Презентація "Вода - дивовижна речовина"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе розширити кругозір учнів про воду та формувати навички експериментальної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДА– ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА

Номер слайду 2

ВОДА–ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА У природі існує безліч різновидностей льоду - морського і прісноводного, атмосферного і грунтового; від величезних айсбергів до найдрібнішого пилу в морозному повітрі. Розрізняють атмосферний (сніг, град, іній), льодовиковий, водний і підземний лід.

Номер слайду 3

ВОДА –ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА Сніг – атмосферні опади у вигляді сніжинок, зазвичай утворює сніговий покрив на поверхні землі.о

Номер слайду 4

ВОДА–ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА Град- атмосферні опади у вигляді невеликих шматочків льоду, розміром, найчастіше, 5 - 7 мм. Зазвичай град випадає при плюсовій температурі повітря під час зливи і грому.

Номер слайду 5

ВОДА - ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНАІній- тонкий шар крижаних кристаликів, що утворюється з водяної пари атмосфери за умови, коли температура повітря вище охолодженої до мінусових температур земної поверхні.

Номер слайду 6

ВОДА - ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА Льодовиковий лід – монолітна крижана порода, що складає льодовик: утворюється зі скупчення снігу в результаті його природного ущільнення. В Арктиці і, в основному, в Антарктиді, де товщина крижаного шару досягає 4 км і більше, знаходяться основні запаси льоду на Землі, і їх оцінюють приблизно в 30 млн. куб. км.

Номер слайду 7

ВОДА – ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНАПідземний лід - це лід в верхніх шарах багаторічно мерзлих порід земної кори. Такий лід можна спостерігати при повільному охолодженні піщаних і гумусових грунтів.

Номер слайду 8

ВОДА – ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНАЛід буває однорічний і багаторічний. Лід буває нерухомим, який пов’язаний із сушею, а також дрейфуючим. В океані зустрічаються айсберги – льоди, які відкололися від льодовиків суші і спустилися в океан.

Номер слайду 9

Світ у краплині води

Номер слайду 10

ВОДА – ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНАДОСЛІДМета: дослідити процес кристалізації води. Обладнання: тонкостінна скляна посудина(балон електричної лампочки без цоколя), склянка з водою, “зеленка”Виконання досліду 1. Підфарбуйте воду “зеленкою”2. Налийте в балон електричної лампочки підфарбовану воду до висоти його максимального горизонтального діаметра .3. Дайте підфарбованій воді замерзнути.4. Спостерігайте за одержаною картиною.5. Зробіть висновок.

Номер слайду 11

ВОДА – ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНАДОСЛІДМета: з’ясувати, як проходить процес кристалізації у воді та насиченому розчині солі. Обладнання: склянка з водою, склянка з насиченим розчином солі, дві вузькі, закриті з одного кінця скляні трубки, посудина з холодною водою, посудина з гарячою водою. Виконання досліду1. Налийте у вузькі, закриті з одного кінця скляні трубки воду та заморозьте її.2. Витягніть з трубок бурульки (попередньо підігрівши трубки в гарячій воді).3. Опустіть одну бурульку у замерзаючу воду (попередньо добре перемішати вміст склянки), а другу - в розчин кухонної солі.4. Переконайтеся, що діаметр першої бурульки помітно збільшився, а другої. навпаки, зменшився.5. Зробіть висновок.

Номер слайду 12

ВОДА – ДИВОВИЖНА РЕЧОВИНА Лід використовується:на підприємствах торгівлі;для виробництва крижаного посуду;в хлібопекарській промисловості;на м'ясопереробних підприємствах;на підприємствах по здобичі і переробки риби;в хімічній і фармацевтичній промисловості;в сільському господарстві;для створення льодових скульптур, крижаних фігур і різних декоративних виробів з льоду;отримання крижаної води для різних цілей.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗАУВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
23 січня
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку