Презентація "Вода - джерело життя"

Про матеріал
Презентація до дослідницького проекту про значення води у природі та житті людини. Послідовно викладені файли про актуальність теми досліджень, методи досліджень, розв'язання завдань, опис результатів та висновки до роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали на конкурс «Вода – джерело життя» учениці 6 класу Чижиківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Пустомитівського району Львівської області Бандури Анастасії Ростиславівни. Тема: «Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади». Назва роботи: «Озеро Бандура – шлях від болота до сучасної водойми». Керівник вчитель хімії та біології, спеціаліст вищої категорії Тютько Неоніла Іванівна. Чарівний птах з-за тридев’ять земель із вирію летів на Україну. Замість лісів І сосен поміж скель він для життя обрав оцю місцину. Він в річці Білка чисту воду пив. Молитву в пісні возносив до неба. Він Чижиків більш від життя любив! Й залишив пам’ять тут навік про себе.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ІСТОРИЧНІ РОЗВІДКИ ДОСЛІДЖУВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ Село Чижиків засноване у 1410 році. Знаходиться на захід від м. Львів на відстані 15км. Площа села - га. У селі є такі водойми: р. Білка, р. Марунька, 1 велике озеро площею 9га і 3 менших площею до 3га. Площа о. Бандура 2,5га.

Номер слайду 4

Картосхема досліджуваної території Дослідження біорізноманіття флори та фауни біля території о. Бандура.

Номер слайду 5

Рослини – первоцвіти Червоної Книги України. Фіалка лісова, медунка, білоцвіт. Місце поширення – листяний ліс біля о. Бандура.

Номер слайду 6

МОЄ СЕЛО – МОЯ БАТЬКІВЩИНА Любий Чижиків мій на цім світі – єдиний. І в Галактиці всій ти – моя Батьківщина! Сучасний стан озера Бандура дозволяє розмножувати різні види водних тварин, милуватись рослинами на його берегах.

Номер слайду 7

Лікарські рослини досліджуваної території Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale).   Росте на берегах озера. Цвіте з весни. Збирають корені кульбаби рано навесні, але краще-пізно восени, коли вони містять більше діючих речовин, в тому числі цукрів, інуліну. Використовують корені як засіб при хворобах печінки, як легко-проносний та сечогінний, кровоочисний, відхаркувальний засіб. Також приймають при атеросклерозі, ревматизмі, подагрі, авітаміноз ах, геморої, при алергічних захворюваннях та цукровому діабеті. Мед із молодих квітів приймають при застудних захворюваннях.

Номер слайду 8

ФІТОАПТЕКА НА БЕРЕЗІ СТАВКА Деревій звичайний (Achillea millefolium). Росте біля узлісь на схилах. Стебло деревію пружне, пряме, трохи волосисте, як і листки. Кореневище повзуче з пагонами. Квіти білі, дрібні. Запах бальзамічний, приємний цвіте з другої половини травня до кінця літа. Заготовляють траву, листки і квіти у період його цвітіння. Сік з листя деревію п'ють для посилення апетиту, поліпшення обміну речовин, при хворобі печінки. Трава деревію збільшує кількість тромбоцитів у крові. Протиалергічна дія трави дозволяє з успіхом застосовувати деревій при діатезах, екземі, кропивниці, бронхіальній астмі. Шипшина собача (Rosa canina). Лікувальні властивості мають стиглі ягоди. У них є великий вміст вітаміну С, також виявлено вітаміни групи В, К, Р, Е, провітамін А. Чай з шипшини застосовують при запаленні нирок, при хворобах кишечника, печінки. Настій використовують для догляду за шкірою обличчя при запаленнях, лишаях, грибкових захворюваннях, при дизентерії, при запаленні легень, при стресових станах.

Номер слайду 9

Забруднене минуле - покинуте дикими птахами болото. Очищені 6 джерел наповнюють озеро Бандура чистою водою. На сьогоднішній день на озері відпочивають чижиківчани, насолоджуються рибалкою, збирають лікарські рослини, спілкуються із природою.

Номер слайду 10

Фауна озера Бандура Стараннями та наполегливою працею моєї родини в озері з’явилися товстолобики, карасі, білі амури. Навіть, через багато років, знову є річкові раки, що свідчить про екологічну чистоту водойми. Навіть в озері оселились видри річкові, які в Україні знаходяться під охороною держави. Звісно, велике задоволення порибалити та поласувати свіжою рибою. Це корисно для роботи мозку. Та ще більше задоволення – спостерігати за граціозним рухом риби у воді.

Номер слайду 11

Озеро Бандура – улюблене місце для «обіду» птахів, особливо Лелеки Білого. У чистій воді є достатньо озерних жаб.

Номер слайду 12

Дослідження впливу продуктів спалювання сухої трави та побутових відходів на флору та фауну озера. Шкідливі гази ведуть до випадання кислотних дощів, які завдають шкоди як рослинам, так і тваринам. А продукти розкладу побутових відходів потрапляють у воду та забруднюють її.

Номер слайду 13

Уроки – екскурсії: «Дослідження впливу забруднень на життєдіяльність тварин»

Номер слайду 14

Зимовий рекреаційний відпочинок. Загартування – шлях до здоров’я!

Номер слайду 15

Озеро – один із центрів сімейного відпочинку. Активний відпочинок біля води – сприяння розвитку дітей, профілактика захворювань скелету.

Номер слайду 16

Учні школи вивчають екологію на околицях озера

Номер слайду 17

Людина - друг природи. Наполеглива праця рятує природу від занепаду. Турбота про водойми допомагає довкіллю і зберігає здоров’я людини.

ppt
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку