на танках дозволяють екіпажу змінювати напрямок руху або піднімати та опускати гармату, забезпечуючи більшу маневреність та точність стрільби. Важелі використовуються військовими для підйому та переміщення важких вантажів, пов'язані з перевезенням або будівництвом у військових операціях. Важелі необхідні для ремонту військової техніки, які допомагають технічному персоналу забезпечити необхідну силу для з розборки, ремонту та збирання різних механізмів та компонентів.

Номер слайду 6

З давніх часів для запуску снарядів, таких як стріли або камені, використовувалися катапульти, які дозволяли стріляти на значну відстань. Катапульти були особливо корисними при облозі фортець та у флоті, де допомагали веденню навісного вогню. Важіль, вставлений одним кінцем в закручений джгут-торсіон, прагне розкрутитися, розганяючи інший кінець важеля до великої швидкості. Обидва плеча катапульти з`єднані тятивою, яка відтягується лебідкою. Під час подій Євромайдану в Києві в ході протистояння на вулиці Грушевського в січні-лютому 2014, протестувальники застосовували катапульту, за допомогою якої обстрілювали підрозділи МВС камінням із розібраної бруківки.

Номер слайду 7

Блоки та лебідки дозволяють військовим пересувати важкі вантажі по горизонтальній площині і вертикалі. Це може бути зброя, обладнання, амуніція, зламана техніка, інші речі, що вимагають сили для переміщення. Основою багатьох підйомних механізмів є простий пристрій - поліспаст. Він складається з блоків і мотузок, які допомагають підвищити ефективність в силі при втраті довжини. Перша - нерухома закріплена на опорі сторона призначена для того, щоб змінювати в роботі траєкторію руху мотузок. А ось, у виграші сили грає роль друга, рухлива, сторона до якої кріпиться вантаж і блоки. Якщо скомбінувати кілька блоків відразу, це збільшить більш ніж в три рази лебідочну потужність.

Номер слайду 8

Також в різних аспектах військової справи використовується механізм похилої площини. По похилій площині піднімати вантажі легше, ніж вертикально, хоча вантаж проходить більшу відстань, отже, для виробництва тієї ж самої роботи потрібна менша сила.

Номер слайду 9

Прості механізми можна вважати елементарними «будівельними блоками», з яких складаються дедалі складніших машин. Колеса, важелі та блоки є складовими бойової та логістичної техніки. Колесо і вісь дозволяють зменшити опір при переміщенні вантажів і забезпечити більш ефективну мобільність для транспортування людей та обладнання.  Колесні транспортні засоби, такі як вантажівки, військові автомобілі і бронетранспортери забезпечують швидке переміщення військ і вантажів по різних типах доріг. Артилерійські системи та ракетні комплекси використовують колесну базу для швидкого розгортання і переходу з одного місця на інше. Гусеничні системами теж мають коліщата. Військові медичні пункти і лікарні використовують транспортні засоби на колесах для евакуації поранених і доставки медичної допомоги на передову лінію.

Номер слайду 10

Висновки: в проекті наведено лише кілька прикладів використання простих механізмів у військовій справі. Проте важко недооцінити роль простих механізмів, які забезпечують ефективність і успішність військових операцій. Дякую за увагу.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Додано
15 червня 2023
Переглядів
1114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку